siimon Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Ja leczyć to wiadomo, szczególnie gdy ktoś ma dzieci. Ale cze można jakoś zapobiegać?Opisze na swoim przypadku ale pewnie dużo osób ma takie problemy. Siodełko - myślę, że mam dobrze dobrane choć wiele ich nie testowałem. Jest dla mnie zwyczajnie wygodne, lubię je i trasy do godziny bez problemów w cywilnych spodniach mogę robić. Spodenki - na razie mam doświadczenie powiedział bym z niższą-średnią półką (4f, średni decathlon itp). Ale na poczcie już czekają Planet-X 365. Trasy - do 100km (4h) raczej bez większych problemów ale pod koniec już coś tam czuć. Powyżej jest zdecydowanie gorzej. Tu pojawia się pytanie. Czy da się i jak uniknąć otarć i bólu D przy dystansach powyżej 4h. Najczęściej zakładałem pod pieluchę bokserki, ale one zawsze się zwijają, mają szwy w wrażliwych miejscach no i oczywiście są mokre. To powoduje dość bolesne otarcia/odparzenia w wiadomym miejscu. Opcja dwa same spodenki z wkładką. Początkowo wydaje się wygodniej, przewiewniej i w ogóle, ale bardzo szybko pojawiają sie otarcia po wewnętrznej stronie ud na krawędzi wkładki. Szykuję sie na jednorazową traskę do 300km w słońcu, piachu, kurzu i po wertepach. Jak żyć, żeby przeżyć? Zakładać bokserki? Jeżeli tak to jakie? Smarować czymś przed? Jeżeli tak to czym? Pozdr! Szym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Najważniejsze rzeczy to nie trzymać wilgoci przy skórze, oraz nie mieć twardych rzeczy przy skórze. Do twardych rzeczy należy zaliczyć sztywne szwy, podwijające się nogawki, niektóre materiały. Z moich doświadczeń mogę powiedzieć następujące rzeczy: - bokserki sztuczne - obtarcie - bokserki bawełna - obtarcie - slipy bawełna - ok - bokserki (typowy base layer) dla rowerzystów - ok - pod nie się już nic nie zakłada Tak więc albo jeżdżę w bokserkach z pieluchą, albo pieluchę sobie w ogóle daruję. Dyskomfort w postaci obtłuczonych kości kulszowych przechodzi po 3 tygodniach jazdy bez pieluchy i kilku miesiącach jazdy na rowerze (do momentu gdy się nie nauczy amortyzować nogami i ramionami). Co do obtarć: leczenie to Sudofen i dostęp powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Sudocrem też nadaje się jako środek prewencyjny, używany przed jazdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Na tak długą wyprawę umyć D przed jazdą i dobrze napudrować i jechaćw spodenkach z pampersem, a jak w drodze zacznie obcierać to użyc pudru lub na przykład Xenofit Second Skin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Magnezja wspinaczkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.