kruko13 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Witam Od niedawna jestem posiadaczem Krossa Level R2 (przejechane zaledwie 200km) jak dotąd jestem z niego zadowolony, ale ostatnio miałem problem z hamulcami. Otóż przy przebiegu ok. 130km hamulec zaczął piszczeć przed samym zatrzymaniem. Pisk jest dość głośny i nieprzyjemny, dlatego chciałbym się tego pozbyć. Byłem w serwisie rowerowym to od razu gość kręcił głową mówiąc, że nie da się z tym nic zrobić ( odnosłem wrażenie, że po prostu to on nie wie ).Niestety nie bardzo wiem co powinienem zrobić mimo, iż szukałem porad na różnych forach ( ile głów tyle pomysłów ). Co więcej zauważyłem od niedawna, że na przedniej tarczy zaczął pojawiać się czarny osad, którego nie da się wyczyścić szmatką. Nie chce jechać znowu do serwisu, wolałbym zadziałać coś samemu oby tylko pomogło. Proszę o pomoc dodaję zdjęcia tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Może trochę przypiekłeś tarze. Jeśli klocki żywiczne możesz spróbować nałożyć smar miedziany na plecy klocków byle nie za dużo. Po za tym forumowa wyszukiwarka znajdzie Ci setki takich samych tematów jeśli masz wątpliwości Prosz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakie są tam klocki. Rower z roku 2015 a na internecie brak informacji. A czy da się jakoś wyczyścić te tarcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 A czy da się jakoś wyczyścić te tarcze? Jeśli są przypalone to nie ale nic nie zmienia. Hamulce widzę tektro. Chodzi Ci o pisk czy coś takiego? Jeśli to nie pisk tylko ten dźwięk to podobno winne są klocki ale pisali że po czasie ten dźwięk i tak wraca , nie ma na to diagnozy. Jedni stawiają klocki inni tarcze może oba ale nikt nie wie do końca co to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 nie, u mnie jest inny dźwięk bardziej coś takiego choć też nie tak bardzo A czy oprócz śladów wizualnych te smugi mają jakiś negatywny wpływ na tarczę/klocki/hamowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 A czy oprócz śladów wizualnych te smugi mają jakiś negatywny wpływ na tarczę/klocki/hamowanie? Raczej nie. Smar miedziany na plecy klocków , tylko cienko a jak nie pomoże to obstawiał bym że takie klocki są i tak musi być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Problem rozwiązany. Wyjąłem klocki hamulcowe, przeczyściłem je papierem ściernym, aby usunąć czarny osad a tarcze odtłuściłem. Teraz nie słychać żadnego pisku temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Ja miałem bardzo podobny przypadek przy przednim kole jak Ty. Zamieniałem tarcze, klocki, odtłuszczałem tarcze, scierałem klocki, ustawiałem zacisk i po jakimś czasie piszczenie wracało. Spróbowałem jeszcze wcisnąć tłoczki, później delikatnie pompowałem klamkę na odkręconym zacisku, aby równo się wysunęły i dopiero ustawiłem i dokręciłem zacisk. Od tamtej pory nie zapiszczały wcale. Nie wiem czy to ten zabieg pomógł, a może miałem farta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko13 Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Też robiłem regulację zacisku, aby klocki się dobrze ustawiły myślę, że jednak to nie było rozwiązaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.