dziksoltys Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Witam Muszę wymienić amortyzator przedni nie jestem wybredny miło by było jak by miał blokadę skoku będę jeździł po górkach i główny problem to żeby wytrzymał moją wagę 120kg. Czy możecie coś doradzić jakieś modele lub linki. Kolega który szukał tylniego amorka na wagę 150kg miał z przodu Rock Shox SID XX i go sobie chwalił tylko na allegro znalazłem za 850zł to trochę dużo wolałbym coś tańszego. Hamulce tarczowe u rura 1 1/8 Znalazłem jeszcze takie używki na allegro co wy na to: ROCK SHOX REBA SL 825zł to też trochę dużo REBA TEAM U-TURN AIR Magura Durin Race R100 Manitou R7 R Seven ABS + Manitou R7 Comp TPC MARZOCCHI MX PRO BOMBER 26" ETA Manitou Stance STATIC Manitou Super Air Black SPV (przy nim jest napisane średnica osi 20 to chyba za dużo na 9?)
beskid Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Jaki jest sens pakowanie się nie wiadomo w ile utyrany wideł jak za 1K można kupić nowego Epixona na sztywnej osi co będzie miało spory wpływ przy Twojej wadze?? Z tego co podałeś to najlepsza jest ta Reba SL tyle, żę jest za droga. Chyba, że faktycznie stan jest przynajmniej dobry. Ma jedyną poważną wadę czyli tą pie....ą manetkę.
dziksoltys Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Napisano 24 Czerwca 2015 a o co chodzi z tą manetką i sztywną osią? głównie mi chodzi że jak będę zjeżdżał z góry to żeby amortyzator wytrzymał jego waga nie jest za szczególnie ważna
beskid Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Z manetką w dokładnie tym modelu doszedłem do jako takiego ładu dopiero po 2 latach. Po prostu nie za każdym razem "odbija" jak należy. Sztywna oś to poniekąd "dodatek" do amora kupowanego jako nowy. Po prostu wydając okolice 1K warto ją już mieć. A waga nie dotyczy Reby, która i tak jest bardzo lekka tylko Twojej wagi. W przypadku akurat tego widła i koła 26" jest to o tyle mało i istotne, że jest ona cholernie sztywna.
talento259 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Manetka - to jest taki guziczek na kierownicy i możesz nim sobie zablokować amortyzator jak jedziesz pod górkę albo po asfalcie, żeby niepotrzebnie go nie "pompować". Natomiast sztywna oś (QR15mm) to jest to po prostu wzmocniona oś w przednim kole, daje większą pewność prowadzenia oraz rower nie jest "wiotki". Bez urazy ale z całym szacunkiem z Twoją wagą taka oś byłaby wskazana. Na pewno wpłynie to pozytywnie na funkcjonowanie / wytrzymałość roweru. Jeśli masz teraz standardowe koło / amortyzator z osią 9mm to trzeba wymienić piastę lub całe koło.
Rulez Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Problem jest taki, że Reba przy tej wadze musi być mocno napompowana, a wtedy traci dużo ze swojej czułości i jakości pracy. Amortyzatory z goleniami 30 mm (czyli Manitou R7 czy Black) to nieporozumienie, z powodu mniejszej średnicy goleni trzeba je pompować jeszcze mocniej i są mało sztywne bocznie. Kolega który chwalił Sida durnoty pisze, żaden wiedlec nie będzie pracował normalnie pod takim ciśnieniem.
dziksoltys Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Napisano 25 Czerwca 2015 (Koło przednie dopiero kupiłem :/ na 9mm pod tarczówki bo nie spodziewałem się wymiany amortyzatora. Czyli muszę szukać amorka olejowego. a ten jest godny uwagi Manitou Stance STATIC? a mogę teraz kupić amorka pod oś 15 i założyć koło na osi 9 żebym później mógł wymienić same koło? A coś takiego: Manitou Skareb SUPER 80mm Manitou STANCE STATIC 100mm) (nowy 450) ROCK SHOX DART 3 ( nowy 500) Rock Shox Pike 409
dziksoltys Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Napisano 26 Czerwca 2015 albo coś takiego może być Suntour Raidon XC RL-R olejowo/powietrzny 2015 ps. dlaczego nie lubicie sklepu activia?
Rulez Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Wyszukujesz albo starocie albo amortyzatory z cienkimi goleniami albo z osią 20mm, po co ? Jeśli już masz koło z osią 9mm to Raidon jak najbardziej się nada. http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/raidon/26-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-lo-r-26-air-czarny-2015/775
Budzik1502 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 a mogę teraz kupić amorka pod oś 15 i założyć koło na osi 9 żebym później mógł wymienić same koło? Miałem podobny dylemat jak szukałem amorka i nie znalazłem adaptera żeby dało się coś takiego zrobić. Z nowych to tak jak koledzy proponują Raidona http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/raidon/26-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-rl-r-26-czarny-2015/196 lub epixona którego ja kupiłem i jestem bardzo zadowolony http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-xc-2015/26-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-26-os-9mm-czarny-2015/676 Pozdrawiam
dziksoltys Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Napisano 26 Czerwca 2015 Wyszukujesz albo starocie albo amortyzatory z cienkimi goleniami albo z osią 20mm, po co ? chciałem coś taniego ale wole już nowego raidona jaka różnica jest między raidonem a epixon warto wydać te 300zł dla niewymagającego gościa? pomiędzy wersją LO a RL to tylko jest różnica mocowania blokady przy kierownicy czy coś więcej? bo gdzieś wyczytałem że niektóre amorki z manetką to jest tylko blokada a jak przy goleniu to jeszcze dodatkowo można twardość ustawiać i jaki skok wybrać
Budzik1502 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Napisz do użytkownika Activia , on Ci wszystko wytłumaczy i doradzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.