stawek Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Witam. Tak wiem, że temat nietypowy i raczej powinienem zwrócić się z tym pytaniem do lekarza, ale chciałem was poprosić o pomoc. Biorę silny lek na chorobę o charakterze dermatologicznym z którym najlepiej nie łączyć w ogóle alkoholu. Póki co udawało mi się realizować to założenie w 100%, ale w niedługim czasie szykuje się wesele i raczej nie uniknę jakiegoś "jednego małego". Chciałem kilka dni przed weselem jak i po, zastosować jakiś środek osłonowy/regenerujący na wątrobę aby ją dodatkowo "wesprzeć". Co możecie mi polecić ? Aha i jeszcze jedno. Ile przed taką imprezą powinienem zacząć stosować taki preparat i ile dni po go odstawić ? Ps. Zapytałem przy okazji lekarza który mnie leczy z tej choroby o tą osłonkę to powiedział, że Panie w aptece coś na pewno doradzą, ale wiadomo są lepsze i gorsze leki więc może macie coś sprawdzonego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Starsi ludzie często kupują Hepatil czy jakoś tak. Czy to dobre to nie daje sobie ręki uciąć. Lepiej przejdź się do lekarza i zapytaj. A pić Ci nikt nie karze. Bez alkoholu też można się dobrze bawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoWal Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 IPP ale to jest na recepte. Poza tym jeżeli przy lekach nie wolno pic alkoholu to raczej trzeba by je odstawic bo to moze sie zle skonczyc nie tylko dla watroby ale i dla ciebie. Najlepiej spytaj lekarza prowadzacego chorobe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 To LEKARZ powinien dać/zaproponować odpowiednie leki/suplementy a nie forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Ten lek AKNENORMIN? Też mocno zajechało wątrobę... wysoka bilirubina i te sprawy... zależy od organizmu zwykła pizza czasami podnosiła wskaźniki we krwi na drugi dzień. Jadłem to rok... Dało efekt. Co do picia, jak brałem to miałem okres osiemnastek i na początku nie robiłem sobie nic z zaleceń lekarza do momentu kiedy obudziłem się z żółtymi gałami.. To dało do myślenia... Symbolicznie spokojnie można, byle nie lecieć w trupa.. na weselu bardziej bym uważał na to co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 To LEKARZ powinien dać/zaproponować odpowiednie leki/suplementy a nie forum. Dokładnie z tym tylko i wyłącznie do lekarza, na czas Wesela zawsze można lek odstawić lub brać inny. Nikt tutaj nie zna twojej historii choroby, nie ma twoich wyników badań, a tym bardziej nie zleci kolejnych żeby sprawdzić czy np wątrobą się wystarczająco odbudowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 "Wesele" tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Niektóre leki mają długi czas półtrwania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Dokładnie z tym tylko i wyłącznie do lekarza, na czas Wesela zawsze można lek odstawić lub brać inny. Nikt tutaj nie zna twojej historii choroby, nie ma twoich wyników badań, a tym bardziej nie zleci kolejnych żeby sprawdzić czy np wątrobą się wystarczająco odbudowała. Problem w tym, że odstawić za bardzo nie mogę bo cała terapia musi trwać 10 miesięcy, a babka mnie straszy że jak przerwę to będę musiał zacząć od nowa. Lek to Izotek (40mg/doba). Ps. Jako Pan młody trudno się nie napić ;/ Juz nie chodzi o to czy chce czy nie tylko trudno mi będzie tego uniknąć po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 a babka mnie straszy że jak przerwę to będę musiał zacząć od nowa To sam sobie odpowiedziałeś. Jeżeli lek reaguje z alkoholem to znaczy nie że daje działania niepożądane, tylko że te niepożądane działania wywołuje związek wytworzony w reakcji alkoholu z lekiem, a to z kolei oznacza, że lek zamiast działać został zużyty na reakcję z alkoholem. To trochę tak jak z żelatyną: jesz galaretki żeby stawy były zdrowe ale żelatyna ulega strawieniu w żołądku i w rezultacie nie ma co ciebie leczyć. Wniosek bezpośredni: pijesz = przerywasz kurację. Osłonowo/regeneracyjnie działa silimarilol czy też jak to ktoś wcześniej napisał hepatil (inna nazwa ten sam lek ziołowy), ale to ci ratuje tylko wątrobę, bo problemu z przerwaniem leczenia się nie pozbędziesz chronieniem wątroby. Ps. Jako Pan młody trudno się nie napić ;/ Juz nie chodzi o to czy chce czy nie tylko trudno mi będzie tego uniknąć po prostu. A ja byłem na weselu gdzie pan młody przynależał do AA. Problem był rozwiązany banalnie prosto. Koło pary młodej była karafka z "wódką weselną" (marki żywiec zdrój) z której nalewano panu młodemu i nikt nie grymasił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Jesli to Twoje wesele wypada źyczyć wszystkiego naj na nowej drodze źycie tego lub tamtego. Wybieraj. Za kilka lat i tak bedziesz pluł sobie w brode. :-) Bez wzgledu na wybór. Ďzołk taki.:-) Zdrowie waźniejsze od wódy. Źona i tak ci je nieraz zatruje goźej niz wóda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Jesli to Twoje wesele wypada źyczyć wszystkiego naj na nowej drodze źycie tego lub tamtego. Wybieraj. Za kilka lat i tak bedziesz pluł sobie w brode. :-) Bez wzgledu na wybór. Ďzołk taki.:-) Zdrowie waźniejsze od wódy. Źona i tak ci je nieraz zatruje goźej niz wóda. Dzięki za słowa otuchy i wsparcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Ps. Jako Pan młody trudno się nie napić ;/ Juz nie chodzi o to czy chce czy nie tylko trudno mi będzie tego uniknąć po prostu. Sorry stary ale.... To takie enie o szopenie. Co bez alkoholu ślub nieważny? Gorszy? Ja od 13 lat jestem po ślubie na którym alkoholu nie było poza lampką szampana. A i to do wyboru z "zamiennikiem" właśnie ze względu na leki. Żyjemy świat się nie zawalił a pomimo że był barek i każdy mógł sobie pójść i kolejki nie było. Goście się mają do ciebie dostosować nie ty do nich. A wracając do osłony to żadna ci nic nie da. To taka fikcja że możesz obciążać nadmiernie wątrobę a łyknięcie suplementu coś da. Lek który podałeś metabolizuje w wątrobie. Ale to też nie tylko chodzi o uszkodzeni wątroby tylko interakcje między związkami chemicznymi. Zasadniczo mało który lek można łączyć z alko a efekt łączenia bywają opłakane. Możesz nie poczuć nic a możesz wylądować na intensywnej terapii z uszkodzoną wątrobą albo innymi objawami. Po tym konkretnie możesz np się schlać w trupa jednym kieliszkiem albo iść rzygać i tam pozostać całą imprezę Było by "elegancko" Nikt Ci nie odpowie jak zadziała konkretne lekarstwo w interakcji z alkoholem i twoim organizmem. Jeśli lekarz cię nie opierniczył po pytaniu o alko zmień lekarza bo to konował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spec81 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Poczytaj o roślinie zwanej ostropest plamisty. Jedna łyżeczka na czczo dziennie. Kup w ziarnach. Hepatil służy bardziej do odtrucia po imprezie ale możesz go brać wg wskazań do zużycia opakowania. Jeśli chodzi o kupowanie innych preparatów to zwracaj uwagę na to, czy kupujesz lek, czy suplement diety. To drugie jest dopuszczone do sprzedaży ale nie ma udowodnionego działania. Taka różnica. Jeśli ktoś przeczyta ten post to może mi podpowie gdzie znajdę fachową firmę, która zmieniłaby mi kolor ramy z namalowaniem oryginalnych napisów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawek Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Ok dzięki wszystkim za pomoc. Alko na weselu będzie na pewno, ale postaram się nie pić. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszelkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewela88 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 osłonowo na wątrobę pomaga picie siemienia lnianego zalanego wrzątkiem , wszelkiego rodzaju kisiele. Naturalna osłona i skuteczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bross Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Z takimi pytaniami to jednak najlepiej iść do lekarza, bo w kwestii zdrowia nie ma co za bardzo eksperymentować, zwłaszcza jak nie jesteś pewien jakie powinieneś brać leki. Może trochę na temat dbania o wątrobe Ci się rozjaśni jak poczytasz jakieś artykuły, nie wiem, może coś stąd: http://wylecz.to/pl/search.html?query=w%C4%85troba&models=&submit=&searchSection= Albo może, jeżeli nie znajdziesz tego tutaj, poszukaj sobie gdzieś indziej coś o diecie wątrobowej, bo wiem, że to też ma duże znaczenie, nie ma co się katować lekami, iel tylko da rade jednak warto załatwić w naturalny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olenka Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 środków regerujących wątrobve masz w trzy i trochę na rynku farmaceutycznym , od jakichś hepatlów , hepaslimó , srimów itp ;)wystarczy iśc do apteki się zapytac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
annatomeczek Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 wiem że dobry na tego typu przypadłości jest espumisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Kolego, odpuść sobie ten alkohol. Razem z izotretinoiną może spowodować wystąpienie reakcji disulfiramopodobnej, czego byśmy nie chcieli na weselu Osłona hepatilem i tym podobnymi specyfikami g*** da w takiej sytuacji. A tak wogóle to takie pytania zadawaj wyłącznie u lekarza lub w aptece bo czytając fora trafiasz na "znawców" proponujących espumisan (lek na wzdęcia) czy IPP (inhibitor pompy protonowej, czyli osłona śluzówki ŻOŁĄDKA)Pozdrawiam, magister farmacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 W sezonie co tydzien jestem na weselu i mimo ciaglych propozycji jednego glebszego odmawiam i nikt sie nie obraza. Mowisz ze nie pijesz bo bierzesz leki i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C0RLE0NE Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ja od roku w zasadzie bez %% - dostalem bana od gastrologa. Czasem jedno male piwko sie wypije. Wczesniej uwielbialem whiskey na lodzie. I tak szczerze mowiac to nie tesknie. Co wiecej jak mowie w towarzystwie, ze mam zakaz od lekarza, to w zasadzie nikt nie komentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.