Gość Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Kupiłem niedawno za pół ceny namiot Quechua 2seconds. Po złożeniu tworzy on koło, niewygodne w transporcie (no chyba że samochodem). Czytałem na forum, że ktos przewoził to na rowerze podczas wyprawy. Pytanie - jak?
wojtasin Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Kolega woził to przymocowane trokiem/eskpanderem na sakwach, na bagażniku.
civikator87 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Można go przymocować do sakw na tasiemki plastikowe samo zaciskające - (elektryczne)
Gość Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Można go przymocować do sakw na tasiemki plastikowe samo zaciskające - (elektryczne) Znaczy opaski kablowe zwane trytytkami W międzyczasie znalazłem w necie zdjęcie http://michalkandefer.bikestats.pl/a,2014,4.html A tak w oóle to dziwne, że nigdzie nie ma instrukcji skłądania tego namiotu, tylko amatorskie filmiki na YT
robertrobert1 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Można go przymocować do sakw na tasiemki plastikowe samo zaciskające - (elektryczne) Ciekawe ile musiałbyś mieć owych tasiemek na miesięczną wyprawę...? Kupiłem niedawno za pół ceny namiot Quechua 2seconds. Po złożeniu tworzy on koło, niewygodne w transporcie (no chyba że samochodem). Czytałem na forum, że ktos przewoził na rowerze podczas wyprawy. Pytanie - jak? Błąd, kolosalny błąd. Taki namiot ani nie jest wygodny w transporcie, ani lekki, ani komfortowy. Jedyny plus to szybkie rozkładanie ale ... ile czasu trzeba poświęcić aby go złożyć?
Gość Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Taki namiot ani nie jest wygodny w transporcie, ani lekki, ani komfortowy. Jedyny plus to szybkie rozkładanie ale ... ile czasu trzeba poświęcić aby go złożyć? Waży 2,4 kg. Taki ciężki? Co do składania . Ile czasu temu facetowi to zajeło?
aspectized Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Mam ten namiot i na rower bym go nie zalozyl. Jego srednica jest porownywalna z kolem 28 cali. Jest ciezkawy. Jest super wygodny do rozkladania i skladania - ale przewoze go w aucie. Jesli by go jeszcze na pol - na sile - zlozyc, to wydaje mi sie, ze polamaly by sie jego rurki. Chetnie zobacze fotke, jak ktos go na rowerze, albo plecaku (w gory) przenosi...
civikator87 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 znajomy na 20 Woodstock jechał na rowerze właśnie z takim rowerem i dawał rade, używał tylko do przymocowania trytytek oraz sznurka. Dla chcącego nic trudnego. Jesli sie chce to wszystko się uda zrobić.
MakG Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Mam ten namiot i na rower bym go nie zalozyl. Jego srednica jest porownywalna z kolem 28 cali. Jest ciezkawy. Jest super wygodny do rozkladania i skladania - ale przewoze go w aucie. Jesli by go jeszcze na pol - na sile - zlozyc, to wydaje mi sie, ze polamaly by sie jego rurki. Chetnie zobacze fotke, jak ktos go na rowerze, albo plecaku (w gory) przenosi... Nieraz widziałem sakwiarzy z takim namiotem, montują go na sakwy na tylnym bagażniku, najwygodniej jest go przypiąć gumową linką z hakami wzdłuż bagażnika. Trytki i sznurki to jakiś poroniony pomysł, chyba że wyjeżdża się na max dwa dni. Ten namiot w wersji jednoosobowej ma średnicę 60 cm, tragedii nie ma, ale i tak całkowicie blokuje dostęp do sakw. Na pewno więcej sensu to ma w zimie, kiedy dużo większe znaczenie ma czas rozkładania i składania namiotu.
Gość Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Jesli by go jeszcze na pol - na sile - zlozyc, to wydaje mi sie, ze polamaly by sie jego rurki. Chetnie zobacze fotke, jak ktos go na rowerze, albo plecaku (w gory) przenosi... Nie da się, przynajmniej rekami . Najwyżej mozna scisnąc 2 pasami aby zrobił się owal, ale też w pewnych granicach. Co do fotki to wrzuciłem link wyzej tragedii nie ma, ale i tak całkowicie blokuje dostęp do sakw Chyba tylko do górnej komory
aspectized Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 A no, chyba ze tak. Jesli jest stabilnie na bagazniku i mocowanie jest latwe w zakladaniu/sciaganiu, to nie widze problemu. A namiot naprawde jest cudo pod wzgledem rozlozenia/zlozenia Jak widze np na plazy ludzi z namiotami starego typu - walczacymi z patykami/linkami/sledziami, to nie zazdroszcze. Ale rok z rokiem, tez widac, ze przybywa ludzi z tym sprzetem
tomek040982 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Ja mam ten namiot już trzeci rok , kilka wypraw już zaliczyłem i nie widzę żadnego problemu. Oczywiście troszkę miejsca zajmuje . Ciężki? Nie wydaje mi się żeby był cięższy niż te standardowe. jedna z naszych wypraw, Ja i kumpel mamy właśnie te namioty. Bardzo dobrze widać jak to wygląda jest pokazane w czasie 1:49 . Błąd, kolosalny błąd. Taki namiot ani nie jest wygodny w transporcie, ani lekki, ani komfortowy. Jedyny plus to szybkie rozkładanie ale ... ile czasu trzeba poświęcić aby go złożyć? Do złożenia tego namiotu potrzeba co najwyżej minutę. Postaraj się złożyć każdy inny namiot tak szybko. Na jakiej podstawie piszesz że ten namiot nie jest ani wygodny w transporcie ani komfortowy? Waga 2.4 kg . Przykładowo bardzo chwalony namiot Fjord Nansen Lima II waży 3 kg jeśli się nie mylę . w transporcie przynajmniej mi i kumplowi nie przeszkadza. Komfort ? Namiot jest dość przestronny. Ja nie jestem mały bo ważę 110 kg i na na noclegach wkładałem do namiotu 4 sakwy oraz torbę na kierownicę i dobrze mi się spało. Oczywiście każdy ma inne wymagania i oczekiwania ale mi ten namiot w zupełności mi wystarcza. Spacłem także podczas deszczu i w środku miałem sucho .
aspectized Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Btw: dzis widzialem w decathlonie jakas jego mniejsza wersje. Srednica byla mniejsza. Wygladal - zlozony - naprawde kompaktowo
Gość Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Btw: dzis widzialem w decathlonie jakas jego mniejsza wersje. Srednica byla mniejsza. Wygladal - zlozony - naprawde kompaktowo moze to to? http://www.decathlon.pl/budka-2seconds-xl-0-zielona-id_8242946.html
aspectized Napisano 27 Czerwca 2015 Napisano 27 Czerwca 2015 Nie. Ale podobne. Ja widzialem 2 seconds Easy 1 zlozony. Z tego co widze, to 1 osobowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.