Skocz do zawartości

[koła] tubeless kilka pytań

bociek28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Całą taśma jest rozciągliwa ale nie do tego stopnia jak guma z majtek. Ma być na tyle sztywna i wytrzymała by nie zostać uszkodzona od szprych i nypli, zwłaszcza takich przypadkach jak mój gdzie się ładuje do opony 6 atmosfer.

Napisano

lite skin wg. schwalbe nie jest oponą tubeless easy.

Generalnie, jeśli nie zależy Ci mocno na 55gramach na oponie, to "lite" w nazwie zamieniłbym na "snake"

Snake ma wiecej mięsa na ścianie co zapowiada wiekszą trwałosć oraz bedzie lepiej zachowywał się przy nizszym ciśnieniu.

Napisano

Generalnie w prosty sposob mozna taki wklad wyczyscic z pozostalosci mleczka ktore tam zaschnely i powoduja niedroznosc. Wystarczą kombinerki. Ucinamy pewną część i rozbieramy maszynke. Ale widze po forum i nie tylko ze jest duzo fajtplat ktore nie wykazuja za grosz odrobiny sprytu ;) Nic po takiej operacji sie nie psuje a nie musimy dawac przy kazdrj okazji 8 zeta za maszynke kiedy sie zapcha

Napisano

Bo różnic nie ma - jest to standardowy rdzeń.

Tak myślałem właśnie, ale z rowerowymi fantami nigdy nic nie wiadomo - Schwalbe mogło sobie wyprodukować własny rdzeń z nieco innym gwintem i kto im zabroni? Co roku wchodzi jakiś nowy standard a to oś a to coś...

@@bobiik, Jak na niefajtłapę uzdolnionego manualnie opanowanie pisania na klawiaturze coś ci ciężko idzie :P Ja tam wolę wydać trzy złote na nowy wkład niż robić taką kombinatorykę, oprócz tego że będzie miał pełną przepustowość będzie miał też świeżą uszczelkę ;)

Napisano

Napisz gdzie kupujesz wkłady po 3 zł ?

Każdy ma swoją filozofię. Jak niszczy sie Tobie uszczelka to kupuj nowy wklad. Mi sie nie niszczy , a po wyczyszczeniu maszynka jest jak nowa.

Co Ci się niepodoba w moim pisaniu?

Zauwazam co prawda minusy w pisaniu z telefonu....

Ty za to nie jesteś geniuszem skladni ; )

Napisano

Link 5 postów

mogło sobie wyprodukować własny rdzeń

Ja używam e13, który w odróżnieniu od standardowego ma dawać większą przepustowość powietrza, aby można było osadzić oponę bez wykręcania rdzenia i istotnie da się, tyle że nie mam porównania z innymi, gdyż innych nie używałem.

• 2 miesiące temu...
Napisano

odnawiam temat

Jako że dziś zdejmowałem oponę z koła które uszczelniłem chyba 2 miesiące temu i... :) totalna masakra, gdybym miał zdejmować oponę w warunkach polowych chyba wolał bym taszczyć rower na plecach :) wiec może przejdę do szczegółów :

taśma patex (srebrna z włóknem) którą ktoś polecił dziwnie poodklejała się i pozlepiała z oponą co dziwne z opony wcześniej nie uchodziło powietrze. Zastanawiam się

czy nie za szeroko nalepiłem taśmę, czy nie wystarczy nalepić tylko w wgłębieniu felgi żeby nie było problemu.

Teraz kolejne pytanko czym najlepiej usunąć stare mleczko ? oraz czy trzeba co jakiś czas zdejmować oponę zalaną mlekiem??

Napisano

Opony nie zdejmujesz, najlepiej tylko co jakieś 4 miesiące dolać trochę mleczka (jak masz rozkręcalny wentyl). A do zdejmowania opon polecam dobre łyżki, ja mam od Maxxisa i zdejmowanie/zakładanie opon nimi to sama przyjemność :)

Co do usuwania mleczka to ja przecierałem je benzyną i następnie usuwałem ręcznie, trochę jest z tym zabawy, ale skutecznego specyfiku chyba nie ma :(

Napisano

Bralem udzial w tym watku i odradzalem tasme Patexa lecz z innych wzgledow. Coś takiego nie powinno sie stać. Taśmę docinasz na szerokość wewnętrzną obreczy. Zaczynasz przyklejać okolo 10cm od wentyla i konczysz przyklejanie tez 10 tylko z drugiej strony. Owijasz tak 2 razy naciagając taśmę. Wlałeś mleko od razu czy napompowales najpierw opone bez? Co do mleka i zdejmowania. Dolewam mleko 3-4 razy w odstepach okolo 2 miesiecy bez zdejmowania opon. Potem czyszcze opony.

Napisano

Jako że dziś zdejmowałem oponę z koła które uszczelniłem chyba 2 miesiące temu i... :) totalna masakra, gdybym miał zdejmować oponę w warunkach polowych chyba wolał bym taszczyć rower na plecach :) wiec może przejdę do szczegółów : taśma patex (srebrna z włóknem) którą ktoś polecił dziwnie poodklejała się i pozlepiała z oponą co dziwne z opony wcześniej nie uchodziło powietrze. Zastanawiam się czy nie za szeroko nalepiłem taśmę, czy nie wystarczy nalepić tylko w wgłębieniu felgi żeby nie było problemu.

Miałem awarię z powodu za niskiego ciśnienia w oponie przy zjeździe, małą pompką nie dało rady napompować.

Założona dętka fakt, że później nie do doczyszczenia :laugh: ale założenie zajmuję tylko parę minut, a noszenie na plecach trochę dłużej.

Do obklejenia wnętrza obręczy polecam, zakup taśmy o szerokości 25 mm (z reguły mają po 50 mm) nic nie trzeba docinać,

idealnie uszczelnia obręcz o szerokości wew. zarówno 19 mm jak i 22,5 mm.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Pozwolę sobie podłączyć po temat. Męczy mnie przeróbka na bezdętkę, mam opony zwijane Nobby Nic Performance, czy ktoś ma z nimi doświadczenie? Dadzą radę w systemie bezdętkowym na mleczku? Wiem, że są to zwykłe opony ale podobno niektóre zwykłe też dają radę na mleczku.

Napisano

Przerabiałem niedawno Racing Ralpha performance, mozna taki zestaw uszczelnić.

W porównaniu do Nobby Nica w wersji evo (snake skin) ścianki trochę przepuszczały.

Jak będziesz zalewał, daj dłużej poleżeć oponie na boku.

Napisano

A miałeś jakiś test już? Ciekaw jestem jak z uszczelnieniem przy złapaniu jakiegoś kolca, który nie zostanie w oponie, czy przy cienkiej oponie zadziała.

Napisano

Jeśli masz świeże mleczko to powinno uszczelnić, co jakis czas warto dolać.

Zależy też od wielkości dziury, miałem niewielkie rozcięcie, które w trasie ciężko było uszczelnić.

Swoją droga zawsze mam zapasową dętkę.

Napisano

No ja dętkę też zawsze mam ze sobą, ale już mnie wkurzają kolce w oponach i potem bawienie się z tym dlatego chcę przejść na bezdętkę. Tylko Nobby Nici mam jeszcze w sensownej formie i szkoda mi teraz ich zmieniać, dlatego pytam jak na nich by było. Na przyszły sezon wrzucę High Rollery 2 to nie będzie problemu. Dzięki za info vpablov.

Napisano

Na przyszły sezon wrzucę High Rollery 2 to nie będzie problemu.

Czy nie będzie problemu to nie byłbym taki pewien, wszystko zależy od wielkości dziury, mnie ostatnio uszczelniło nacięcie na bieżniku ok 1 cm, pewnie nie było na całej długości, ale miejsce dosyć mocno zachlapało. Dziś zrobiłem trip w góry i trzyma ciśnienie więc sukces :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam wszystkich,

Właśnie udało mi się wykonać komplet kół (CrossRide UB + Vittoria Barzo TNT + mleczko, taśma żółta i wentyle Stana). W całym procesie najwięcej frustracji spowodowało oklejanie taśmą (nie wiem jak inne ale ta żólta taśma wydaje się badziewiem) i samo założenie opony 2.1 na stosunkowo wąską obręcz (wewnętrzna szerokość 17mm). Samo uszczelnianie przebiegło zaskakująco bezproblemowo. Po dmuchnięciu z kompresora przez głowicę odkręconą z pompki obie opony strzeliły i pozostały szczelne bez żadnych bąbelków.  

Czy jest jakiś sposób na dolanie mleczka przez wentyle presta bez zdejmowania opony? Zdaje się, że powinienem był zastosować wentyle z wyciąganym wkładem, ale człowiek głupi nie pomyśli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...