Skocz do zawartości

[Rower] Solidny rower do 2.000zł

lighthammer89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam na imię Paweł i jak w temacie, poszukuje roweru. Budżet to max. 2.000zł. Posiadam rower od czasu komunii czyli ma jakieś 15 lat. Podczas ostatniej przejażdżki doszedłem do wniosku że czas zmienić mojego przyjaciela na nowszy model  :( . Jak zacząłem wyliczać ile musiałbym w niego zainwestować to aż zabolała mnie głowa stąd ta decyzja. 

Jak sobie go wyobrażam. Na co dzień poruszam się po ścieżkach rowerowych w trójmieście, ale zdarza mi się zjechać w las, park itp. więc typ prawdopodobnie cross. Osobiście preferuje sztywny przód ale jak będzie amortyzowany to nie będę płakał. Definitywnie hamulce V-brake, tarczowe są za drogie. Osobiście uważam, że dla 95% ludzi wystarczałyby właśnie one,  chyba że chcesz się po lansować  :P. Mam 195cm wzrostu ważę 95kg, więc prawdopodobnie rama 21".
Co polecacie, co powinienem poczytać, gdzie popytać, co zrobić? Aaa... mam alergie na sprzedawców, więc do sklepu po info nie pójdę  ;)

Napisano

Jutro przyjdzie do mnie paczka z polecanym przez mase osób lazaro integral v3 - 1400zl, cross, v-brake no i całkiem przyzwoity osprzęt. Jeśli nie straszny ci rower bez drogiego napisu na ramie to chetnie podziele się wrażeniami z jazdy na prv : )

Napisano

Dobra jeszcze mam pytanie. Po zakupie prawdopodobnie będzie mnie czekała wymiana mostka na wpuszczany. Większość ofert jest z typem ahead, który przy moim wzroście niestety odpada. Czy polecacie jakieś konkretne typy, marki? Będę się starał żeby zrobili to w cenie ale zobaczymy jak się uda ;)

Napisano

Typ mostka jest uzależniony od zastosowanej rury sterowej widelca. A jaki ma związek to ze wzrostem to już zupełnie nie rozumiem :) Chodzi o wznios mostka? Jeżeli w rowerze będzie mostek a-head to zmienić się da tylko na a-head. Wpuszczane stosuje się przy widelcach z rurą gwintowaną.

Napisano

hmmm.... a czym bedzie sie różnil taki trek od crosa. Bo wedlug tego co wiem to trek jest bardziej do jazdy po bezdrozach, a ja bede w 90% jezdzil po sciezkach rowerowych. W sumie na poczatku zastanawialem sie nad szosowka, ale doszedlem do wnisku ze nie moge sobie odmowic przyjemnosci jazdy po lesie, a po drugie pozycja nie nalezy do najwygodniejszych.

Napisano

Trekking właśnie służy bardziej do jazdy po asfaltach, w takim rowerze zwykle już w zestawie są błotniki, stopka, często oświetlenie, piasta z dynamem. Pozycja jest bardziej wyprostowana, przełożenia bardziej pasują do asfaltu (zwykle blat 48T z przodu).

Napisano

Pomyliłeś chyba firmę TREK z typem roweru :)

Nie kombinuj, widać że chcesz jeździć a nie zbijać gramy itd więc kup któryś z polecanych rowerów i walnij sobie mostek o dużym kącie ( ewentualnie regulowany)

Napisano

Trekking właśnie służy bardziej do jazdy po asfaltach, w takim rowerze zwykle już w zestawie są błotniki, stopka, często oświetlenie, piasta z dynamem. Pozycja jest bardziej wyprostowana, przełożenia bardziej pasują do asfaltu (zwykle blat 48T z przodu).

Ooo... o tym zapomnialem, nie chce blotnikow dynama stopki itp. gadzetow. jego stan ma być w miare surowy ;)

Pomyliłeś chyba firmę TREK z typem roweru :)

Nie kombinuj, widać że chcesz jeździć a nie zbijać gramy itd więc kup któryś z polecanych rowerów i walnij sobie mostek o dużym kącie ( ewentualnie regulowany)

Faktycznie zwoje mozgowe mi sie chyba pogiely :P, macie racje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...