Skocz do zawartości

[koła] Koła do xc: 29er. Budżet: max 2000 zł. Oczekiwana waga: <= 1550g. P/T: qr15mm/qr9lub12mm.

BGiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Staję w obliczu zakupu kółek. Parametry jak w temacie. Proszę o konkretne zestawy. Mam dostęp do dwóch ram: z hakami 12x142mm i standardowe 9x135mm. Obie ramy mają dla mnie odpowiednią geometrię i zadowalającą wagę, więc tam, gdzie znajdę lepsze kółka, na taką ramę postawię. Stąd też w temacie możliwość zastosowania dwóch rozwiązań do koła tylnego. Nie mam preferencji jeśli chodzi o markę obręczy: dt, cresty, alexy,eastony, mavici czy inne - tu zdam się na opinie użytkowników. Co do piast, to skłaniałbym się ku dt-350, może 240, shimano xt również, choć waga niezadowalająca. Novateci cudownie lekkie, ale częściej trafiam na złe opinie niż dobre, więc raczej odpadają. Proszę o pomoc.

Napisano

Ile ważysz?

Wybierajac DT nie masz dylematu czy brać 135/5 czy 142/12, bo piasty występują w obu wariantach i różnią się tylko zastosowanymi końcówkami, które możesz w każdej chwili zmienić

Napisano

77 kg poza sezonem (w okolicach świąt :), 74-75 w sezonie.

Przy okazji podpytam off-topic, żeby nie zakładać dodatkowego tematu: czy przy RS Sid RL z montowaniem (oś sztywna) TA 15mm do koła z piastą o osi 15 mm, które ma już w zestawie zacisk qr15 mm (który po prostu odsprzedam), będę musiał zastosować jakieś adaptery? Jeśli tak, to proszę o info, jakie. Z góry dzięki.

Napisano

przy takiej wadze to spokojnie możesz brać ZTR Crest 29er lub DT XR331

Piasty zdecydowanie DT 350s, przy nich uda się zmieścić w wadzę 1550gramów, a na DT 240s zabraknie budżetu ;)

Kupując nowe koło na Q15mm nie będziesz potrzebował żadnych adapterów, aczkolwiek zacisk będzie Ci potrzebny, a go nie ma w komplecie z kołami zazwyczaj.

Napisano

Przy tej wadze tak lekkie koła 29 to proszenie się o wydatki, chyba, że masz na tyle kasy aby w roku zmieniać klka razy obręcze. 

Mam ZTR Crest w kołach 26" i przy mojej wadze ~75kg mam je już pogięte (startuje w zawodach), a niech trafi Ci sie kapeć na zjeździe to tak sie potłuką, że ranty będą do prostowania o ile dasz radę to zrobić. Do 29-era brałbym mocniejsze obręcze i nie cudował z minimalną wagą.     

Napisano

To fakt ze mocniejsze dobicie wykrzywi taka obrecz, ale utrzymanie wagi ponizej 1550gramow i budzecie do 2000zl nie da sie zrobic na niczym innym jak crest czy xr331, a do 80kg jeszcze beda sobie radzic o ile nie beda mocno dobijane, a dobic w 29erze jest troche trudniej

Napisano

Przy tej wadze tak lekkie koła

Hehe, Julien Absalon waży 69 kg. Jestem tylko 5 kg cięższy (ale też 1cm wyższy ;) ) a tu taki komentarz... można wpaść w kompleksy :) tak się zastanawiam, że obręcze tego typu to pod panie chyba tylko ;) Hmmm... kontynuując, o ile zwiększy się masa, jeśli zwiększymy wytrzymałość, pozostawiając parametry budżety bez zmian?

Napisano

Jak nie śmigasz jakoś ekstremalnie po górach, tylko maratony to Cresty dadzą radę tym bardziej w 29'erze na szerokiej oponie. A jak chcesz mieć pewność, że nic się nie stanie to polecam DT XM401, moje śmigają po beskidach na 1,5 bara i przelatują przez kamienie aż miło ;) Przy XM 401 musisz liczyć jakieś 180g więcej.

Napisano

W podobnej wadze i pieniądzach jak XR331 można jeszcze mieć obręcze XMD 366. Niestety w necie nie ma wielu opinii o nich. Z moimi w rozmiarze 26'' nic się nie dzieje a ważę 77-80kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...