grzybbas Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Witam Mam pytanie odnośnie modernizacji roweru szosowego. Dostałem w spadku rower dosyć wiekowy na full grupie shimano 105 5500. Jeździ się elegancko. Ten sezon chciałbym przejeździć bez modyfikacji dopiero na przyszła wiosnę może wymiana osprzętu na nowszy. I tu rodzi się moje pytanie czy będzie problem np wymienić klamki, kasetę na 10 rzędową bądź nawet na 11. Chodzi mi o kompatybilność. Na pierwszy ogień zmienić korbę, suport, przerzutkę, klamki. Hamulce bym zostawił są ok jak dla mnie. Jestem dosyć świeży w szosówkach dopiero wchodzę w temat. Co o tym sądzicie czy w ogóle jest sens takiej wymiany czy nie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Na napęd shimano 10 rzędowy możesz wymienić bez problemu. Na 11 rzędowy w sumie też ale musiał byś zmienić piastę w tylnym kole lub sam bębenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 A czego brakuje obecnemu osprzetowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Też jestem zdania że Shimano 105 5500 to kawał dobrego sprzętu. Zmiana napędu na 2x10, lub 2x11 da Ci ciaśniej zestopniowane przełożenia, jednak poza satysfakcją posiadania najnowszego osprzętu różnica nie będzie jakaś szczególnie duża, a będzie się wiązać ze sporymi wydatkami. Jeżeli aktualny osprzęt nie jest uszkodzony, lub wyeksploatowany, to wymień bardziej zużyte elementy, wyczyść, nasmaruj, wyreguluj. Dobierz kasetę o zakresie przełożeń najbardziej optymalnym dla terenu po którym będziesz jeździł i w drogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.