michi62 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Witam, od pewnego czasu szperam na allegro w poszukiwaniu pierwszej szosy w moim życiu Jako, że nie jestem bardzo obeznany w temacie, a znalazłem kilka typów, chciałbym żebyście doradzili, który z nich ewentualnie wybrać. Wiem, że linków jest sporo, lecz proszę o wyrozumiałość :3 1. http://allegro.pl/ridley-triton-alu-karbon-campagnolo-mirage-bdb-i5457331013.html#tabsAnchor 2. http://allegro.pl/trek-alpha-1-5-i5473494173.html 3. http://allegro.pl/corratec-dolomiti-tiagra-do-50km-transport-gratis-i5471570744.html#tabsAnchor 4. http://allegro.pl/specialized-allez-pro-i5457966662.html 5. http://allegro.pl/rower-szosowy-moser-i5463654550.html 6. http://allegro.pl/cube-streamer-58-nowa-rama-i5439633627.html#tabsAnchor (nie jestem pewien czy rama nie będzie za duża na moje 181-182cm wzrostu) Tak jak mówię, nie znam się dokładnie na całym osprzęcie, jedynie tyle co wyczytałem w internecie, a i tu zdania są często podzielone. Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeichi Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 W tej cenie nie opłaca się pchać w używki, radził bym celować w Tribana 500 / 520 z Decathlonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 widzialem wczoraj tego Tribana 520. kawal swietnej szosowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi62 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 A gdyby jednak posilić się o opinię tych używek? Triban 520 kosztuje 200-300zł więcej, nie mam skąd dołożyć obecnie, a chciałbym z racji wolnego w wakacje trochę pojeździć Zawsze z upływem czasu, gdy przybędzie trochę gotówki, można powymieniać niektóre rzeczy na nowe, lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 bierz tribana 520 na raty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Kupiłem nowego Tribana 520 i jestem bardzo zadowolony. Mogę Ci doradzić, jak poprzednicy, żebyś wziął rower na raty, albo pożyczył te 200 zł. Sora jest klasę niżej od Tiagry, ale nie jest to jakaś przepaść i jako amator prawdopodnie nie odczujesz różnicy, a zaoszczędzisz w przyszłości na częściach. Z rowerami z Deca jest jednak jeden problem - są przeważnie słabo skręcone i wyregulowane - wiem to z doświadczenia i opini osób z forum i komentarzy I jeszcze jedna rada - najlepiej przymierz rower i nie ufaj ślepo kalkulatorom z sieci - traktuj je jako "mniej więcej". Kolarzówka to na tyle wyspecjalizowany rower, że po prostu trzeba go przymierzyć, żeby się nie męczyć i nie nabawić problemów, bo ludzie potrafią różnić się nawet znacznie proporcjami ciała. Ja mam około 180 - 183 cm wzrostu (zależy, kto mierzy ) i jestem między rozmiarami M i L. Z kalkulatorów bardziej wychodziło L, ale po przymiarce okazało się, że M jest w sam raz, a na L czułem się wyciągnięty jak Superman podczas lotu.I już chyba nigdy nie dam się nabrać na zakup używanego roweru - tym bardziej przez internet i kolarzówki, bo to rower z założenia przeznaczony, do sporych, nawet kilkugodzinnych dystansów i możeć być niemal pewny, że napędy w tych rowerach są już zjechane. Jak ktoś miał szmal na markowy rower na Tiagrze, to prawdopodobnie startował w zawodach, albo używał tego roweru do treningów (wiem, założenie na wyrost i niepoprarte dowodami). Ja po roku miałem do wymiany cały napęd, do tego, gdy zobaczyłem felgi przy wymianie dętek, to się przeżegnałem, bo okazało się, że w każdej chwili mogły mi się złamać koła - tak je zeżarła rdza od wewnątrz. Oczywiście rower zachwalany jako stan bardzo dobry i na pierwszy rzut oka faktycznie tak się prezentował.I za rowerem z Deca stoi jeszcze jeden argument - masz dożywotnią gwarancję na ramę, widelec i kierownicę, gdy będziesz miał kartę stałego klienta (można ją wyrobić w sklepie w 5 minut). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 co do przygotowania rowerow przez Deca, trzeba odbierac rower na miejscu , w sklepie. maja tam serwis rowerowy, wiec rowniez na miejscu wszystko podokrecaja, naciagna. i, to chyba oczywiste, warto oddac rower na przeglad po kilku setkach jego przebiegu. gdy linki sie uloza, szprychy moga poluzowac itp. serwis Deca wyreguluje to gratisowo. mowilem, ze widzialem tego 520 na zywo? piekny, najbardziej mnie zdziwily, lajkonik ze mnie wychodzi, profilowane rurki ramy. myslalem, ze w szosach sa owalne przekroje a tu nie, splaszczone-okragle-owalne. fajnie sie prezetuje. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi62 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Dzięki wielkie za podpowiedzi, jakoś udało się utargować dodatkowe 200zł. Jutro po południu wybiorę się do decathlonu, gdyż mam nie daleko, a na stanie są akurat 4 modele 520, dwa M i dwa L Mam nadzieję, że rower przypadnie mi do gustu i będę mógł zakupić w końcu pierwszą kolarzówkę. Jutro po powrocie zdam relacje z moich wrażeń. Jeszcze raz dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jeśli będziesz miał szczęście, to może uda Ci się dostać letnią edycję limitowaną z biało-pomarańczowym malowaniem. Chociaż wersja standardowa ze swoim ceglano-grafitowym, matowym malowaniem również wpada w oko i rower wygląda jakbym miał "pazur". I taka mała uwaga - zanim wsiądziesz na rower do przymiarki, to sprawdź najpierw, czy rower ma dobrze napompowane koła, bo u mnie były flaczki, ale pracownik bez marudzenia dopompował. A i powiem Ci coś w konspiracji - zasłoń monitor i przeczytaj cichutko: zapytaj, czy mają "starą" wersję Tribana 500, tę na Sorze i z karbonowym widelcem (Triban 520 to jego następca). Ta wersja była za 2 tysiące i wtedy utargowane 200 zł władowałbyś w licznik i lemondkę Chodzi o to cacko: http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-btwin-triban-500-id_8306944.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi62 Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 No i jest! Rower rzeczywiście prezentuje się bardzo dobrze, jazda, nawet chwilowa, była przyjemna i o wiele lżejsza niż na moim mtb W sklepie był dostępny Triban 500, ale był na Microshiftcie, więc uznałem, że nie ma sensu go brać, nawet za te 200zł mniej. Jak się okazało, ojciec i tak był hojny, bo dokupił do wszystkiego nowy kask i strój :3 Jedyny mankament to gość z serwisu. Rower zarezerwowałem w południe, a podjechałem po niego później. Dostałem info, że rower jest już po serwisie, wszystko zostało uregulowane itd. Jednakże zrobił to ktoś raczej nieumiejętnie, ponieważ przednia przerzutka nie została dobrze dopasowana. No cóż, zdarza się, ale już nie będę się fatygował i postaram się sam to "naprawić". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 zazdrosc juz mnie zżera. kurka, wodna, tez go chce! ale mam juz 3 i pol rowerow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Dobrze zrobiłeś, że odpuściłeś tego Tribana 500. Deca trochę namieszał z tym modelem, bo obecny 500 na Microshifcie to zupełnie inny rower, niż poprzedni model 500, którego zastąpił ów 520. A co do jazdy kolarzówką - docenisz ją jeszcze bardziej, gdy Twoi znajomi po 20 km jazdy szosą będą sapać ze zmęczenia na MTB i narzekać na kolana i nadgarstki, a Ty nie będziesz czuł, że w ogóle jedziesz rowerem i będzie Cię cały czas korciło, żeby olać kolegów i w końcu trochę depnąć nogą po takiej "rozgrzewce" No to teraz tylko życzę, żeby rower dobrze Ci służył i by w końcu przestało padać, bo ja już nie mogę się doczekać pogody. A i jazda kolarzówką w stroju ma jeszcze jeden mały, przyjemny dodatek - dziewczyny będą się za Tobą oglądać podczas mijania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi62 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Chyba wybiorę się jeszcze raz do Decathlonu, żeby oni wyregulowali mi te przerzutki, bo nie jestem w tym najlepszy :3 Cały czas mi ociera na niektórych biegach... Tym razem jednak będę im patrzył na ręce, więc wszystko ma być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 michi62, jaki rozmiar ramy zes kupil i ile rower wazy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michi62 Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Rozmiar L, wagi dokładnej nie znam, ale rzekomo rozmiar M waży 9,9kg. Wziąłem eLke, bo na mniejszym rozmiarze czułem się trochę jak na zabawce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
velserdelante Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Mam pytanko, cy ten Triban 520 wytrzyma moją wagę: 100 kg oraz czemu on ma 3 zębatki z przodu zamiast 2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 raczej ma 3 tarcze. pewnie korba na 3 blaty byla tansza, kazdy szuka oszczednosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Co do wagi, to się nie wypowiem, bo nie mam zielonego pojęcia. A co do blatów - możliwe, że oszczędności, jak powiedział poprzednik, a z drugiej strony, to też większy target. Trzy blaty mogą przydać się zarówno w górach, jak i na podjazdy dla mniej wprawionych kolarzy (a więc teoretycznie więcej ludzi kupi rower) i to chyba oficjalne stanowisko Decathlonu. Ja go nie używam i podobno można to wykręcić jeśli kogoś razi w oczy, albo szuka oszczędności w wadze roweru. Chociaż mi nie przeszkadza, bo bardziej poszedłem w aero, niż redukcję wagi sprzętu michi62: i zobacz kolego, jak ważna jest przymiarka rowerów i jak bardzo ludzie potrafią się różnić. Mamy podobny wzrost, a Ty na M czułeś się jak na zabawce, a ja na L czułem się rozciągnięty jak kot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.