Skocz do zawartości

[Opony]Szersze opony

VitoRMC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam po raz pierwszy.

Mam pytanie odnosnie opon. A dokladnie to mam przy swoim MTB opony 26x1.95 i chce kupic 26x2.00 albo 2.20 nie pamiętam dokładnie rozmiaru. Czy moge założyc szersze i czy moge na tył tą szerszą a na przód normalna 26x.95

Napisano

No na tyle jest "napęd" to szersza na tył wtedy. Patrzac motor też na tyle ma szersze. Wiem ze motor to nie rower ale taki przykład :)

Napisano

Motocykle to słaba analogia, bo mają kilkadziesiąt, albo i więcej KM dlatego mają szeroką oponę z tyłu, bo inaczej brakłoby przyczepności.

Człowieki maja malutki ułamek tej mocy, więc "zerwanie" przyczepności Ci nie grozi, a niepotrzebnie sobie szeroką oponą dołożysz oporów, bo bardziej "siedzi" się na tyle, a większy nacisk do większy opór toczenia.

W rowerze ważniejsza jest przyczepność przedniej opony, bo uślizg przedniego koła to gleba, a uślizg tylnego w większości przypadków można opanować.

Podsumowując to w rowerach na przód szeroka z agresywnym bieżnikiem, bo lepsza trakcja i komfort (opona to część amortyzacji), a na tył węższa z łagodniejszym (przynajmniej na grzbiecie) bieżnikiem, bo ma być szybko.

Nie widziałem żeby jakiś kolarz górski jeździł z szerszą oponą na tyle, więc teoria się chyba sprawdza :yucky:

Napisano

Aktualnie podczas jazdy w lesie itp. strasznie ucieka na boki. Czyli na przód z agresywniejszym a na tyl ewentualnie z kostaki po boku a czoło w miare delikatne tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...