Skocz do zawartości

[V-brake] Wyrównanie klocka

Adrian589

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien nietypowy problem :) okazało się, że jak zdjąłem jeden z klocków od przedniego koła, to zauważyłem, że nierówno jest zdarty. W ogóle moje podejrzenie wzbudziło lekkie tarcie podczas jazdy. Regulowałem klocki, czyściłem hamulce, ale nie pomogło. Prawdopodobnie nierówno zjechany klocek jest tego przyczyną. Chcę więc go równomiernie zedrzeć. Moje pytanie: czym najlepiej to zrobić? Papier ścierny da radę? Jeśli tak, o jakiej granulacji? Proszę o radę!

Dzięki za pomoc, oszlifuję dotychczasowe klocki, pojeżdżę na nich jeszcze troche i za jakiś czas może kupię nowe.

Żeby nie zakładać nowego tematu:

To również może być przyczyną mojego zaciekawienia :033: jak pociągne klamke hamulca (obojętnie którego), jedna z tych dźwigienek nad kołem nie cofa się do wcześniejszej pozycji, wskutek czego jeden klocek ociera. Jak to zlikwidować? Co może być przyczyną? Działo się tak u Was? :)

achhhhhhh.... od tego masz te srobki regulujace napiecie sprezyny w hamulcu - to male ustrojstwo kolo "pivotow" (chyba ze wogole ich nie masz to... frytki), musisz sie nauczyc regulowac metoda prob i bledow....

Właśnie doszedłem do tego jak się trochę pobawiłem tymi hamulcami :)

Jak jeden z klockow po zacisnieciu zostaje przy obreczy to moze to byc wina tych glupich i durnych rowkow bezpiczenstwa. W miejscu gdzie sa w klockach zostaje taki pasek i wchodzi w ten durny rower co czasami powoduje ze on tam juz zostaje. Trzeba to wyrownac pilnikiem jakims.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...