michau221 Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Witam, doczytałem że latarka Convoy S2 jest przez większość użytkowników zachwalana. Chciałbym się tylko upewnić, czy kupując taką wersję: http://allegro.pl/latarka-na-rower-convoy-s2-uchwyt-ogniwo-kolimat-i5508755817.html będzie to dobry zakup? Czy lepiej coś poprzez np. aliexpress, jednak oznaczenia latarek są dla mnie czarną magią (U2-1A, T5-5B, T6-4C itd). Czy ten kolimator od latarki z linku powyżej faktycznie spowoduje, że nie będę oślepiał jadących z naprzeciwka? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Kup ją taniej. Na allegro są już od 99 pln plus ~10 pln przesyłki. Za nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qjarq123 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Będzie oślepiał. Albo daszek, albo szukaj latarki z kolimatorem owalnym (np. 20*60, 15*90). Oznaczenia diody: U2,T6,T5 to wydajność, dalej to oznaczenie barwy, na rower polecam 4C, wyższa cyfra to bardziej ciepła, żółtawa barwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karsto1982 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 a ja polecam forum swiatelka.pl i kontakt z Dariusz70 albo greg.moze nie bedzie tak bardzo tanio jakna alledrogo ale na pewno pewniej (według mnie) i wszelkie watpliwosci zostana rozwanie przez Tych dwóch Panow. dobrze wytlumacza i dobiora odpowiedni sprzet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau221 Napisano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Właśnie wracam ze "światełek" od Pana Dariusza i tak @qjarq123 pisał, polecono mi diodę 4C oraz wersję z kolimatorem. Chyba faktycznie lepiej tam dopłacić i cieszyć się z zakupu trochę dłużej. Ciekawi mnie tylko ten kolimator - czy z założonym takim zasięg światła skraca się jakoś drastycznie? Zastanawia mnie to, gdyż nie wiem czy chcąc wjechać kiedyś w las wystarczy mi tego światła czy lepiej byłoby kupić drugą bez kolimatora. Pojedyncze zdjęcia znalazłem, jednak chciałbym zasugerować się opinią posiadaczy takich wersji, jeśli tacy są. W każdym razie przekonałem się, ze lepiej zamówić będzie tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karsto1982 Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Powiem Ci tak. Mam kolimator owalny 60x20 albo odwrotnie nie pamiętam dokładnie. I jak dla mnie światła jest od groma. Rozświetla naprawdę bardzo dużo i bardzo szeroko i odległość jest dla mnie zadowalająca. Tez zastanawiałem się nad drugą lampka jako długie światła ale dałem sobie spokój to mi wystarczy w zupełności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Tak przy okazji Convoy'ow S2 lub S2+. Są wersje z różną ilością układów 7135. Wiadomo, że od ilości tych układów zależy prąd zasilający diodę. W większości przypadków wszyscy polecają wersję 8x7135 bo ma największy prąd a co za tym idzie jasność. Ale jak to jest w praktyce? Przy prądzie 2.8A latarka poświeci może i jasno ale bardzo krótko. Może warto wybrać wersję 6x7135? Wtedy w trybie MAX mamy trochę mniej światła ale więcej czasu pracy. Jak wygląda jasność tej wersji w trubie 40%? Nie będzie to już za słabe? Czy może jednak brać 8x7135 i z założenia korzystać tylko z trybu 40% a tryb 100% potraktować jako ciekawostkę dla szpanu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezios Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Ja mam sterownik 2.1 A nie brałem 2.8 A ponieważ sprzedawca stwierdził że różnica w świetle będzie ledwo zauważalna ale w czasie święcenia i owszem. Mi na miasto w nocy wystarcza środkowy tryb ( nie pamiętam jakie mam) najniższy jako pozycja w aktualnych warunkach a najwyższy jest ekstra do większych prędkości i przykładowo w las. Bardziej skupiłbym bym się na temperaturze światła. W Convoy mam ciepłe a w innej zimne i niestety jak dla mnie słabo widać głębię 3d na zimnym świetle. Na ciepłym więcej widać szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Chcę zamówić z Chin trzy convoye i właśnie kombinuję, które wybrać. Teoretycznie można wylutować układy 7135 i tym samym zmniejszyć prąd. Wszystkie latarki led jakie posiadam lub posiadałem miały to do siebie, że z praktycznego punktu widzenia, najwyższe tryby są bezużyteczne. Owszem, ilość światła jest imponująca, niestety zawsze prąd był tak dobrany aby wyciągnąć akumulator lub zestaw akumulatorów w około 45 minut. Z reguły drugi od góry tryb jest dosyć ciekawy - 80% a to już daje sensowny czas swiecenia przy niewielkim spadku jasności (dla oka). Convoy ma trochę dziwaczne te tryby 100%, 40% i chyba 5%. Niby są inne drivery ale to już zabawa i generowanie kosztów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 1A w diodę to optymalny tryb, światła wystarczająco dużo i czas pracy 2-3h zależnie od ogniwa. Kupując na 3 AMCkach latarkę używać po prostu będziecie zapewne trybu 100% a mając 3A sterownik najlepszy będzie tryb 30%, 100% będzie "w pogotowiu", czy do innych zastosowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naku Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Obecnie s2+ i sterownikiem 3,04 w większości poza miastem jeżdżę w trybie 60% i to wystarcza ale lepiej jest mieć zapas, na trudniejszych odcinkach włączam 100% ale 60 też by dało radę problem pojawia się kiedy wyjedziemy w mgłę wtedy jak ktoś będzie miał mniejszą moc to poprostu będzie żałował. Ostatnie dwa dni to w mojej okolicy pojawiły się tak gęste mgły że zmuszony jestem jeździć na 2 latarki convoy s2+ i c8 obydwie na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.