Skocz do zawartości

[rower] Co sądzicie o Cube Hyde Race?

kwarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

to jest mój pierwszy temat na tym forum.

Jestem dość zaawansowanym maniakiem rowerowym i jeżdżę praktycznie cały rok rowerem od ponad trzech lat.

Teraz posiadam Unibike Evolution i jako, że nazwa zobowiązuje, już większość sprzętu została wymieniona, bo fabrycznie był niezły syf montowany.

Chcę mieć rower, którym mógłbym jeździć cały rok po mieście i zaczynam myśleć poważnie o zakupieniu roweru opartego na piaście Alfine 8-biegowej, bo ponoć takie przerzutki są bezawaryjne, a żeby było jeszcze bardziej rewolucyjnie chciałbym żeby napęd był przekazywany paskiem klinowym.

Jeżdżę około 5000 km rocznie. Czy jest sens pchać się w taki układ? Chciałbym przede wszystkim aby rower był solidny i bezawaryjny, oraz niezbyt drogi w utrzymaniu.

Co sądzicie o tytułowym sprzęcie?

http://cube.pl/rowery/tour/hyde/cube-hyde-race-black-blue-shinyblack-2015/

Napisano

Może nie sprecyzowałem o co mi dokładnie chodzi.

Faktycznie przerzutka zwykła nie jest awaryjna, ale nie chcę czyścić wiecznie upierdzielonego napędu. Poza tym przerzutka po dwóch zimach jest w zasadzie do wymiany. I jeszcze chcę żeby napęd był możliwie cichy.

Napisano

Super rowerek ten Cube Hyde, Alfine to bardzo dobra sprawa ja mam w swoim Unibike Freeway Alfine ntakże polecam a z  paskiem klinowym jeszcze lepsza sprawa.

Napisano

ja bym się nie zastanawiał jakbym miał budżet :) może ew nad focusem planet 2.0

jako że nie starczyło kasy kupiłem na razie INZAI-a i jestem zachwycony

kiedyś na pasek na pewno się przesiąde

Napisano
Jeżdżę około 5000 km rocznie. Czy jest sens pchać się w taki układ? Chciałbym przede wszystkim aby rower był solidny i bezawaryjny, oraz niezbyt drogi w utrzymaniu.

Może pomysł trochę karkołomny ale obejrzyj :

http://www.ns-bikes.com/ns-bikes-analog,1137,pl.htm

Poza kombinacją z założeniem błotników spełnia założenia.Prosty do bólu.Dwa kilo zbędnego szpeju mniej niż w Cube.

Można zrobić na ostre,można na wolnobieg,hamulce w zestawie.

Dumam od jakiegoś czasu nad sprzętem do miasta,na razie faworyt.W sezonie dostępny pewnie za 2200-2300,poza jeszcze mniej.

Napisano

Kasa za Focusa planet 2.0 jak i za CUBE zwala z nóg ale INZAI za 2400 zł calkiem niezła propozycja jak na mieszczucha na Alfine pytanie czy warto dopłacić do ramy CUBE i Focusa przystoswanej do napedu planetarnego ? ja mam napinacz i jakoś mi nie przeszkadza.

Napisano

jest jeszcze inna opcja nad którą sam się zastanawiałem

tego treka można wyrwać za 2,5K + koszta przerobienia

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kupiłem jednak Kross Inzai. Z Hydem był długi czas oczekiwania i poza tym nie przemawiała do mnie ta korba. Od roku jeżdżę na hollowtech 2 w moim góralu i drażnił by mnie powrót do korby "na kwadrat". Poza tym Inzai kosztował mnie 2500 zł z przesyłką, a Hyde by wyszedł 3000 zł z gorszymi hamulcami i znacznie gorszą korbą. Ponad to myślę, że łańcuch jest mniej rozciągliwy i pozwala na dynamiczniejszą jazdę.

Mam jeszcze pytanko odnośnie Alfine 8 biegową. Czy u Was też tę piastę słychać mimo odpowiedniego wyregulowania? 

Tfu.. pomyłka za Hyde Race chcą aż 4000zł :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...