Skocz do zawartości

[Do maratonu] jaki wybrac rower mtb do 5000

barti12341

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuje roweru gdyż mój rockhopper do maratonów sie nie nadaje szukam czegos lekkiego na kolach raczej 29" z powietrznym amorem zbdobra regulacja i porzadnym napędem 2x10

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Jak najbardziej Scott Scale 950 to dobra propozycja, na pewno można jakiś upust od ceny katalogowej uzyskać .

A Canyon i Radon się nadają?
Napisano

Scott Scale z amorkiem bez sztywnej osi to nieporozumienie za takie pieniadze i do maratonu przy takim rozmiarze kola..Jezeli wazysz mniej niz 75 kg to ok ale wiecej to juz raczej wybierz cos pod sztywna os bo w tych pieniadzach masz bez problemu..W dodatku Scott ma duzo slabsze hample niz Canyon i Canyon ma amor pod 15mm, tylu os 12 mm a takze tylna przerzutke shadow plus co jest bardzo fajna sprawa ..Jezeli w salonie dadza Ci fajny rabat na Scotta to ok bedzie to dobry wybor ale w tej cenie nie bardzo..

http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2015/gorskie/hardtail-29/gate-50#.VYV0oLaBW0U - zobacz tez tego Kellysa sztywna z przodu ,z tylu 12 mm i za taka cene to dobry wybor a dobry salon Kellysa da Ci jeszcze rabat albo jakies gratisy..Kellysa musisz przymierzyc bo ich geo i rozmiary nie kazdemu pasuja..

http://www.radon-bikes.de/en/bikes/mountainbike/hardtail/zr-race-29/zr-race-29-70/ - ten tez 15 mm z przodu z tylu 12 i kola bijace te u Scotta w kazdym calu..

Napisano

Jeszcze niedawno nie było problemów, a obecnie bez sztywnej osi do maratonów to nieporozumienie ?, zapewne lepszy będzie ociężały Kellys :teehee:

I bez czego jeszcze nie można wystartować, elektrycznych przerzutek i silniczka w dupie ?

Napisano

Rulez ..Nie chodzi o to bez czego nie mozna wystartowac,bo wystartowac mozna na starym magnumie z kierownica w ksztalcie rogow byka i smignac szybciej niz czolowka, chodzi o to ze jezeli kupujacy chce cos porzadnego z dobrym amorem na kolach 29 cali ,to chyba lepszym rozwiazaniem bedzie rower lepiej wyposazony,na sztywnych osiach co jest jakby nie bylo lepsza opcja niz w tej samej cenie na 9 mm i to ze slabszym osprzetem..Jezeli mozesz miec cos w tej samej cenie lepszego ,bardziej komfortowego czy przyszlosciowego to warto .

Pytajacy ma rockhoppera ,nie pisze dokladnie jaki model ale skoro uwaza ze nie nadaje sie do startu i szuka czegos nowego to raczej wymaga wartego tej kasy roweru..

Napisano

Przeczytaj jego drugi temat, póki co jeszcze ani razu nie startował i trudno powiedzieć czego wymaga. Więcej w tym wyobrażeń forumowiczów jak powinien wyglądać rower na maraton, cokolwiek by to nie znaczyło ;)

Napisano

To czy będzie lepszym zależy od bikera i jego preferencji, sztywne  osie nie dają lepszego komfortu, a różnic w sztywności wielu nie zauważy, i tyle.

Czy lepiej mieć rower o geometrii która mi nie odpowiada ale z lepszym osprzętem ?, jak dla mnie nie ... trzeba być nie do końca rozsądnym, żeby kupować rower tylko na podstawie wyposażenia.

Napisano

Mam zwykłego rockhoppera na acera/alivio i sr suntour xcm z przodu i gdyby nie ten osprzęt i waga roweru to nie pisalbym ale zastanawiam sie zeby pojeździć na nim w zawodach i zobaczymy co dalej

Ogólnie dlatego mi osprzęt nie pasuje przerzutki zle wchodzą zebatki z przodu sa krzywe od zmieniania (przyznaje ze przeginalem czasami albo po prostu nie wytrzymywaly przeciazen wcale nie jakichś hardkorowych) no i amor który nie ma tlumienia odbicia czyli lata jak wariat każdy kto mial suntoura z serii xc pewnie wie o czym mowie chyba ze jezdzil po jabłka na bazar

Napisano

Rulez "fachowcu" masz racje ..Ja nie pisze tu o danym modelu ze pytajacy ma go brac, daje tylko propozycje a jak juz bedzie zdecydowany to musi sobie dobrac geo ,rozmiar itd a najlepiej przymierzyc..Polecam jedynie kupic cos w tej samej cenie lepszego co moze miec wplyw na dalszy rozwoj kolarza czy roweru..Moze za rok bedzie zmienial amor, a wtedy moze byc lepsza oferta tych na 15mm, to samo tyczy sie kol ktore moze bedzie chcial wymienic na lepsze z lepszymi piastami itd..

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Autorze bierz radon-zr-team 8.0 lub Canyon grand Canyon slx 7.9 i nie czekaj na oświecenie

Napisano

robertocarlos

Piszesz tu durnoty , rzucasz rowerami do których nie można się przymierzyć, i czarujesz osprzętem, a zakładający temat napisał :

To w takim razie zacznę sie chyba interesować geometria ramy i sobie rower poskladam bo za 4k mogę kupic krossa np czy innego kellysa ale jest taka różnica ze jak wsiadlem na krossa 1000 zl droższego i sie przejechałem czułem sie jakbym przesiadl sie z górala na kolazowke z amorem z przodu

To tyle o twoich dobrych radach.

A inny mądrala rzuca rowerami od Radona do Canyona, tak samo bez sensu :teehee:

Napisano

Mmisiek dodal linka i sa tam ciekawe zestawienia, te canyony itp tez sa fajne. Na razie przystopuje z zakupem nowego i pojeżdżę na swoim a jak troche bede miał większa wiedze o sprzęcie zdecyduje co robic chyba ze dowala po sezonie takie przeceny ze za 4000 tys kupie cos na rebie/xt

Napisano

Skoro zauważasz różnicę w prowadzeniu rowerów, możesz w międzyczasie przetestować kilka żeby wiedzieć jaka geometria ci pasuje... jak rozumiem na Specu czujesz się dobrze.

Napisano

Rulez masz to w genach ?? rzucasz sie do mnie chlopie jakbys byl tu jakims wyznacznikiem madrosci!!!

Po pierwsze ,nie mialem pojecia czy pytajacy ma jakies doswiadczenie czy nie ma..Po drugie ,nic nikomu nie wciskalem ale Ty zrobiles to pierwszy polecajac Scotta ,a ja tylko uwazalem ze warto polecic cos lepszego w tej cenie co bedzie moglo owocowac w przyszlosci..Nic nikomu nie wciskalem zlego ,nic nikomu na sile nie sugerowqalem tylko polecilem..Nie wiem jaki wzrost ma pytajacy ani ile wazy ale chcial jakies przyklady to podalem rowery warte moim zdaniem swojej ceny..

To ty chlopie robisz jakies smieszne zamieszanie i prowokujesz niemile sytuacje i to nie pierwszy post gdzie cos takiego widze w twoim wykonaniu..Masz kompleksy to lecz je gdzies indziej .

Napisano

Jeśli chodzi o Canyona nie pomijajcie jednej sprawy. Część osób straszy, że to kupowanie kota w worku. Po zakupie jest 30 dni na zwrot. Jeśli rower nie pasuje można go oddać. Inwestuje się tylko czas. Canyon twierdzi, że rowerem można się konkretnie przejechać i oddać go nawet po 100km, byleby nie był "złachany". Który sprzedawca "stacjonarny" zgodzi się na taki test? Zwykle można się przejechać max. po parkingu ;-)

Napisano

Canyon nie ma wyjścia, bo sprzedają wysyłkowo, prawo RP zezwala na zwrot po 14 dniach.

Ja jednak wole w sklepie stacjonarnym kupić jak mam taką możliwość i tak zrobiłem w tym roku, 2 lata temu tak samo.

Napisano

Ale ustawowo to tylko zwrot rzeczy nieużywanej w nienaruszonym stanie. A tutaj możesz się do niego solidnie przymierzyć i pojeździć. Canyon bierze ryzyko tego, że komuś się nie spodoba i sprzedają je później taniej jako refurbished.

Napisano

Dobra, to niech sobie sprzedaje, nie każdy tak chce i kropka. Jak na razie to mają kretyński kalkulator do doboru ramy.

Napisano

Jeśli chodzi o Canyona nie pomijajcie jednej sprawy. Część osób straszy, że to kupowanie kota w worku. Po zakupie jest 30 dni na zwrot. Jeśli rower nie pasuje można go oddać. Inwestuje się tylko czas. Canyon twierdzi, że rowerem można się konkretnie przejechać i oddać go nawet po 100km, byleby nie był "złachany". Który sprzedawca "stacjonarny" zgodzi się na taki test? Zwykle można się przejechać max. po parkingu ;-)

Tylko że oni nie muszą opłacać sklepów, transportu i sprzedających w nich pracowników więc nawet jak trochę rowerów do nich wróci lekko zużytych to i tak są dużo do przodu. A nie wierzę w to że będą je złomować. Pewnie rozbiorą, ewentualnie przeczyszczą i części pójdą do następnego. 

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Dokładnie z ust mi to wyjąłeś..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...