Skocz do zawartości

[koła] Wymiana seryjnych kół

freeman67

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem dziś Giant Ravel Disc 3. 

Standardowo to specyfikacja koła:

Obręcze GIANT CR70, aluminiowe, dwuścienne

Piasty FORMULA DC20/22 Disc

Szprychy Nierdzewne, stalowe

Opony GIANT Sport 26x2.1"

Ważę około 83 kg, będę jeździł głównie po polnych utwardzonych drogach a czasem wybiore się na leśne wertepy.

Czy te koła to wytrzymają? 

Jakieś sugestie?

Napisano

Jak pojeździsz to się dowiesz :P  Tak swoją drogą to trza było o tym myśleć jak kupowałeś rower i odrazu coś lepszego kupić.

Jak są nowe to bym je zostawił z czasem zmienisz jak je zniszczysz.

Napisano

Mam 86 kg i sztywny widelec do tego dodaj kilka kg w torbie lub plecaku i mimo to koła mam całe, dopiero przednie koło mi skasowała jedna głupia [...] wjeżdżając w nie z impetem "pod prąd". A tak sprint w warunkach leśnych w ogóle nie był mi straszny. Wszystko jest kwestią techniki jazdy, bo nawet mając amortyzator można zniszczyć drogie koła.

Napisano

Najbardziej tylne koło dostaje w mieście na dużych krawężnikach, przód do góry podrzucasz co jest raczej oczywistością, a gdy tył najeżdża na krawężnik lekko podskakujesz na rowerze.

Co do sugestii, to likwidować luzy w piastach, dbać o to żeby koło nie było scentrowane no i sprawdzać naciąg szprych.

Napisano

Co do zestawu ktory opisales to nie pomge,ale 83 kg to nie jest duzo. Jezdzij az zajezdzisz a pozniej wymieniaj. Jak Ci zaczna leciec to z tym centrowaniem to nie przesadzaj. Ja stosuje zasade ze jak mi np. szprycha 2 raz strzeli w kole to zapaltam od nowa.

Zasadniczo wiekszosc kol jest zaprojektowana na 80 kg +/- 10 % wiec nie powinno byc problem jak nie jezdzisz ostro;/

Napisano

No a ja myslałem że może sprubóje  pokręcić szprychami i wyprostowac. da sie jakos sprawdzić co jest powodem?

Przy pedałowaniu pod górkę słysze skrzypienie z dołu i zastanawiam się czy to łańsuch niedomaga czy co.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...