Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Cze! Da się przerobić rower z mechaników na hydrauliki? JKak tak, to ile takie dobre hamulce kosztują? najlepiej Alvio lub Shimano. I czy ten płyn to sie samemu wlewa czy jak to jest z nim? Wymienia się go często? Chce przerobić Kands Energy 1300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Rower da się przerobić instalując w miejsce zacisków na tarczy, pancerza z linką i dźwigni hamulcowej cały zestaw hydrauliczny. Demontujesz jedno, zakładasz na to miejsce drugie. Ponieważ jednak hamulce sprzedawane są z długimi przewodami hydraulicznymi (100 i 170 cm) to niezbędne jest docięcie ich a następnie odpowietrzenie hamulców (jeśli zrobisz przycinanie ostrożnie to układ się nie zapowietrzy. Do zestawu niczego nie trzeba wlewać - hamulec jest zalany fabrycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Jak odetne to jak potem mam przyczepić rurke do zacisku na tarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Da się przerobić rower z mechaników na hydrauliki? Bez problemu. JKak tak, to ile takie dobre hamulce kosztują? Shimano z grupy deore komplet 400 zł ( M-615 ). najlepiej Alvio lub Shimano. Shimano to producent Alivio to grupa osprzętu danego producenta. I czy ten płyn to sie samemu wlewa czy jak to jest z nim? Nie rozumiem tego , chodzi Ci jak dostajesz nowe hamulce? Wtedy masz zalane i odpowietrzone , także gotowe do montażu. Wymienia się go często? Gdzieś raz na 2-3 lata. Lub jak się zapowietrzy (klamka dochodzi do kiery) trzeba odpowietrzyć. Jak odetne to jak potem mam przyczepić rurke do zacisku na tarczy ? Od klamki się odcina. Zdejmujesz osłonkę wykręcasz przewód tniesz wkładasz nowy trzpień i oliwkę wkładasz w klamkę i skręcasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Jak odetne to jak potem mam przyczepić rurke do zacisku na tarczy ? Hamulce w pudełku mają końcówkę i oliwkę - dwa elementy które montuje się w i na przewodzie po skróceniu. Przewód jest przykręcony do korpusu drążoną śrubą, którą się kolejny raz wykorzystuje. Odkręcasz ją kluczem płaskim 8 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 A tarcza z mechaników bedzie sie nadawala na hydrauliki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 A tarcza z mechaników bedzie sie nadawala na hydrauliki? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Pomożecie mi dobrac adapter do mojej tarczy z roweru kands energy 1300? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Przykręcisz nowy zacisk do tego co już masz. Tak BTW, w tym Kandsie nie ma przypadkiem klamkomanetek? Jeśli tak to dojdzie jeszcze zakup normalnych manetek i ich montaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Nwm, nie znam sie. Sprawdź XD Ja kupuje cały komplet, całe nowe klamki. Te bedą najlepsze do 400zł? : http://allegro.pl/shimano-hamulce-tarczowe-deore-br-m615-komplet-cr-i4947372440.html Jak nie to dajcie lepsze w tej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Tyle to możesz sam zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Co „sprawdź”? To nie mój rower i to nie ja będę miał problem w razie czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Skąd mam wiedziec jakie ma klamki czy co tam mówisz. Po co mi to wiedzieć, jak i tak kupie cały komplet nowych klamek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Nwm, nie znam sie. Sprawdź XD Ja kupuje cały komplet, całe nowe klamki. Jakie masz manetki? 1 2 3 Jeśli 2 lub 3 to mogą zostać do hydrauliki , jeśli 1 to musisz je zmienić , chyba że nie przeszkadza Ci mieć 2 dźwignie hamulcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Po to żebyś wiedział czy da się je zamontować. Jeśli dźwignia hamulca jest połączona z manetką, co łatwo sprawdzić, czy mają osobne mocowanie do kierownicy czy jedno, to potrzebne są osobne, nowe manetki zmiany biegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Takie mam: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Ręce opadają... Albo raczej ”rence” żeby dorównać do poziomu dyskusji... To teraz wedle opisu od tobo zastanów się czy jest to klamkomanetka czy nie i co się stanie jak będziesz chciał dodać na kierownicy klamki od nowych hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 No to nowe manetki też musisz kupić chyba że Ci nie przeszkadza że na kierze będą po 2 dźwignie z jednej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Dobra! Wiem oco juz chodzi. Po co się unosić @modrzew? Jestem zielony w te rzeczy. Polecicie mi jakieś dobre manetki? 3x8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Takie np. Deore na 3x8 chyba nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evanios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Ok, dzieki za porady. A jeśli przerobie rower z mechaników na hydrauliki to traci na gwarancji rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 To już musisz doczytać w karcie gwarancyjnej warunki tejże gwarancji ale pewnie traci. Chyba że autoryzowany serwis wbije pieczątkę że to oni zmienili to nie traci. Przynajmniej tak pisze u mnie , pewnie masz podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.