Skocz do zawartości

[amortyzator przód] 29 na kole 27 5

_dev_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przyszedł do mnie rower na kołach 27 5 cala ale na naklejce amorka (wizualnie też widać) że jest on przeznaczony pod koła 29 cali. Czy niesie to jakieś zmiany w geometri czy może mają takie same rozmiary tylko wyżej jest półka łącząca golenie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obciążona bardziej  jest w stopniu niewielkim, jednak widelec 29" ma inne wyprzedzenie (tzw, offset jest większy w widelcu 29" niż w widelcu 27,5"), więc rower z wyższym amortyzatorem i innym wyprzedzeniem będzie się prowadził całkiem inaczej niż zakładał projektant, jazda z takim widelcem to zły pomysł .

Rower to Karbon Trail R6. Jest jeszcze podobny Trail B4 na kołach 29 i podejrzewam że właśnie od niego ktoś pomylił te amorki. A co gdybym zmniejszył skok o te 2 cm? I tak elastomer ogranicza skok do połowy i jego też bym skrócił. Co wy na to? Waże 50kg.

Nie wiem wiem czy to miała być obraza czy po prostu chcesz mnie odmłodzić... No troszkę się pomyliłeś z moim wiekiem, po prostu rzadko kupuje przez internet i boje się bawić w reklamacje, dlatego pytam czy jest inne wyjście. Mógłbym poświęcić już te 2cm skoku a za rok i tak mam zamiar zmienić na co najmniej xcr-a.

A więc tak, jest to wina producenta, któremu skończyły się w fabryce xcm-y 27,5 i wsadził takie. I cała seria ponoć tak ma. I nie podlega to gwarancji. No cóż trudno, na szczęście nie przeszkadza mi to w jeździe, w przyszłości i tak zmienie na jakiegoś xcr-a. Usune dwie podkładki pod mostkiem żeby zniżyć kierę o te 2cm. Dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia :).

Niezgodność towaru z umową a nie gwarancja!

Usunięcie podkładek nie wpłynie na geometrię roweru. Czyli ogólnie producent przycwaniakował, bo uważa że kto by się tam połapał i drążył temat (tu już widać doc3lowy target tych rowerków), ale uważasz że jest ok?

Niezgodność towaru z umową to nie bardzo, model amorka się zgadza oprócz tego rozmiaru który nie jest podany nawet na stronie producenta (bo normalne że powinien być wtedy odpowiedni). No cóż, przestanę już drążyć ten temat, tak jak mówiłem i tak będe zmieniał ten amorek, chcę teraz jeździć a nie walczyć z producentem o te 2cm, choć widzę że nie pochwalacie mojej decyzji :).

W takim razie szkoda, że jeszcze nie włożyli Ci tam kół 26” bo też będą pasowały na takiej samej zasadzie jak ten widelec.

Kupiłeś rower 650B więc jak można nazwać włożenie tam widelca od 29era zgodnością z umową? Jak sam piszesz oczywiście powinien być odpowiedni, a skoro nie jest?

Nie chce to nie ...

Teraz mu się jeździ dobrze ...

Potem włoży widelec pod właściwy rozmiar koła i nagle się obudzi ze jeździ mu się ŹLE bo przyzwyczaił się do wypaczonej geometrii. 

W myśł zasady "rób jak uważasz i uważaj jak robisz".

Jego kasa, jego zabawka, jego sprawa ... 

Nasza rola na poleceniu zwrotu roweru złożonego niezgodnie ze sztuką się zakończyła ...

Na szczęście nie my będziemy na tym rowerze jeździć. :)

Pozdrawiam

Doceniam waszą pomoc ale pytałem jakie niesie to skutki a decyzja co z tym zrobię należy do mnie. Dziękuję za odpowiedzi i naprawdę rozumiem wasze chęci. Dla mnie nie ma sensu walka z producentem, pakowanie roweru i czekanie tydzień w niepewności dla 2cm. Nie przeszkadza mi to w jeździe i tak zostawie do czasu aż kupie xcr. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...