RadziuGW Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 witam mam do wymiany wolnobieg. mam problem z identyfikacją rodzaju. wydaje mi się, że to stary typ Suntour'a. Ktoś może to potwierdzić? Czy mogę zastąpić go bezproblemowo wolnobiegiem Shimano MF..?
Scoobany Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Nie powinno być problemu. Problematyczne może być jego odkręcenie a co Ci się z nim stało? Może wystarczy go "zregenerować"? Tu masz krok po kroku jak tego dokonać: http://bikeground.pl/post/serwis-wolnobiegu/ Wszystkie wolnobiegi mają standardowa budowę i są nakręcane na piastę więc wymieniasz cały moduł (koszt ok 40zł). Być może będziesz musiał dokupić jeszcze nowy łańcuch i wyregulować przerzutkę.
Garlock Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Może wystarczy go "zregenerować"? Patrząc na zęby koronek regeneracja nie bardzo ma sens. Są już nieźle wytarte i to prawie wszystkie.
Classified Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 To prawda, nawet po tym zdjeciu widać, że są tam istne kaniony między zębami. Wolnobiegi są tanie. Kup nowy i zapomnij.
JoePike Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 Jeśli to starszy wolnobieg z Suntoura to będze potrzebny inny klucz niż standardowy do wolnobiegów shimano.
takoto Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 Podepne się pod temat skoro już o wolnobiegu mam dobry wolnobieg shimano ug, w którym pękła najmniejsza koronka 14z , dwie ostatnie koronki są nakręcone na gwint wiec można je wymieniać w miarę możliwości, czy ktoś ma na sprzedaż taką koronkę lub zepsuty wolnobieg shimano? Kupiłem nowy wolnobieg niestety jakiejś śmiesznej firmy i chodzi to gorzej od starego daje mu pół roku życia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.