Avilios Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Witam. W tym poście chciałbym zapoznać się z tajnikami smarowania. Otóż, chciałbym się dowiedzieć czym smarować mechanizmy w rowerze. Zarówno profesjonalnymi preparatami jak i amatorskimi. #1 A więc, czym i jak smarować łańcuch / obie kasety? #2 Czym i jak poprawić smarowanie / smarować golenie amortyzatora? #3 Czy należy oliwić sprężynę w bocianie z tyłu? Mój widelec: Suntour XCT 26 100mm Proszę o podanie profesjonalnych i amatorskich sposobów.
Marcin9 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 1 A więc, czym i jak smarować łańcuch / obie kasety? Olejem do łańcucha. Korby i kasety się nie smaruje. Tutaj masz film jak to robić Czym i jak poprawić smarowanie / smarować golenie amortyzatora? Do tego celu możesz używać Brunox deo Ale nie ma o nim zbyt dobrych opinii. Podobno wymywa smar. Lepiej co jakiś czas zrobić serwis szczególnie że w przypadku tego amortyzatora nie jest on skomplikowany 3 Czy należy oliwić sprężynę w bocianie z tyłu? Chodzi ci o przerzutkę? Jeśli tak to sprężyn tam się raczej nie smaruje
Avilios Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Napisano 24 Czerwca 2015 @@Marcin9, A nie wiesz może czym właśnie nasmarować / naoliwić / poprawić pracę amortyzatora?
Marcin9 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Wykonaj serwis amortyzatora. Jeśli pojawiła się już rdza to Tutaj masz dwa filmy jak to zrobić Nie oczekuj zbyt wiele od tego "amortyzatora" bo tak właściwe to tylko sprężynowy uginacz a nie amortyzatora
Avilios Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Napisano 24 Czerwca 2015 Jeśli pojawiła się już rdza to Niee haha . Nie . "Amortyzator" chodzi jak na tę chwilę wyśmienicie (jak dla mnie) bo rower zakupiłem 3 tygodnie temu . Ogólnie niższa półka ale można już pojeździć .http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_50,10,485,615,13771,2014.html Tam masz dane jakby coś .
talento259 Napisano 24 Czerwca 2015 Napisano 24 Czerwca 2015 Jeśli wydałeś na tego rometa katalogowe 1700zł to nie zazdroszczę...
bobiik Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Na Twoje pytania jest trylion odpowiedzi w google.
Avilios Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Napisano 25 Czerwca 2015 Jeśli wydałeś na tego rometa katalogowe 1700zł to nie zazdroszczę... Niee, nie kupowałem w katalogu jakimś, tylko normalnie. Wydałem 1000 zł za nowy rower z 2 latami gwarancji, więc myślę, że taka cena za ten sprzęt jest odpowiednia i mnie osobiście to wystarcza i zadowala . Na Twoje pytania jest trylion odpowiedzi w google. Po to jest forum, by pytać, odpowiadać itp. Czyż nie?Więc nie wiecie panowie jakim preparatem smarować/oliwić amortyzator? Oprócz Brunox'a oczywiście.
Marcin9 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Oprócz Brunox'a oczywiście. Raczej innego zamiennika nie ma. Brunox'a możesz używać ale w niewielkich ilościach a po użyciu wytrzeć i nie wprowadzać pod uszczelki.. Najlepszym wyjściem będzie wykonywanie serwisu co kilka miesięcy
Punkxtr Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Brunox nie służy do smarowania goleni, tylko wyciągania brudu spod uszczelek. To robi doskonale i na tym jego rola się kończy. Niestety wiele osób błędnie odbiera jego przeznaczenie i pojawiają się negatywne opinie. Do smarowania szczerze polecam Fork Juice: http://nieoceniam.pl/testy/akcesoria/fork-juice/ Duże opakowanie, preparat jest bardzo wydajny. Stricte do smarowania goleni służy też preparat Finish Line Stanchion Lube.
kamfan Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Oj... nie masz racji, brunox deo to środek czyszcząco-smarujący. O czym świadczy m.in. skład - ropa naftowa.
dran2 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Benzyna też jest zrobiona z ropy naftowej. I obudowa urządzenia z którego piszesz. I Twoja szczoteczka do zębów. Miłego smarowania.
kamfan Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Po pierwsze nie z ropy naftowej tylko z różnych frakcji ropy naftowej, a to jest różnica... Każdy człowiek jest zwierzęciem, ale nie każde zwierze jest człowiekiem Po drugie moja pomyłka, bo chodziło mi konkretnie o naftę, a nie ropę naftową Po trzecie radzę poczytać zanim napisze się głupoty... Karta charakterystyki od producenta, gdzie jak byk pisze środek SMARUJĄCY http://www.brunox.pl/pdf/BRUNOX-DEO-AEROZOL-2011.pdf Więc miłego smarowania
lucass3 Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Na wd40 też jest napisane że smaruje. Miłego smarowania
Punkxtr Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Z WD-40 idealny przykład. W karcie Deo na pierwszym miejscu jak wół stoi "czyszczący", "smarujący" jest na drugim miejscu. Tylko to, że znajdują się w nim także środki smarujące nie znaczy jeszcze, że do tego jest przeznaczony. Pamiętam czasy jak Deo był wrzucany przez Rock Shox'a do pudełka z amorem i zawsze był to środek zalecany do czyszczenia brudu spod uszczelek. I to wszystko w temacie, do smarowania służą inne wymienione przeze mnie preparaty. A Brunox do tego, do czego został stworzony nadaje się świetnie.
kamfan Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Na wd40 też jest napisane że smaruje. Miłego smarowania Śmieszny, a nie dobry przykład... Środków smarujących jest cała masa, ale nadają się do różnych zastosowań. Smar do piast nie nadaje się jako olej do amortyzatora... Tak samo jest z WD40. Jest to również środek smarujący, ale nadający się do smarowania np. zamków w broni/drzwiach, a nie łańcuchów w rowerze!!! W karcie Deo na pierwszym miejscu jak wół stoi "czyszczący", "smarujący" jest na drugim miejscu. No to właśnie wyraźnie napisałem: Oj... nie masz racji, brunox deo to środek czyszcząco-smarujący. Co nie zmienia faktu, że służy również do smarowania. Flaga Polski jest biało-czerwona, więc według Ciebie oznacza to, że jest biała? Ty napisałeś: Brunox nie służy do smarowania goleni, tylko wyciągania brudu spod uszczelek. Niestety wprowadzasz w błąd osoby czytające ten temat i tworzysz kolejny mit Świadczy o tym: 1. karta charakterystyki 2. rekomendacja RockShoxa, w której było wyraźnie mowa, że to środek do KONSERWACJI (a konserwuje przez usuwanie brudu i SMAROWANIE goleni), a nie wyłącznie czyszczenia uszczelek. Pisałem kiedyś w tej sprawie nawet do działu obsługi klienta w USA i właśnie taką dostałem informację. Można więc wierzyć Twoim niesprawdzonym opiniom (i tworzyć następne mity na forum) lub producentowi i rekomendacji ROCK SHOXa Zresztą w internecie jest bardzo dużo artykułów o Brunoxie i jego roli w smarowaniu goleni. Ale na forum znalazło się kilku "specjalistów" i "miejscowych speców" z serwisów rowerowych i oczywiście wszystko wiedzą lepiej od producentów, chemików, inżynierów i innych...
Punkxtr Napisano 25 Czerwca 2015 Napisano 25 Czerwca 2015 Kamfan, napisałem swoje i każdy wyciągnie własne wnioski. Za "stary" już jestem na wchodzenie w tego typu głębsze polemiki w Internecie. Ode mnie tyle w temacie :-)
bobiik Napisano 26 Czerwca 2015 Napisano 26 Czerwca 2015 Niee, nie kupowałem w katalogu jakimś, tylko normalnie. Wydałem 1000 zł za nowy rower z 2 latami gwarancji, więc myślę, że taka cena za ten sprzęt jest odpowiednia i mnie osobiście to wystarcza i zadowala . Po to jest forum, by pytać, odpowiadać itp. Czyż nie? Więc nie wiecie panowie jakim preparatem smarować/oliwić amortyzator? Oprócz Brunox'a oczywiście. Forum jest aby pomagać ale trzeba też ruszyć trochę mózgownice i prostych rzeczy szukać w necie ,a nie tworzyć kolejne tematy z cyklu czym i co smarować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.