Skocz do zawartości

[Opony] Jakie opony do Cube LTD Race 29" na pielgrzymkę rowerową?

dax997

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem, Panowie ;)

W dniach 6-12.07.15 będzie pielgrzymka rowerowa ze Szczecina do Częstochowy. Dziennie ok. 90km rowerem, max. 100km. Chciałbym zmienić opony, bo czuje, ze na obecnych nie dam rady przejechac tyle kazdego dnia. Powiem wiecej, po 60-ciu km juz czuje spore zmeczenie. Inna sprawa, ze rowerem jezdze min. 30km/h, stad szybciej sie mecze.

Roweru zmieniac nie chce, tylko opony. I dlatego moje pytanie.... jakie opony kupic do tego górala, zeby o wiele latwiej przejechac dystans 90km/dzien?  Po piachu jezdzic nie planuje ;)

I czy powinienem zmienić też siodełko na jakieś wygodniejsze niż standardowe?

Posiadany rower: Cube LTD Race 29"

Napisano

W miarę uniwersalnie: Schwalbe Marathon Mondial 700x40c

Bardziej na teren: Geax Mezcal 29x2.10

Bardziej na drogę: Schwalbe Citizen 700x35c

Jeśli piachu ma nie być, czasem jakaś leśna ścieżka, głównie asfalt, to brałbym Marathon Mondial i nabił je do 5.5 bar jeśli będziesz jechał z bagażem. 

Napisano

1. Trekkingowe. Obręcze to przecież 28". Na forum znajdziesz tyle informacji, że głowa mała.

2. Co dla Ciebie znaczy wygodniejsze siodełko? Jeśli na aktualnym jest źle, to trzeba je wymienić tak czy siak. Jeśli myślisz o czymś bardziej miękkim, zły kierunek.

Napisano

Zalozmy, ze zdecydowalem sie na Schwalbe Marathon Mondial 28 - więcej po asfalcie, sporadycznie po ścieżkach z trawą.

I jak opony wezme 28x1.6 to detki tez trzeba zmienic na 1.6, czy wystarcza standardowe, ktorych uzywalem od nowosci?

Z tymi siodełkami, mam domyslne z Cube LTD Race 29". Tragedii nie ma, ale nigdy nie jechalem przez 8h w ciagu dnia, stad obawy ;-)

• Mod Team
Napisano

Tragedii nie ma, ale nigdy nie jechalem przez 8h w ciagu dnia, stad obawy ;-)

No to teraz sprawdzisz, na wróżenie z fusów za późno.

Jak nie masz to kup spodenki z wkładką byle dobrą.

Napisano

I jak opony wezme 28x1.6 to detki tez trzeba zmienic na 1.6, czy wystarcza standardowe, ktorych uzywalem od nowosci?

Możesz dętek nie zmieniać. 

Napisano

Kupiłem opony Schwalbe Marathon Mondial 700x40c. Ale czy standardowe dętki, które mam w rowerze, nie będą za szerokie? Pytam, bo jeszcze z myślą o standardowych oponach kupiłem dętki "MTB Continental 28/29'' x 1,75'' - 2,5'' i z parametrów widać, że chyba byłyby za szerokie. Więc jaka nadzieja, że standardowe dętki mam odpowiednie do kół rozmiaru 700x40c ?

Dobra, dokupiłem takie dętki, za sugestią kolegi:

http://sbike.pl/schwalbe-detka-trekking-schwalbe-sv17-28x1.21.6-40mm-o_l_414.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...