Szarrukin Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Witam! Na rowerach znam się jak świnia na niebie, ale mimo to nie spodziewałem się, że będę miał problem z czymś tak banalnym jak zamontowanie przedniego koła. Kupiłem używany rower i niestety nie jestem w stanie go założyć. Po zdjęciu piasty widelec nie wchodzi na koło. Czy jest to kwestia uszkodzenia widelca (wygięcie?), czy też czegoś banalnego, na co nie wpadłem? Zdjęcia:
rzezniol Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Ze zdjęcia to rower wygląda na "solidną" chińską produkcję ... Widelec albo fabrycznie nie trzyma wymiarów albo został skrzywiony ... Bez włożenia siły w rozszerzenie goleni albo wymiany widelca się nie obejdzie. Słowem rozszerz widelec i włóż koło ... jeżeli rower w rzeczywiście jest "chiński" i będzie jeździł prosto to po sprawie. Jeżeli będą jakieś problemy ... wymiana widelca. Daj pełne zdjęcie roweru i/lub jego markę i model... Co to za widelec ? Pozdrawiam
Szarrukin Napisano 3 Lipca 2015 Autor Napisano 3 Lipca 2015 Znaczy, próbować rozszerzyć widelec "na chama", siłą. Mam nadzieję, że nie trzaśnie.
rzezniol Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Marka roweru pochodzi ze Szwajcarii ... Widelec widocznie musiał zostać skrzywiony najprawdopodobniej w transporcie . RST niskie modele ma podłe, ale nawet ich niskie modele z fabryki raczej wychodzą proste. Tak jak do pracy tego widelca można mieć wiele zastrzeżeni to po "naciągnięciu" może być jeszcze gorzej - czytaj brak pracy i ewentualne blokowanie się po skompresowaniu. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.