Roasd Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Witam! Jestem posiadaczem roweru XC. Kupiłem używany rower i nie do końca wiem czy była to dobra inwestycja ale już się stało. Od samego początku czyli jak już do mnie należał jakieś 3 mies. temu były problemy z hamowaniem tylnego koła. Dokręcałem zaciski, regulowałem klamkę małym imbusem (okazało się, że gwint i tak wyrobiony więc z samo z siebie po jakimś czasie jazdy i tak się dokręcała). Teraz hamulec już nie nadaje się do niczego :/ Jedynie co robi to piszczy. Model mojego zepsutego hamulca to Hayes Nine; na ogół dobry model, mam go również z przodu i nieźle sobie radzi. Niestety na allegro trudno znaleźć nówkę Nine'a, a używki nie kupię. Hamulec jest cały wyobijany, więc raczej nie opłaca się go nawet naprawiać. Więc tak; jest na rynku jakaś dobra klamka warta uwagi za niską cenę - 150zł wraz z przewodem?
Marcin9 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 A może zamiast klamki i przewodu dopłacisz trochę i kupisz cały nowy hamulec.np m615 lub m675 Według mnie to będzie lepsze rozwiązanie niż kombinowanie bo nikt Ci nie zagwarantuje że inna klamka będzie działać z tym zaciskiem
Roasd Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Napisano 27 Czerwca 2015 Masz rację. Potem płacić więcej na dokupienie osobno zacisku.. Ten Br-m615 wydaje się być dobry. Shimano to firma rowerowa ale mimo wszystko mam wątpliwości co do kupienia Shimano'wskiego hamulca; zawsze posiadałem hamulce innych firm.
Budzik1502 Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Użytkuje model 615 od ponad roku i przy mojej wadze 90-100 kg działa bezproblemowo. Siła hamowania nawet na żywicznych okładzinach jest bardzo dobra. Polecam.
tomekleczkowski Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Co powiesz na elixiry 3 ? Mam do sprzedania komplet na przód i tył za 200 zł. Praktycznie nowe hamulce 50 km przebiegu.
Roasd Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Napisano 28 Czerwca 2015 Razem tył i przód za 200? I czemu tak mało z nimi Jeździłeś?
tomekleczkowski Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Tak komplet. Nie są mi potrzebne a chcę kupić sobie inne manetki za to. Dlaczego tak mało jeździłem ? Chciałem mieć cały rower na osprzęcie shimano a tylko hamulców mi brakowało. Jest na forum ogłoszenie w dziale sprzedam.
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 28 Czerwca 2015 Napisano 28 Czerwca 2015 Avidy 3 elixir są slabe, awaryjne.9 są lepsze.ja polecam m615 lub m675 shimano.
tomekleczkowski Napisano 29 Czerwca 2015 Napisano 29 Czerwca 2015 Awaryjność avidów to kwestia dyskusyjna. Tak czy inaczej już nieaktualne - sprzedały się.
Roasd Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Napisano 30 Czerwca 2015 Postanowiłem, kupię Shimano Br-m615. Dzięki wszystkim za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.