Skocz do zawartości

[wieszak] Wieszak rowerowy - pytanie

Bluepower

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Osobiście NIGDY nie korzystałem z wieszaka rowerowego a mój stary dziadek spokojnie zimy przetrzymywał. Teraz mam nowy rowerek, trochu w mieszkaniu się pozmieniało i już nie da się tak normalnie trzymać roweru (nikt nie ostrzegał iż jak baba przyjdzie to rower musi zniknąć z przedpokoju). Mam małą "szparę" między szafą a ścianą tak iż wejdzie tam wieszak rowerowy i będzie można powiesić rower i schować go przed babą. Na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5149407039&reco_id=e8f5f42d-1c12-11e5-a3cd-027f8d968121&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=9 tylko widzę iż wiesza się na kole i zahacza o szprychy i tutaj mam pytanie czy dłuższe wiszenie (np. kilka miesięcy - mam 2 rowery na jednym jeżdżę a dziadek rowerek musi wisieć) nie sprawi iż szprychy się jakoś wygną czy coś się z nimi stanie.

Ten wieszak nie trzyma za szprychy, ale za obręcz i pod ciężarem samego roweru raczej nic nie powinno się stać.

Możesz jednak bezpieczniej przymocować wieszak na takiej wysokości, żeby tylne koło nadal dotykało ziemi po powieszeniu za przednie - to wyraźnie zmniejszy obciążenie.

Używam tego samego wieszaka, tak jak kolega wyżej pisze, on trzyma za obręcz. Do zestawu lepiej kupić większe kołki i szybko będzie trzeba gumę osłaniającą hak zmienić bo od wieszania dziura się zrobi i obręcz zacznie się rysować i lepiej kupić kawałek wężyka grubszego. Z rowerem nic się nie dzieje jak tak wisi często i przez drugą zimę też nic się nie stało. Do wieszaka musisz też dorobić jakiś kawałek podkładki żeby tylnym kołem ściany nie pobrudzić i za wysoko też nie montować na ścianie bo sufit się wybrudzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...