Skocz do zawartości

[kierownica] Problem z podwyższeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, może to i głupi problem ale zawsze jest :)

Mam problem z podniesiemiem kierownicy jest za nisko ale nie mam pojęcia jak ja podwyższyć.

Na załączonym zdjęciu widać kierownice i mostek (sry za jakość). Są tam dwie srebrne śruby ale nie idzie ich ruszyć, podejrzewam że to one służą do podwyższenia. Prosze o pomoc.

fota9jw4.th.jpg

Napisano

Niestety - te śruby mocują mostek do rury sterowej widelca, ale nie możesz za ich pomocą wyregulować wysokości kiery. To jest rozwiązanie typu a-head: mostek jest nakładany na rurę sterową widelca. A z tego, co widzę, rura twojego widelca jest przycięta i nie da się już nawet włożyć kolejnej podkładki...

Jedyne, co ci w tej sytuacji pozostaje, to kupić mostek o większym wznosie.

Pozdrówko rozczarowujące ;) ...

Napisano

Jedyne, co ci w tej sytuacji pozostaje, to kupić mostek o większym wznosie.

Ostatecznie można też zastosować kierownicę o głębszym gięciu.

W sklepach można znaleźć kierownice o wznosie nawet 50mm.

Napisano

Nad tymi srubami jest jeszcze trzecia sruba (zalozona jest na niej zaslepka).

Kiedy wszystkie sruby odkrecisz to uda sie troche podniesc kierownice...

Napisano

Helevorn ta trzecia srubka sluzy do likwidacji luzow na sterach jezeli bedziesz odkrecal wszystkie srubki i podnosil kierownice moze sie to skonczyc jakims wypadkiem. W tym systemie wysokosc kierownicy tak jak pisala Ecia i majstermod odbywa sie poprzez zmiane mostka o innym kacie lub kierownicy.

pozdro

Napisano

Jakieś 5 mm to jeszcze można podnieść bez większej tragedii, tylko trzeba jeszcze podkładkę podłożyć pod mostek. W każdym razie górna śruba (z tych dwóch poziomych) musi się zaciskać jeszcze na rurze sterowej a nie w powietrzu.

Jakimś wyjściem będzie też kupno nowego widelca z długą, nie przyciętą rurą :)

Pozdrawiam

Jacunio

Napisano

Helevorn ta trzecia srubka sluzy do likwidacji luzow na sterach jezeli bedziesz odkrecal wszystkie srubki i podnosil kierownice moze sie to skonczyc jakims wypadkiem. W tym systemie wysokosc kierownicy tak jak pisala Ecia i majstermod odbywa sie poprzez zmiane mostka o innym kacie lub kierownicy.

pozdro

Dzieki za sprostowanie. Piszac poprzedniego posta chyba nie do konca jasno sformulowalem o

co mi chodzi. Piszac "troche" mialem wlasnie na mysli to, ze jak autor tematu poeksperymentuje

troche ze srubkami to zobaczy, ze kierownicy po prostu nie podwyzszy nie tworzac zarazem szpary

miedzy mostkiem a podkladka (o czym napisal Jack Danniels).

W kazdym razie przepraszam za mozliwosc wprowadzenia w blad.

Napisano

Jakims rozwiazaniem tez moze byc mostek z plynna regulacja kata ewentualnie zmiana dlugosci mostka tez daje duza poprawe pozycji, trzeba troche pokombinowac

pozdro

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...