empe Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Obecnie posiadam korbę: Shimano FC-T551, Hollowtech II, 48x36x26T Zamierzam przejść na wyższy model z serii XT. Po moim wstępnym rozeznaniu wyszło mi że powinienem kupić korbę o oznaczeniu: FC-T780 Czy może ktoś to potwierdzić, czy właściwą wybrałem tak żeby wszystko pasowało i się zgadzało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Wszystko powinno pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Pasować będzie, bo niby dlaczego ma nie pasować ... Ja się tylko zastanawiam... po co ? Odczuwalnie w pracy korby nic nie zyskasz ... Różnica w wadze ... jakieś 100 g co przy rowerze trekingowym nie ma wielkiego znaczenia ... Znaczek XT super jest ale on sam nie jeździ ... czy aż tak bardzo polepszy wygląd roweru i twoje samopoczucie ? Nie lepiej tą kasę zainwestować w coś co poprawi pracę roweru ... np. w lepszy widelec ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Na pewno masz rację, ale postanowiłem sobie zrobić cały rowerek na full XT tak więc i korba chciałbym żeby była z tej samej grupy. Takie moje dziwactwo. Lepszy widelec też jest już zamówiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 A czym się różni FC-T780 od FC-T781 ? Oraz czy długość korb w tych mechanizmach jest zawsze taka sama, czy może różnić się? W opisach różnie jest to podawane: 165mm, 170mm, 175mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 zależnie od długości nogi, masz różne długości ramion korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 standardem jest aktualnie 175mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 175 nie jest standardem, to, że ktoś ładuje taki rozmiar ponieważ jest tańszy, nie znaczy, że jest dobrze dopasowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Koledzy, mnie bardziej interesuje czy korba trekkingowa o oznaczeniu: FC-T780 może występować z dwoma różnymi długościami ramion? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Występuje w czterech długościach ramion: 165; 170; 175; 180 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 No proszę, tyle szczegółów, drobiazgów, jak to trzeba na wszystko zwracać uwagę. To teraz rozumiem że tak jak dla mnie przy wzroście 190, noga 92, do crossa najlepsza byłaby 180 a unikać 165? Dobrze to odbieram, czy jest może jakaś inna zasada której trzeba się trzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 9 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,dobor-dlugosci-korb-podstawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.