Skocz do zawartości

[amortyzator przod] kross hexagon x8 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dlaczego wlasnie manetka blokady przy kierownicy bedzie lepsza od blokady na goleni ? pytam bo sie nie znam ;) z gory dzieki za odpowiedz

ja mam teraz w jednym z rowerów wideł z blokadą na koronie i też nie ma tragedii ... przynajmniej takiej jakij się spodziewałem

Napisano

Manetka ma też wady. Więcej kabli, mniej miejsca na kierownicy. Poza tym często oznacza rezygnacje z regulacji tłumienia kompresji. I najważniejsze dla mnie, potrafi zerwać z tyłka spodenki przy kraksie :/

Poza tym widelec za tysiaka już raczej sam się odblokuje przy uderzeniu w przeszkodę.

Napisano

Imho w tej manetce to jest więcej bajeru niż rzeczywistej potrzeby. Jakoś nie jestem w stanie uwierzyć by przeciętny rowerzysta nie potrzebujący urywać sekund w wyścigach tak odczuwał tę stratę energii na podjazdach. A jak już się bawimy w porządny widelec i MTB to przy pojazdach nie po asfalcie tylko w rzeczywistym terenie z kamcorami i korzeniami nie widzę za bardzo potrzeby blokowania. A jak już ktoś jeździ głównie po płaskim i twardym to po co mu w ogóle amortyzator?

I tym sposobem dostajemy iluzoryczny gadżet, który często funkcjonuje nawet w tanich uginaczach tak jakby ich działanie bez niego nie pozostawiało już nic do życzenia. Może w crossie to ma większą rację bytu.

Napisano

ta raidon i regulacja tłumienia kompresji ... 

Dran 2 przeczytaj najpierw cały temat i zobacz o czym rozmawiamy a potem udzielaj porad

Przeczytaj całe pytanie. Jest o widelec do 1000 a nie o Raidona za 500. Za 1000 pod 26 co chwila się nawet jakaś nieużywana Reba pojawia na Allegro.

Napisano

Nie spodziewalem sie, ze przez moje niby proste pytania zrobi się taka burza mózgów :) ale ciesze się bo wiem ze moge liczyc na wasza pomoc, za to Wam bardzo dziekuje ... tak jak w temacie, rower moze nie jest wykur**m ale obecnie nie stac mnie na nic innego, a czytajac opinie nie jest chyba najgorszym w swojej cenie 1300pln ... nie znam sie na rowerach, dzieki Wam wiem zeby szukac raczej amortyzatora z tym samym skokiem i wiekszosc sugeruje mi  Epixony XC RLR :) wiec chyba wiem wszystko co chcialem ...

jeszce raz wielkie dzieki

Napisano

tylko zastanów się czy opłaca się do roweru za 1300 zł wstawiać amor za 1000zł. Moim zdaniem lepszym pomysłem było by kupić coś w okolicach 600zł a 400 wpompować w lepszy osprzęt. No ale to twój bike i ty będziesz nim śmigał :thumbsup:

Napisano

Jeśli się decydujesz na amorka to zdecydowanie Raidona gdyż mają takie same rury goleniowe co w epiconach zaś XCR ma rury goleniowe stalowe chromowane i wazy ponad 1/2 kg więcej niż Raidon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...