MugenV12 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Witam, Jakiś czas temu znajomy twierdził, że przesuwa mu się piasta względem osi przy hamulcach tarczowych hydraulicznych (piasty Shimano) podczas hamowania. Na ostatnim wypadzie MTB miałem chyba to samo. Po dosyć długim, technicznym zjeździe tarcza zaczęła ocierać o okładzinkę. Ocierania było jednostronne i bardzo głośne (dzwonienie). Dodam, że również mam piasty Shimano ze stożkami. Czy to piasta przesuwa się na gwintowanej osi? Jest na to jakiś sposób, czy tylko wymiana na piasty na taką z łożyskami maszynowymi? Nie chcę wymieniać piast ze względu na to, że są prawie nowe i wymuszają wymianę nowych tarcz przez standard CenterLock. Pozdrawiam. Cytuj
tobo Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Piasta nie przesuwa się na osi jeśli nie ma luzów. Tarcza może się odkształcać mniej lub bardziej trwale. Tłoczki mogą pracować nierównomiernie. Zacisk mógł się przesunąć. Cytuj
MugenV12 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Napisano 25 Czerwca 2015 Kolega twierdzi, że co jakiś czas musi rozkręcać stożki i je przesuwać, kontrując z całej siły. Jak blokował przednie koło i napierał to widoczny był minimalny ruch piasty w bok. Cytuj
tobo Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 To znaczy że rozkontrowują się łożyska. Jeśli wykonuje tą czynność prawidłowo to znaczy że elementy odpowiedzialne za skontrowanie luzu - konusy i przeciwnakrętki - są wadliwe, ewentualnie zdeformowana jest oś/gwint na osi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi