Razill Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam Na wstępie o mnie mam 28 lat 182cm wzrostu i 85kg żywej wagi. Od zawsze uprawiałem rozmaite dyscypliny sportu. Od 2 lat zacząłem trenować kolarstwo, brać udział w zawodach. Co jakiś czas wykonuję morfologię i tutaj niestety okazuje się że wyniki nie są za ciekawe przedstawię zestawienie na przełomie 3 miesięcy. Zaznaczam że po wykonaniu pierwszych badań lekarz zlecił mi suplementację żelazem oraz kwasem foliowym. Staram się utrzymywać zróżnicowaną oraz zdrową dietę, co do suplementacji to po pierwszym badaniu krwi zacząłem brać: -tradyferonfol (zlecony przez lekarza) -BCAA -Multiple Teraz pora na same wyniki: Badanie 13/03 22/06 norma WBC 5,62 5,69 4-11 RBC 4,47 4,62 4,6-6,2 HGB 13,3 13,8 14-18 HCT 40,3 41,3 40-52 MCV 90,2 89,4 83-101 MCH 29,8 29,9 28-32 MCHC 33 33.4 32-36 PLT 171 171 32-36 RDW-SD 43,5 45,1 37-54 RDW-CV 13,2 13,9 11,5-14,5 PDW 17,9 18.1 9-17 MPV 12,9 12.5 9-13 P-LCR 50.4 45,9 13-43 PCT 0,22 0,21 0,17-0,35 Reszta parametrów w normie. Bardzo proszę was poradźcie co robić bo takie wyniki mam już od co najmniej dwóch lat, lekarze nie widzą problemu każdy macha ręką że nie ma się czym przejmować ale dla kogoś kto uprawia sporty wytrzymałościowe tak niska hemoglobina oraz hematokryt czynią sporą różnicę, zwłasza jeśli nie chodzi tylko o rekreację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BetoNova Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Parametry czwerwonokrwinkowe masz albo lekko poniżej, albo w normie, tyle że w dolnej granicy. Pytanie, czy się przez te 2 lata czujesz słabiej, gorzej z wydolnością itp. Bo może tak już twój organizm ma od zawsze i doskonale sobie w tch warunkach radzi. A wymuszona suplementacja żelazem nie jest jakaś superfajna i nieobciążająca (chociażby głupie bóle brzucha i zaparcia). Jeśli traktować to jako niedokrwistość baaaardzo lekką z niedoboru żelaza, to i tak suplementacja trwa długo, bo do wyrównania HGB i jeszcze ze 3tyg chyba. Kwas foliowy przy takim MCV jak dla mnie zbędny. Jeszcze raz - podstawowe pytanie - czy w ciągu 2 lat zauważyłeś spadek wydolności? Bo jak nie, to po cholerę szukać dziury w całym? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Zastanawiam się czy te parametry nie blokują mnie w rozwoju oraz ciężko mi określić samopoczucie, zastanawiam się czy czasem się nie przyzwyczaiłem a z lepszymi parametrami czułbym się lepiej? Poza tym wszędzie piszą jakoby kolarze mieli cudne wyniki krwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Poza tym wszędzie piszą jakoby kolarze mieli cudne wyniki krwi Znaczy się że jak? Ktoś był Kowalskim, wsiadł na rower i nagle Szozda, Szurkowski i Armstrong na popitkę? No jest taka opcja, ale zaraz po wskoczeniu na siodło trzeba zapobrać wiadro EPO... Wybitni kolarze nie dlatego są wybitni bo wsiedli na rower, ale dlatego, że w odopwiednim czasie ktoś zauważył u nich predyspozycje osobnicze i popchnął to w odpowiednim kierunku. A reszta to już orka i często-gęsto koks... O ile Twoje wyniki nie są patologicznym stanem chorobowym, potwierdzonym przez specjaliste hematologa i przeznaczonym do leczenia nie ma co się podniecać. Jeździć, ćwiczyć, badać sie regularnie jeśli masz obawy i tyle... Są tacy co maja super wyniki bo tak maja, a są tacy co nie maja i o ile nie przykoksują zdrowo (hehe...) mieć nie będa, gdyz tak już mają Nie każdy mimo chęci i ambicji może być supermenem lub solistą Moskiewskiego Baletu... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Wyniki z krwi to jakis poglad, ale to jeszcze nie to. Proponuje wybrac sie do lekarza sportowego zleci specjalistyczne badania, jezeli zauwazy jakies anomalie. Jezeli nie zauwazysz jakis super wynikow po stalej kontroli u lekarza sportowego to juz tak masz i wtedy mozna machac reką. Np. ja wyniki krwi mialem ksiazkowe a zawsze zastanawialen sie dlaczego nie moge dopasc gosci na maratonach (treningi katorżnicze po gorach swietkorzyskich), po wielu latach okazalo sie ze mam nadcisnieni ktore ujawnialo sie przy pulsie 150 i to mnie niszczylo. Moze trzeba dodatkowo wykonac:echo serca, ekg, RR, jezeli uwazsz ze cos jest nie tak i chcesz poprawic forme. Jak dla mnie jak ktos zauwazyl wczesniej wyniki Twoje nie sa patologiczne, ale chyba forum nie jest najlepszym miejsce aby interpretowac wyniki (zreszta podsatwowe) tylko specjalista lekarz najlepiej sportowy, ktory zgromadzi szereg wyników i wyda diagnoze co dalej czy to Twoje max czy po prostu juz tak masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Mam prawie takie same wyniki krwi - hemoglobina i hematokryt w bardzo niskich rejonach skali albo czasem nawet lekko poniżej. Mój brat trenujący dużo mniej ma praktycznie takie same. Samopoczucie zawsze dobre, reakcja na trening uważam że odpowiednia - po kilku latach górna połówka dystansów giga w górach. Każdy organizm jest inny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Sprawdź ferrytynę bo badania krwi bez niej a opieranie się tylko na żelazie (dostałeś od lekarza) to jak kulą w płot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 2 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 A przypadkiem nie chodzisz na pobranie krwi zmęczony, albo dzień po treningu? Badania powinno się robić jak się jest wypoczętym. Najlepiej po kilkudniowym odpoczynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.