Adrian589 Napisano 5 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Mam pewien nietypowy problem okazało się, że jak zdjąłem jeden z klocków od przedniego koła, to zauważyłem, że nierówno jest zdarty. W ogóle moje podejrzenie wzbudziło lekkie tarcie podczas jazdy. Regulowałem klocki, czyściłem hamulce, ale nie pomogło. Prawdopodobnie nierówno zjechany klocek jest tego przyczyną. Chcę więc go równomiernie zedrzeć. Moje pytanie: czym najlepiej to zrobić? Papier ścierny da radę? Jeśli tak, o jakiej granulacji? Proszę o radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 5 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Lepiej kup nowy komplet...to nie majątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_1990 Napisano 5 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Papier ścierny sie nada, raczej nie ważne, jaka granulacja. Im mniejsza tym latwiej pojdzie, a małe nierówności wyrownaja sie podczas jazdy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian589 Napisano 5 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Lepiej kup nowy komplet...to nie majątek. A jak się kupuje nowe, to trzeba wymienić obydwa, czy można tylko jeden - ten nierówno zdarty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybula Napisano 5 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Oczywiscie ze mozna kupic jeden, ale niestety grozi to calkowitym zdarciem starego klocka i obtarciem obreczy. Nie jest to jakis wielki wydatek, a warto miec pewnosc ze zawsze zahamujesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master87 Napisano 6 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Jeżeli nie jest to jakiś klocek na wykończeniu (prawie całkiem zdarty) to można wyrównać papierem bez problemu. Co do wymiany to oczywiście, że należy obydwa wymienić. Jak masz dziurę w bucie to kupujesz tylko jeden czy parę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian589 Napisano 6 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Dzięki za pomoc, oszlifuję dotychczasowe klocki, pojeżdżę na nich jeszcze troche i za jakiś czas może kupię nowe. Żeby nie zakładać nowego tematu: To również może być przyczyną mojego zaciekawienia jak pociągne klamke hamulca (obojętnie którego), jedna z tych dźwigienek nad kołem nie cofa się do wcześniejszej pozycji, wskutek czego jeden klocek ociera. Jak to zlikwidować? Co może być przyczyną? Działo się tak u Was? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 7 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 achhhhhhh.... od tego masz te srobki regulujace napiecie sprezyny w hamulcu - to male ustrojstwo kolo "pivotow" (chyba ze wogole ich nie masz to... frytki), musisz sie nauczyc regulowac metoda prob i bledow.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 7 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 mi tak z tyłu jeden klocek nierówno sie starł, szlifierka i juz jest wszystko ok, ale i tak na dniach musze wymienic klocki, bo 3500km zrobiło swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian589 Napisano 11 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 achhhhhhh.... od tego masz te srobki regulujace napiecie sprezyny w hamulcu - to male ustrojstwo kolo "pivotow" (chyba ze wogole ich nie masz to... frytki), musisz sie nauczyc regulowac metoda prob i bledow.... Właśnie doszedłem do tego jak się trochę pobawiłem tymi hamulcami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 12 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Jak jeden z klockow po zacisnieciu zostaje przy obreczy to moze to byc wina tych glupich i durnych rowkow bezpiczenstwa. W miejscu gdzie sa w klockach zostaje taki pasek i wchodzi w ten durny rower co czasami powoduje ze on tam juz zostaje. Trzeba to wyrownac pilnikiem jakims. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.