Skocz do zawartości

[ Technika] Pokonywanie ciasnych zakrętów

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W okolicy mam sporo wąskich leśnych ścieżek gdzie staram się "wyszaleć" ( kto kojarzy Świder i okolice ten wie o czym mówie). Problemów z szybkimi zakrętami nie mam, natomiast nadal nie wiem jak podejść do wąskich ciasnych zakrętów.

Wiadomo że korba ustawiona w połowie żeby nie zahaczyć. Cały czas mam wrażenie że rower nie chce się złożyć w zakręt. Jak powinno być ułożone ciało na rowerze?

Strach tu nie jest problemem, zdarzało się że przejeżdzałem na tyle szybko że tył się uślizgiwał.

W sensie lewa korba na godzinie 9 a prawa na 3. Podnoszenie korby w bardzo ciasnym zakręcie także jest dla mnie oczywiste.

Jak powinno być ułożone ciało? Tyłek lekko uniesiony? Wystawiony za siodełko? To jest właśnie mój problem, nie wiem jaką pozycję przyjąć

• Mod Team

Możesz balansować ciałem w zakręcie. Ja tak robię w ciasnych łukach. W trakcie trwania zakrętu przenoś środek ciężkości na tył, w ten sposób lekko jak by ciągniesz przód w stronę zakrętu dociskając jednocześnie tylne koło do podłoża.

O w morde, robi to gigantyczne wrażenie lekko mówiąc O_o

Zauważyłem że Panowie mają bardzo nisko siodełko, jeździ ktoś z Was tak? Z tego co widzę wymusza to jazdę na stojąco praktycznie non-stop ( pewnie poza dojazdami)

Na maratonach nie ma czasu na zabawy z wysokością siodełka, chyba, że masz hydrauliczną sztycę, więc trzeba sobie radzić na singlach w "normalnej" pozycji. Obniżenie na stałe bardzo ułatwia pokonywanie uskoków i daje dużo większą kontrolę nad rowerem na zjazdach. Ja tylko na Rychlebskich obniżałem a na codzień nie stosuję tego.

Mnie na szkoleniu uczyli z grubsza tak jak na filmiku.

Zasada nr 1 - pozycja w równowadze, ani za bardzo do przodu, ani za bardzo do tyłu, nogi ugięte, łokcie szeroko. Prawidłowość pozycji możesz sprawdzić puszczając na chwilę kierę - jeżeli nie musisz jej zaraz gwałtownie złapać bo lecisz do tyłu/przodu, jesteś w punkcie.

Zasada nr 2 - pedał na zewnętrznej w dół, biodra w kierunku przeciwnym do skrętu.  Chodzi o to, że zapierając nogą w pedał i obracając biodra przenosisz środek ciężkości tak, że z jednej strony nie przewalasz się do wewnętrznej, a z drugiej dociskasz zewnętrzne klocki na oponie.

Warunek - rower musi być przechylony. I to jest zasada 3 - skręcasz przechylając rower, ew. korygując kierą, nie odwrotnie.  Jak przechylić, widać na filmiku, czyli nie ty razem z rowerem do wewnętrznej, bo wyglebisz, tylko ty biodrami na zewnątrz, a rower jednocześnie do wewnętrznej. 

Porządna nauka zakrętów wymaga czasu, na szkoleniach większość się na tym wykładała.  Warto zrobić sobie slalom z przeszkód i ćwiczyć do upadłego, aż wejdzie w krew.

P.S. Pedały można trzymać równolegle, ale w szybko powtarzających się winklach, gdy nie ma czasu ustawić nogi.

Czytając Wasze porady stwierdzam że z techniką u mnie nie jest tak źle, trzeba trenować! Dzisiaj trochę pojeździłem stosując się do uwag i jest znacznie lepiej, dzięki za podpowiedzi!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...