VitoRMC Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Witam po raz pierwszy. Mam pytanie odnosnie opon. A dokladnie to mam przy swoim MTB opony 26x1.95 i chce kupic 26x2.00 albo 2.20 nie pamiętam dokładnie rozmiaru. Czy moge założyc szersze i czy moge na tył tą szerszą a na przód normalna 26x.95
seraph Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Możesz założyć szerszą, i dętki też pasują, ale raczej szerszą z przodu. Możesz wyjaśnić sens szerszej na tyle?
VitoRMC Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Napisano 28 Czerwca 2015 No na tyle jest "napęd" to szersza na tył wtedy. Patrzac motor też na tyle ma szersze. Wiem ze motor to nie rower ale taki przykład
seraph Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Motocykle to słaba analogia, bo mają kilkadziesiąt, albo i więcej KM dlatego mają szeroką oponę z tyłu, bo inaczej brakłoby przyczepności. Człowieki maja malutki ułamek tej mocy, więc "zerwanie" przyczepności Ci nie grozi, a niepotrzebnie sobie szeroką oponą dołożysz oporów, bo bardziej "siedzi" się na tyle, a większy nacisk do większy opór toczenia. W rowerze ważniejsza jest przyczepność przedniej opony, bo uślizg przedniego koła to gleba, a uślizg tylnego w większości przypadków można opanować. Podsumowując to w rowerach na przód szeroka z agresywnym bieżnikiem, bo lepsza trakcja i komfort (opona to część amortyzacji), a na tył węższa z łagodniejszym (przynajmniej na grzbiecie) bieżnikiem, bo ma być szybko. Nie widziałem żeby jakiś kolarz górski jeździł z szerszą oponą na tyle, więc teoria się chyba sprawdza
VitoRMC Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Napisano 28 Czerwca 2015 Aktualnie podczas jazdy w lesie itp. strasznie ucieka na boki. Czyli na przód z agresywniejszym a na tyl ewentualnie z kostaki po boku a czoło w miare delikatne tak.
seraph Napisano 29 Czerwca 2015 Napisano 29 Czerwca 2015 A jaki masz teraz model opony? Tylna w teren najlepiej jak ma drobną kostkę na grzbiecie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.