Skocz do zawartości

[widelec] zmiana skoku z 75 na 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Jako, że poszukiwania nowego bike'a trwają a mój obecny co chwilę się o coś 'upomina' to wracam z kolejnym pytaniem.

Mam w tej chwili w moim trekkingu widelec o skoku 75mm, który dokonał żywota jakiś czas temu i wożę takie sprężynowe kowadło SR Suntour na przedzie. Chciałbym go wymienić, ale najchętniej na coś powietrznego ze skokiem 100mm do koła 29'' (mam obecnie założone opony 29''). Czy taka zmiana może mieć bardzo negatywny wpływ na geometrię / ergonomię / komfort?

Jak patrzę na profil roweru (od razu zaznaczam, że się nie znam i są to moje jakieś 'zgadywanki') to wydaje mi się, że główka ramy ustawiłaby się pod innym kątem i suport poszedłby delikatnie w górę. Pytanie, czy bardzo to odczuję?

Rozważam taki widelec: http://allegro.pl/suntour-raidon-xc-rl-r-29er-100mm-manetka-2014-cr-i5397282059.html

Tutaj orientacyjny profil ramy (obecnie rower obwieszony błotnikami, sakwami i bagażnikiem):

ddbf695a44e2.jpg

Jeżdżę głownie po lasach i trochę po asfalcie.

Dzięki

Eazy

Zapomniałem dodać, że jeżeli będę zmieniać wideł to będę też przeplatać koło i wymieniać piastę, żeby pozbyć się prądnicy i przy okazji mógłbym założyć tarczę. To nie jest problem :) Pytanie tylko, czy taki widelec nie popsuje za mocno geometrii. 

No dobra.. czyli wiem już, że czekałaby mnie wymiana sterów, mostka, przedniej piasty (co i tak jest w planach) i konwersja na tarczę. 

Tylko nadal nikt nie podpowiedział, jak to będzie z tą geometrią :)

Gość HydraulicznyCyborg

Geo.trochę się zmieni, w końcu to 15 mm różnicy.ale myślę że te.15 mm to nie sprawi że będzie Ci koło odrywac. Jak byś miał 63 mm to by było gorzej. Dlatego możesz wsadzić raidon.nieco będzie inna linia prowadzenia.ale myślę że.komfort to zrownowazy

Gość HydraulicznyCyborg

Ah rzeczywiście 25 mm, ale wtopa..

Edition

Może znajdziesz jakiś leżak magazynowy bądź używane np reby czy foxy co mają 80 mm

Wtopę to ja właśnie zaliczyłem... coś mnie tknęło i sprawdziłem jeszcze raz ten skok. Mam 63mm a nie 75mm  :wallbash: Nie wiem skąd mi się te 75mm wbiło do głowy. Niepotrzebnie tylko zamieszanie zrobiłem. To chyba byłoby na tyle z wymianą na 100mm bo różnicy jest już 37mm... :( Coś czuję, że skończy się na sztywnym stalowym widle i odchudzeniu koła z prądnicy i tyle :(

Dzięki za podpowiedzi :) Wygląda na to, że nie uda się wyjść poza widelce trekkingowe. Dobrze, że chociaż jest jakaś opcja powietrzna :) Czyli zostaje mi albo ten NRX, albo sztywny wideł. Plusem tych widelców jest to, że nie ma konieczności konwersji na tarcze, chociaż jak będę zmieniać piastę to może warto by było się nad tym zastanowić.

Gość HydraulicznyCyborg

Ja bym zmienił na tarcze. Jak będziesz prądnice wywalal to zamień na tarcze.kupujesz bb7 i do tego 180 mm i zyleta.nie trzeba wtedy klamkomanetek zamieniać.jeśli masz osobno manetki to hydrauliczne m675 i ogień.

Ten trekking będziesz wymieniał na nowego czy kupował inny dodatkowo?

Manetki mam zintegrowane, ale jak będę wywalać kasetę i przechodzić na 9s z tyłu to manetka też nowa na przód pójdzie, więc i z hamulcem będzie można pokombinować :)

Te bb7 to podpinam po prostu do dotychczasowej linki?

Ten trekking będziesz wymieniał na nowego czy kupował inny dodatkowo?

Będę kupował inny dodatkowo. Za tego trekkinga wiele nie dostanę a 'wszędołaz' z sakwami zawsze się przyda :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...