Skocz do zawartości

[piasta] Terkoczące piasty

empe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie: niektóre piasty w momencie kiedy przestanie się pedałować głośno dość cykają. Nie wszystkie bo w poprzednim moim rowerze było cichutko a w obecnym głośno terkocze. Od czego to zależy? Osobiście wolałbym taką piastę która nie wydaje żadnych dźwięków, ale przy zakupie nowej z kąt mam wiedzieć jaka jest jaka?

Za "akustykę" bębenka odpowiada mechanizm zapadkowy. Wszystko zależy też od konkretnej piasty i producenta. By było ciszej można postarać się dać trochę więcej smaru na mechanizm ale znowu nie można z tym przesadzić. Pomysł z wymianą z tego powodu całej piasty jest dość oryginalny.

Mam takie pytanie: niektóre piasty w momencie kiedy przestanie się pedałować głośno dość cykają. Nie wszystkie bo w poprzednim moim rowerze było cichutko a w obecnym głośno terkocze. Od czego to zależy? Osobiście wolałbym taką piastę która nie wydaje żadnych dźwięków, ale przy zakupie nowej z kąt mam wiedzieć jaka jest jaka?

Na pewno unikaj DT i Hope, te są bardzo "terkoczące" :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...