marcinowozniako Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Cześć. Posiadam rowerek Kross Level A2 2009 na vbrakeach i deore xt z tyłu. Wygląda tak: Specyfikacja: rama Kross Level A2, alu seria 7xxx -amortyzator Sr Suntour XCR, blokada skoku -korba chyba Shimano M442, tarcze Truvativ/Shimano 22/32/44 -koło przód:obręcz Zac, piasta? -koło tył: obręcz Mavic 317, piasta Shimano Deore -kaseta chyba Shimano LX 11-32 9s -łańcuch Sram PC-1051 -przerzutka przód Shimano Alivio -przerzutka tył Shimano Deore XT Shadow! SGS model -manetki Shimano:przód-Alivio, tył-SLX 9s -kierownica-? -mostek-Zoom, krótki -hamulce-Tektro V-brake -siodełko-Scott Racing -Rogi BBB -opony: MTB: przód/tył-Continental RaceKing 2.2 -koszyk na bidon: Kellys -sztyca-? Będę mieć około 2300 zł na ewentualną modyfikacje. W planach miałbym wymianę przedniej korby( czy wtedy również będę musiał wymienić całą kasetę wraz z łańcuchem?), kierownicę , sztycę ewentualnie koła no bo teraz mam vbrakei i nie wiem czy coś w miarę konkretnego się znajdzie, amortyzator ale też tutaj vbrakei blokują temat. Myślę nad przejściem na hydraulikę wtedy mam już na oku koła. Amortyzator to dla mnie czarna magia i kompletnie się nie orientuje jaki wziąć. Skoro kierownicę to i również jestem skłonny wymienić. Myślałem jeszcze nad przednią przerzutką teraz to alivio, planowałbym coś na deore xt jak tył. Jestem lekki 65kg i wzrost 175. Jest sens bawić się w tak obszerną wymianę podzespołów czy może sprzedać rower dołożyć i kupić coś sporo lepszego? Z tym że bardzo podoba mi się ta rama, jej kolor geometria. Z góry dzięki za pomoc.
rzezniol Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 W związki z Będę mieć około 2300 zł Zalecam sprzedać rower dołożyć i kupić coś sporo lepszego? Nie przejmować się tym że : ardzo podoba mi się ta rama, jej kolor geometria. 29`tka czy 27`5 w budżecie okolić 3 k zł spokojnie wynagrodzi ci smutek po Levelu A2 Pozdrawiam
marcinowozniako Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Napisano 30 Czerwca 2015 NIe planuje kupna roweru 27,5 czy 29 tylko 26 cali. Powiem szczerze że przeglądałem oferty i nie znalazłem nic sensownego w okolicach właśnie 3k.
rzezniol Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Hmm 26 powiadasz chcesz inwestować w umierający standard ? Można wiedzieć dlaczego akurat koniecznie 26 ? 26`stki aktualnie kierują się w stronę rowerów budżetowych ... Pierwsza lepsza z brzegu dość perspektywiczna 29`tka http://allegro.pl/rower-romet-rambler-29-r-line-3-0-okazja-cenowa-i5462908599.html Pozdrawiam
marcinowozniako Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Napisano 30 Czerwca 2015 Umierający standard? Nigdy nie jeździłem na rowerze 29 dodatkowo czytałem że jest mniej zwroty w terenie, po prostu nie widzę sensu pakowania się w większe koła. Dodam jeszcze że pisząc nowy rower wcale nie miałem na myśli roweru nowego ze sklepu, nowy to on będzie dla mnie natomiast mogę być jego drugim właścicielem. Znalazłem coś takiego: http://olx.pl/oferta/rower-mtb-radon-zr-race-7-0-CID767-ID9f38l.html#907c642bfa
rzezniol Napisano 30 Czerwca 2015 Napisano 30 Czerwca 2015 Umierający standard? Nie zauważyłeś ? Wystarczy przejrzeć jak zmienia się oferta czołowych producentów ... nawet polski Kross w Level`u A najwyższy nr jaki oferuje to już tyko A6 nie zdziwię sie że seria A zniknie z oferty już w 2016 r. Części do 26`stek nadal będą produkowane ale nie sądzisz chyba ze kosztem rosnącego rynku 650B czy 29`ner. Jest wysoce prawdopodobne ze nowe modele opon czy nowe rozwiązania w amortyzatorach do 26`stek niestety przestaną trafiać. Nigdy nie jeździłem na rowerze 29 dodatkowo czytałem że jest mniej zwroty w terenie Zamiast czytać zorganizuj sobie przejażdżkę ... tez kiedyś byłem na nie. Teraz w górach na większym kole latam szybciej ... pod górę i z góry ... Co do linka ... tak teraz jest dobry czas na kupowanie wypasionych 26`stek ... ale nie bez powodu takie sprzęty teraz osiągają takie ceny Pozdrawiam
marcinowozniako Napisano 1 Lipca 2015 Autor Napisano 1 Lipca 2015 No powiem szczerze że sam nie wiem. Ogólnie wolałbym zmodernizować obecny rower bo łatwiej i szybciej, to bawienie w sprzedaż itp. Ale skoro mówisz że o wiele lepiej jest kupić inny rower to coś pokombinuje i poszukam.
rzezniol Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 Jajo w tym ze rama A2`jki jakimś tam szczytem technologii nie jest ... jest solidna ale nie "wyrafinowana" Jak chcesz koniecznie 26`stke to taniej do wyjdzie ci kupić jakiegoś uszanowanego używanego gotowca niż modernizacja. Wielu aktualnie pozbywa się "rasowych" 26`stek bo uciekają w większe koło. Rynek bardzo mocno wypaczył ceny tych sprzętów ... sprzedawane są sporo taniej niż wynika to z ich specyfikacji. Jednak nadal twierdzę że zmiana rozmiaru koła to lepszy kierunek. Pozdrawiam
marcinowozniako Napisano 1 Lipca 2015 Autor Napisano 1 Lipca 2015 Czyli uważasz że dałoby radę dorwać lepszy rowerek do 3000 zł 29' ale używany? Naprawdę nie zależy mi na tym aby rower był nówką ze sklepu.
rzezniol Napisano 1 Lipca 2015 Napisano 1 Lipca 2015 Używana 29`tka czy 650B pod względem napisów na osprzęcie aktualnie nie ma szans być tak samo "dobra" jak 26`stka. Tylko osprzęt to nie wszystko ... ROZMIAR ma znaczenie . Zanim zaczniesz cokolwiek robić ... zorganizuj sobie solidną przejażdżkę na rowerze z większym kołem. Zagadaj na forum do ludzi z twojej okolicy podejrzewam ze znajdzie się pomocna dłoń. I potem podejmij ostateczna decyzje w którą stronę idziesz. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.