empe Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Witam. W krótce będę zmieniał ramę na taką samą tylko o jeden rozmiar większą. Czy przekładając cały osprzęt wszystko będzie pasowało bez problemu? Widzę już że mogę mieć problem z amortyzatorem ponieważ główka nowej ramy jest wyższa o 1,5cm i wygląda na to że rura sterowna będzie za krótka :/ Czy mogę jeszcze spodziewać się jakiś niespodzianek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Przy wymianie ramy są dwa istotne problemy czyli długość rury sterowej i mocowanie piasty przy hakach. Wszystko zależy od rocznika jednej i drugiej. Co do sterówki to sprawdz czy nie miałeś a jak tak to ile podkładek pod mostek. Być może tu da się uzyskać pożądaną wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Pod mostkiem jest tylko jedna podkładka 1cm, więc po jej usunięciu nadal będzie sterówka za krótka. Poza tym nie chciałbym usuwać tej podkładki. Myślę nawet o dołożenie kolejnej (jeśli zdecyduję się na zakup nowego amorka) aby nieco kierownica poszła do góry. Mostek 1,5cm + podkładka 1cm i mam 2,5cm wyżej kierownicę. A dla tego z tym kombinuję bo mam ok 5cm wyżej siodełko niż kierownicę i podejrzewam że z tego powodu mogą mi drętwieć palce u rąk. W ogóle liczę na to że nowa nieco większa rama będzie bardziej odpowiednia do mojego wzrostu i długiej nogi. Mam 190cm wzrostu i 92 nogę. Kupując rower kierowałem się tabelami, wskazówkami i niestety "przejechałem" się. Wybrałem rower crossowy Cube w rozmiarze 58. Na początku wydawał się być ok, ale po czasie zauważyłem że jednak lepiej czułbym się na trochę większym. Rozmiar 62 pewnie aż tak wiele nie zmieni, ale przynajmniej będę miał świadomość że większej ramy kupić już nie mogłem. W ogóle wydaje się że Cube ma te ramy jakieś takie małe :/ Co do piast to mnie zaskoczyłeś. Myślałem że jest to jakoś znormalizowane. Ramy są z tego samego rocznika i praktycznie wyglądają tak samo. Nowa będzie tylko z trochę niższego modelu. Zastanawia mnie jeszcze długość przewodów hamulcowych, czy nie okaże się że mogą być ciut za krótkie przez co trochę napięte na kierownicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 O piastach to pisałem ogólnie bo wiadomo, że jak to ta sama rama tylko rozmiar większa to nie ma tematu. Nie ma co gdybać nad centymetrami bo wszystko wychodzi w trakcie "przekładki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empe Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Dokładnie, wszystko wyjdzie w praniu. W razie jakiegoś napotkanego problemu będę pisał na bieżąco. Na razie czekam na paczkę z ramą. Przy okazji gdyby ktoś był zainteresowany crossową ramą Cube 2014 w idealnym stanie w rozmiarze 58, amortyzatorem: Suntour NCX E RL AIR, oraz manetkami SLX to proszę pisać na pw. Wszystko stan perfekt tylko po jednym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.