Skocz do zawartości

[odżywka] glicerol

eryk_wiking

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem w "Bibli treningu kolarza górskiego" o glicerolu. wiem że jest on dostępny pod postacią Expandera firmy Megabol za 50 zł. ostatnio na forum przeczytałem, że jest w aptece w postaci syropu, tylko że taniej. I tu jest problem. Nie moge znałeźć nigdzie tego topicu i informacji o nazwie tego specyfiku, w aptece farmaceutka też niczego takiego nie może wskazać.

gdyby ktoś mógł podać nazwe tego specyfiku, byłbym wdzięczny

*wpisywałem wszystkie możliwe hasła w wyszukiwarce, w tej "forumowej" jak i tej z google i nic

"only czytanie ze zrozumieniem" albo ja się żle wyraziłem

chodzi mi o specyfik dostępny w normalnej aptece tańszy od Expandera, tylko nazwy za nic nie moge przypomnieć sobie, a takie cuś istnieje bo było o tym w podobnym topicu, którego nie moge odnależć.

dzieki kadargo za link z mniejszą ceną niż ta w sklepach internetowych

Wiecie co jak widzę takie hasło na starcie: "Doping krwią

to już przeszłość. EXPANDER™ - jest pierwszym preparatem wywołującym efekt zbliżony do stosowania dopingu krwią, zwiększa wydolność organizmu."

To bym tego preparatu nie brał. Specyfikacja i działanie tego środka to nic innego jak doping.

LOL normalnie ze smiechu spadl bym z laptopem z lozka wlasnie :)

Glicerol->Expander=doping krwia...a Ty to Quibo lykasz jak male dziecko.

Wrzuc na goole haslo gliceryna i zastanow sie chwilke :)

p.s.

"Glicerol" w aptece kosztuje ~1zl 47gr i nazywa sie poprostu gliceryna :D

Ja nie mówie o glicerolu tylko o tym expanderze i opisie jego działania. Jest to jednak sztuczne podnoszenie swoich mozliwosci co podlega regule dopingu. Zreszta nie wiadome są skutki uboczne tego środka, gdyż nie jest on długo na rynku.

Czyli takie działanie wogole nie zachodzi??

Nigdy nie spotkalem sie z osoba co to brala ani w żadnych porządnych artykułach o tym nie pisali, dlatego myslalem, ze skoro pisza o takim dzialaniu to ono wystepuje. Wiesz chemikiem nie jestem więc nie wiem co wychodzi z takiego połączenia tych substancji.

• 10 miesięcy temu...
"Glicerol" w aptece kosztuje ~1zl 47gr i nazywa sie poprostu gliceryna

Byłem dzisiaj w aptece pani chciała zaoferować mi "glicerol" w nazwie gliceryna, dokładnie w butelce 47g jak napisał wyzej kolega. Jednak jak wyczytałem w biblii, stosowanie glicerolu w nieodpowiednich ilościach może mieć odwrotne skutki do zamierzonych, o czym również przestrzegała mnie pani farmaceutka. Problem polegał na tym że z owym opakowaniem - buteleczką nie było żadnej ulotki czy też informacji na temat proporcji czy też zażywania w.w. środka.

Czy ktoś mógłby mi napisac coś na ten temat ?? Dla ścisłości waże ~ 65 kg

Pozdrówko

Fajnty motyw, kupujesz cos, cos slyszales ale nie wiesz co.

Teraz pytasz co to i po co.

Zastanawiales sie wogole co robisz i co chesz osiagnac?

Zacznij jeszcze raz i pomysl chwile ;p

Dla ścisłości, może źle sformułowałem pytanie...wkońcu taki upał dzisiaj ;]

Wiem co chce kupic, wiem też po co ;]

Wiec...

Moje zapytanie brzmi: W jakich proporcjach stosować glicerol aby przyniósł pożądane efekty ? Dla ścisłości waże ok 65 kg.

Dla ścisłości, może źle sformułowałem pytanie...wkońcu taki upał dzisiaj ;]

Wiem co chce kupic, wiem też po co ;]

Wiec...

Moje zapytanie brzmi: W jakich proporcjach stosować glicerol aby przyniósł pożądane efekty ? Dla ścisłości waże ok 65 kg.

Glicerynę stosuje się mniej więcej tak:

1 g glicerolu na każdy kg masy ciała.

Czyli ty potrzebujesz 65 g glicerolu. Biorąc pod uwagę, że sprzedawany jest jako 86% roztwór i jego gęstość 1,26g/cm3 zaokrąglamy w dużym uproszczeniu-żeby się w aptekarzy nie bawić-że 1ml gliceryny to 1g glicerolu.

następnie mieszasz z wodą w ilości około 20-25ml wody na 1 g glicerolu. Dla Ciebie wyjdzie to ok 1,6 l wody.

Czyli kupujesz flaszkę 86% gliceryny wlewasz 65 ml do 1,6 L wody.

Smaczne to nie jest ,ale pomoże wodzie tak szybko nie "uciekać" z organizmu.

Ale na Boga...... nie wierz we wszystko co piszą w artykułach reklamowych producenci suplementów.

Kolega RafalB najtrafniej to określił - a to i tak jeszcze delikatnie :(

pozdrawiam.

massud

thx za odpowiedz :P

No i co jeszcze ważne. Te trochę ponad półtora litra mikstury zacznij wypijać przed treningiem a nie pod jego koniec :) Bo wtedy to wiele nie da. Lepiej jest zrobić słabszy roztwór niż mocniejszy. Mocniejszy może spowodować mdłości ,wymioty i znacząco podnieść zapotrzebowanie na papier toaletowy :)

pozdrawiam

massud

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry378073

Pewnego upalnego dnia bawiłem się z glicerolem dla sprawdzenia jaki jest tego efekt, wszystko rozpisalem w poscie wyżej. (odpowiedz nr 41)

Mozna to stosować również podczas treningu ? Proporcje które mi podałeś sa chyba do zastosowania conajmniej 3 godziny przed treningiem.

Kiedy go zażywałem kierowałem sie tym co napisano tutaj: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry378073

Niestety nie ma tam nic na temat stosowania go podczas treningu.

Dokładnie ,dobrze jest to zacząć pić ok 2 godz przed treningiem. Musi mieć czas "rozejść" się po organizmie oraz związać wodę.

Działanie utrzymuje się przez kilka dobrych godzin ,więc nie ma wielkiej potrzeby pić tego podczas treningu. Te 65g które wchłoniesz wcześniej w zupełności poradzi sobie z utrzymaniem wody w organizmie.

Tak jak napisał RafałB stosowanie glicerolu ma większy sens podczas treningu objętościowego (np. w upale) ,

Procesy odwodnienia zaczynają się dopiero w pewnych określonych warunkach.

Najlepszy efekt zastosowania gliceryny osiągniesz jeżeli będziesz chciał pedałować 100 km w upale.

Podczas katowania się 30-45 min interwałami chłodnym wieczorem - stosowanie glicerolu mija się z celem.

Glicerol nie ma dawać "powera" a jedynie opóźnić proces odwadniania,zaburzenia elektrolitowe a także poprawić termoregulację.Ilość energii jaka otrzymasz w wyniki jego spalenia można pominąć... :)

Tak w telegraficznym skrócie,bo to temat na cały wykład z fizjologii wysiłku ,gospodarki elektrolitowej etc ;)

pozdrawiam

massud

Glicerol nie ma dawać "powera" a jedynie opóźnić proces odwadniania,zaburzenia elektrolitowe a także poprawić termoregulację.

Hehe :) A jednak daje powera, podnosi próg mleczanowy o 10 % i moc w strefie tlenowej(chyba tez) o 10 % :)

Podczas tego treningu na którym eksperymentowałem z glicerolem wybrałem się na trase bardzo górzystą, gdzie normalnie podjeżdzając pod te górki robiąc interwały mam puls w granicach 170. Po za stosowaniu glicerolu na tych samych górkach miałem problem z utrzymaniem 160 :D W dodatku zaobserwowałem świetne zjawisko... Próbuje sie z taką góra, a puls początkowo wskoczywszy na 165, zaczyna mi spadać.... 164...163....162...161....160(w momencie podjeżdzania) :D

Wiec nie wiem jak to jest z tymdawaniem powera :D

Racja RafałB, ale to że glicerol zwiększa próg mleczanowy i moc na poziomie tlenowym zostało udowodnione już w latach 90' i poparte licznymi badanami przeprowadzanymi na kolarzach, narciarzach biegowych czy maratończykach biegowych.

A ja po swoich odczuciach stwierdzam śmiało, że to prawda.

RafałB na czym polega test na próg tlenowy ? Pierwszy raz spotykam sie z tym pojeciem.

RafałB na czym polega test na próg tlenowy ? Pierwszy raz spotykam sie z tym pojeciem.

Badanie pochlanianego tlenu i wydalanego CO2 majace okreslic tetno progu tlenowego.

Powyzej tego tetna(progu) dochodzi do pracy beztlenowej i zakwaszenia miesni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...