tobiasz Napisano 5 Sierpnia 2006 Napisano 5 Sierpnia 2006 musze zlozyc nowe kola, jakie piasty wybrac ??
wookie Napisano 6 Sierpnia 2006 Napisano 6 Sierpnia 2006 XT - komplety sa w cenie ok 230 zl , naprawde bdb piasta i duzo znisie , latwo serwisowac i dbac o nia i wcale czesto nie trzeba tego robic.
Blue Napisano 6 Sierpnia 2006 Napisano 6 Sierpnia 2006 Waga- przod novatec, tył - XT Wyrzymałość p+t XT
ghost007 Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 Podczepie się pod temat, tez chce złożyć kółeczka i się zastanawiam nad piastami novateci czy XT? XT sa na kulkach a novateci na maszynach? Co o tym myślicie?
tobiasz Napisano 7 Sierpnia 2006 Autor Napisano 7 Sierpnia 2006 duza jest roznica w wytrzymalosci pomiedzy LX a XT ?? warto doplacac do XTka ??
wookie Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 Hmm jak dla mnie dzieki lepszemu uszczelnieniu XT dluzej bedzie sie trzymal , w samej jezdzie raczej trudno szukac roznica , co do wytrzymalosci trudno mowic bo obu dlugo nie mialem , natomiast przy obecnej cenie XT i tego ze nie jeden znajomy je katowal a swoje wytrzymaly bral bym XT , nawet porownujac do Novateca na maszynach wolal bym XT , te co sprzedaja w kompletach chyba sa starsze 03-04 ale to tym bardziej wolalbym wlasnie takiej. O kulki latwo dbac i latwo sie serwisuje a troche mozna sie ubabrac przecierz przy wlasnym serwisie , wymiana jakiejsc czesci tez nie jest zbytnim problemem.
ghost007 Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 No nie wiem, na razie mam jeszcze troche czasu bo nie mam jeszcze całej kasy. Bardzo napaliłem się na łożyska maszynowe (sam nie wiem dlaczego) może wypowiedzą sie jacyś szczęśliwi (bądź nie) posiadacze piast XT?
wookie Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 Ja bylem szczesliwy przez ten okres czasu ktory ja mialem
Marian Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 Mam na przodzie XT a na tyle Novatec, XT wytrzyma duuużo mimo że jest na kulkach (katuje ją już rok i jest jak nowa!) o novatecu niemoge za dużo powiedzieć bo mam ją zaledwie tydzień ale spisuje się też bardzo dobrze
ghost007 Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 no i bądź tu mądry ;p Marian a napisz może ile przejechałes na tym XT i w "jakim stylu"?
tobiasz Napisano 7 Sierpnia 2006 Autor Napisano 7 Sierpnia 2006 kumpel kupil novateca na tyl i mu bebenek padl po 300 km accenty kto ma to chwali (zarowno do XC jak i to jakiegos skakania) XT to XT - klasa sama w sobie i dlatego najbardziej zastanawiam sie miedzy accentami a XT
BlackKormo Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 Ostatnio składałem nowe tylne koło i też miałem podobny dylemat. U mnie głównym kryterium była długowiecznośc i bezawaryjność piasty. Wybierałem w zasadzie między Shimano XT oraz jakąś maszynową Novatec lub lepszą (droższą). W kilku serwisach poradzili, że jednak XT będzie mocniejsza i wytrzyma dłuzej, oczywiście pod warunkiem że raz na sezon się ja przesmaruje. Łożyska maszynowe nie są złe, ale żeby były wytrzymałe muszą być odpowiedniej jakości, czytaj drogie. Same w sobie nie są lepsze/gorsze od kulek tylko inne. Ja wybrałem XT i po pierwszych 250km jestem zadowolony i mam nadzieję że tak zostanie.
ghost007 Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 No tak, serwis raz na rok to nie problem. Mogę sobie przesmarować ale ważne żeby te kilka sezonów wytrzymały takie piasty
ralf Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 ja mam Novateci z przodu i z tyłu z 2 łożyskami maszynowymi, 3500km i chodza jak nowe a nawet lepiej, w górach ich wogóle nie oszczedzam, ogólnie jestem z nich zadowolony
Marian Napisano 8 Sierpnia 2006 Napisano 8 Sierpnia 2006 Marian a napisz może ile przejechałes na tym XT i w "jakim stylu"? Mój XT wytrzymał już rok a przebieg to coś około 15 000 km, przez pierwsze 9 miesięcy ostre XC i trochę hopek a ostatnie 3 miechy 90% chopanie
Slawek_l_83 Napisano 11 Sierpnia 2006 Napisano 11 Sierpnia 2006 Mam na tyle piaste novateca ważę 83kg ma przebieg 10kkm i nie powiem złego słowa o niej naprawdę super sprzecik!!! Ale teraz jakbym kupował i miał więcej gotówki to kupiłbym kultowego xtr-a, bo sa w niezłych cenach na allegro!!! A 2 latka temu były cholernie drogie i dlatego nie kupiłem .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.