siemacie Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Witam wszystkich, Przymierzam się do zmiany obręczy. Do tej pory jeździłem na Mavicach 717 pod hamulce V-brake. Ważę 84 kg. Używam hamulców V-brake z serii Deore XT z równoległym prowadzeniem klocków. Wiem, że to jedne z mocniejszych hamulców i potrafią zjadać obręcz, ale całkowite zużycie ścianek bocznych po 8 000 to trochę szybko... Szukam więc teraz solidnych obręczy na 36 szprych, kapslowanych, pod hamulce V, które wytrzymają mój ciężar z sakwami na złych drogach. Raczej nie chcę kupować całych kół. Co polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Używam hamulców V-brake z serii Deore XT z równoległym prowadzeniem klocków. Wiem, że to jedne z mocniejszych hamulców i potrafią zjadać obręcz, ale całkowite zużycie ścianek bocznych po 8 000 to trochę szybko... Mocne hamulce wolniej zużywają obręcze, bo skraca się czas kontaktu klocków z obręczą. Czyli albo masz słabe hamulce (a XT raczej słabe nie jest), albo są źle ustawione, albo nie umiesz efektywnie hamować Większość z obręczy jest robiona z tego samego stopu, jak chcesz bardziej wytrzymałą to kup po prostu cięższą, ale ja skupiłbym się na wyeliminowaniu czynników opisanych w poprzednim zdaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 ciekawie prezentuja sie DT 535 26cali 36h, cena 68zl cena przystępna i wrażenie robią bardzo dobre Mam 2 sztuki na stanie, co prawda planuje na nich zlozyc kola, ale moge sprzedac same obrecze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemacie Napisano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Sprawdziłem hamulce, działają tak, jak powinny. Możliwe, że to była kwestia okładzin w klockach, zmieniłem na nowe. Dawid, szukałem informacji o tych obręczach, które mi proponujesz. Wyglądają ciekawie i przyznam, że kuszą, ale cały czas mam jeszcze wątpliwości dotyczące wytrzymałości. Pierwotnie myślałem, by iść w coś na wysokim stożku. Moja waga to 84 kg, w sakwach wożę najczęściej około 12 - 15 kg. Planuję w tym roku wyjazd do Rumunii i na Zakarpacie a o tamtejszych drogach słyszałem same złe opinie. Potrzebuję więc czegoś, co temu da radę. Chcę mieć po prostu spokojną głowę. Obręcze Mavic717 założyłem, gdy w trakcje poprzedniego wyjazdu kolega pogiął identyczne jak moje firmowe obręcze Kellys Draft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemacie Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Obręcze zamówione wczoraj u Dawida, przyszły dziś. Szybko, miło i na temat. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.