kwarek Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Witam, to jest mój pierwszy temat na tym forum. Jestem dość zaawansowanym maniakiem rowerowym i jeżdżę praktycznie cały rok rowerem od ponad trzech lat. Teraz posiadam Unibike Evolution i jako, że nazwa zobowiązuje, już większość sprzętu została wymieniona, bo fabrycznie był niezły syf montowany. Chcę mieć rower, którym mógłbym jeździć cały rok po mieście i zaczynam myśleć poważnie o zakupieniu roweru opartego na piaście Alfine 8-biegowej, bo ponoć takie przerzutki są bezawaryjne, a żeby było jeszcze bardziej rewolucyjnie chciałbym żeby napęd był przekazywany paskiem klinowym. Jeżdżę około 5000 km rocznie. Czy jest sens pchać się w taki układ? Chciałbym przede wszystkim aby rower był solidny i bezawaryjny, oraz niezbyt drogi w utrzymaniu. Co sądzicie o tytułowym sprzęcie? http://cube.pl/rowery/tour/hyde/cube-hyde-race-black-blue-shinyblack-2015/
Darek14 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Przecież "standardowe" przerzutki -szczególnie używane w mieście i do tego przy tak niewielkich przebiegach - też będą praktycznie bezawaryjne.
kwarek Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Napisano 26 Czerwca 2015 Może nie sprecyzowałem o co mi dokładnie chodzi. Faktycznie przerzutka zwykła nie jest awaryjna, ale nie chcę czyścić wiecznie upierdzielonego napędu. Poza tym przerzutka po dwóch zimach jest w zasadzie do wymiany. I jeszcze chcę żeby napęd był możliwie cichy.
Darek14 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Stosuj Squirt'a i napęd nie będzie "uwalony".
kwarek Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Napisano 26 Czerwca 2015 A mógłbyś coś więcej o tym specyfiku napisać, jakiś link do sklepu..
Renia239 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Super rowerek ten Cube Hyde, Alfine to bardzo dobra sprawa ja mam w swoim Unibike Freeway Alfine ntakże polecam a z paskiem klinowym jeszcze lepsza sprawa.
Darek14 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 A mógłbyś coś więcej o tym specyfiku napisać, jakiś link do sklepu.. http://www.forumrowerowe.org/topic/32488-smarowanie-zalety-i-wady-olejow-do-lancucha/page-94
goman Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 ja bym się nie zastanawiał jakbym miał budżet może ew nad focusem planet 2.0 jako że nie starczyło kasy kupiłem na razie INZAI-a i jestem zachwycony kiedyś na pasek na pewno się przesiąde
Darek14 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 A mógłbyś coś więcej o tym specyfiku napisać, jakiś link do sklepu.. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=squirtlube&bmatch=seng-ps-mp-p-sm-isqm-1-spt-0519
Tomek21001 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Jeżdżę około 5000 km rocznie. Czy jest sens pchać się w taki układ? Chciałbym przede wszystkim aby rower był solidny i bezawaryjny, oraz niezbyt drogi w utrzymaniu. Może pomysł trochę karkołomny ale obejrzyj : http://www.ns-bikes.com/ns-bikes-analog,1137,pl.htm Poza kombinacją z założeniem błotników spełnia założenia.Prosty do bólu.Dwa kilo zbędnego szpeju mniej niż w Cube. Można zrobić na ostre,można na wolnobieg,hamulce w zestawie. Dumam od jakiegoś czasu nad sprzętem do miasta,na razie faworyt.W sezonie dostępny pewnie za 2200-2300,poza jeszcze mniej.
Renia239 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Kasa za Focusa planet 2.0 jak i za CUBE zwala z nóg ale INZAI za 2400 zł calkiem niezła propozycja jak na mieszczucha na Alfine pytanie czy warto dopłacić do ramy CUBE i Focusa przystoswanej do napedu planetarnego ? ja mam napinacz i jakoś mi nie przeszkadza.
goman Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 jest jeszcze inna opcja nad którą sam się zastanawiałem tego treka można wyrwać za 2,5K + koszta przerobienia
kwarek Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Napisano 11 Sierpnia 2015 Kupiłem jednak Kross Inzai. Z Hydem był długi czas oczekiwania i poza tym nie przemawiała do mnie ta korba. Od roku jeżdżę na hollowtech 2 w moim góralu i drażnił by mnie powrót do korby "na kwadrat". Poza tym Inzai kosztował mnie 2500 zł z przesyłką, a Hyde by wyszedł 3000 zł z gorszymi hamulcami i znacznie gorszą korbą. Ponad to myślę, że łańcuch jest mniej rozciągliwy i pozwala na dynamiczniejszą jazdę. Mam jeszcze pytanko odnośnie Alfine 8 biegową. Czy u Was też tę piastę słychać mimo odpowiedniego wyregulowania? Tfu.. pomyłka za Hyde Race chcą aż 4000zł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.