empe Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Mam takie pytanie: niektóre piasty w momencie kiedy przestanie się pedałować głośno dość cykają. Nie wszystkie bo w poprzednim moim rowerze było cichutko a w obecnym głośno terkocze. Od czego to zależy? Osobiście wolałbym taką piastę która nie wydaje żadnych dźwięków, ale przy zakupie nowej z kąt mam wiedzieć jaka jest jaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Za "akustykę" bębenka odpowiada mechanizm zapadkowy. Wszystko zależy też od konkretnej piasty i producenta. By było ciszej można postarać się dać trochę więcej smaru na mechanizm ale znowu nie można z tym przesadzić. Pomysł z wymianą z tego powodu całej piasty jest dość oryginalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Ale są przecież piasty zupełnie bez dźwiękowe. Mają inną budowę, zasadę działania? Jak je rozróżnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Nie wiem czy są zupełnie ciche a raczej nie słyszalne w trakcie jazdy. U mnie po zmianie bębenka w jednej z piast Shimano jest bardzo cicho. Być może ktoś się wypowie na temat takiej zupełnie "bezgłośnej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aopa85 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Gdzieś tam za daleką wodą istnieją takie piasty np. http://singletrackworld.com/2014/09/interbike-2014-silent-instant-engagement-hubs/ Shimano też kiedyś piasty "silentclutch" produkowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
extremepl.rw Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Terkocząca jest cool. Im głośniej tym lepiej. Co do shimanowskiej "cichej klaczy". Miałem taką. Szybko zaczęła przepuszczać. Nie dziwię się że Shimano zapomniało o tym projekcie. W środku był taki badziwny plastikowy koszyk zamiast piesków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Mam takie pytanie: niektóre piasty w momencie kiedy przestanie się pedałować głośno dość cykają. Nie wszystkie bo w poprzednim moim rowerze było cichutko a w obecnym głośno terkocze. Od czego to zależy? Osobiście wolałbym taką piastę która nie wydaje żadnych dźwięków, ale przy zakupie nowej z kąt mam wiedzieć jaka jest jaka? Na pewno unikaj DT i Hope, te są bardzo "terkoczące" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.