Skocz do zawartości

[Rama] Giant Xtc 2014

wulki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wg mnie 29 tylko i wyłącznie jak masz zamiar kupić dobre lekkie koła, w przypadku tańszych kół żeby nie ważyły potem niewiadomo ile lepiej iść w 27,5.

Czołówka XC ściga się na 29, ale ich rowery ważą po 8-9kg. ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano

No tylko mam dylemat bo czasami też jeżdżę z dziewczyną ulicami i się zastanawiam czy mi na 2x10 szybkości nie zabraknie?

Napisano

Sprzęt fajny. Ja się tylko zastanawiam czy dobrze zrobiłem zostając przy 27,5 czy lepsze byłoby 29

Napisano

Już postanowiłem że jak coś to kupię całą grupę xt. Dylemat był tylko między 2x10 a 3x10.

Napisano

3 blaty z przodu to historia i nie ma potrzeby brać takiego napędu żeby rzucać miedzy 2, a 3 z przodu, gdy można mieć 2x10 i jeździć praktycznie cały czas na 2, a operować tylną przerzutką tylko i wyłącznie, mega wygodniejsze rozwiązanie i w 100% wystarczające.

Co do 29 vs 27,5...

Miałem wcześniej 29 HT, mam teraz 27,5 fulla i mi to lotto jakie koła mam, na pewno lepszy 29 HT był od 26, ale z tym 27,5 vs 29 to już ciężej...

Łancucha XT nie kupuj, KMC czy Campe lepiej.

Napisano

Wzrost 185. Pewnie ramy firmowej 29 w tej cenie nie dostane ale Accent np na pewno

A jak z szybkością? Widzisz różnicę?

Napisano

Szybkość gdzie? Na zakrętach takich szutrowych full jest wolniejszy, 29 HT dużo lepiej w nie wchodził. :D

Przy twoim wzroście pod maratony teoretycznie 29 będzie lepsze, nawet patrząc po tym na czym inni jeżdżą.

Napisano

Taką przyjęli strategię z czego nie wynika automatycznie, że dobrą. Na marginesie to nie porównuj tej ramy Gianta do Accenta bo to nie wykonalne jest. Inna liga i inny poziom wykonania. 

Rower sam nie jedzie tak jak i rozmiar koła. Było tutaj na forum kilka powrotów z 29er na 27,5 i tez, że jednak "komuś" na maratonach jedzie się lepiej na średnim rozmiarze koła. Reguły więc nie ma. 

Napisano

Póki co mam Talona 27,5 i dobrze mi się na nim jeździ dlatego nie chciałem jakiś drastycznych zmian i temu chyba zostałem przy kole 27,5.

A ta rama xtc to dobry wybór?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...