Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanko gdyż coś mi się w tym rowerku średnio zgadza znaczy wszystko poza amorkiem.

Wg.specyfikacji producenta rower powinien być wyposażony w Sr Suntor XCR LO DS a byłem w sklepie na żywo oglądałem i na nim(amorku) namalowane jest jak byk XCM czyli taki jak szerokim łukiem ponoć omijać należy.

Generalnie bardzo fajny rower mogę go mieć za 2600 19"tylko ten amortyzator mocno zastanawia o co chodzi jakby?

Mogę dla odmiany mieć model wyżej też 2014 czyli Attention SL 17" za 2900 jak widaomo z Rock Shox XC 28, TK, PopLoc, 100mm czy te amorki tak znacznie się różnią?

Kolejny dylemat to dobór ramy,mam 176 cm 82 noga i mierzyłem obydwa rowery i właśnie na obydwu spokojnie mogę śmigać,optymalna była by 18" w moim przypadku z tego co kiedyś wyliczyłem ale to było dawno i nie było jeszcze 29er.

Dodam tylko że na 19" nie mam komfortowego luzu nad ramą co oczywiste ale generalnie na wyciągnięcie jest idealnie,w przypadku 17" jest raczej równie dobrze i pełny komfort nad ramą,różnica długości górnej rury 17" vs 19" to całe 2 cm czyli tyle co nic,zawsze można mostek zmienić jak się znudzi coś.

Wybór mam więc nie tylko w amorku ale też w rozmiarze ramy,Scott odpadł w przedbiegach geometria Cube mi odpowiada zdecydowanie bardziej,dodam że preferuję spokojną jazdę a 29er chodzi za mną już 2 rok i chcę wreszcie pośmigać więcej w terenie i zabrać przy okazji rower do Zakopca a tam bez tarczówek raczej ciężko.

I najważniejsze po rower idę już jutro...nie wiem czy śmiać się czy płakać  :002:

Gość petrop
Napisano

To tylko 300 zł dopłaty. Nie znam się na tym ale bym dopłacił. :P

Napisano

W amorku xc 28 masz hydrauliczną blokade skoku z manetka, tłumienie odbicia, i jest wykonany z lepszych materiałów. Xcm ma w środku plastikowe tuleje które bardzo szybko się wyrabiają i widelec łapie luzy. Jesli zdecydujesz sie na rockshoxa to zwróć uwagę na twardość zamontowanej w nim sprężyny tak żeby nie była zamiekka ani za twarda.

Napisano (edytowane)

Wybór padł zdecydowanie na ramę 19" po dzisiejszej rundce na 17" i po raz pierwszy nie miałem wątpliwości którą wybrać.

Dziwią mnie te wszystkie tabelki czy wyliczenia jaką ramę wybrać przecież równie "trafnie" można przewidzieć pogodę w Lipcu w Tatrach,kto był ten wie o czym ja.

Moim zdaniem nawet przymiar w sklepie niewiele daje,na rowerze trzeba się przejechać by ocenić czy to dobry rozmiar.

Edytowane przez Stormblast
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...