Skocz do zawartości

[rower] Giant talon 3 27,5 - wart ceny?

bonobo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Chciałbym kupić pierwszy rower - stąd też moja ograniczona wiedza o rowerach i sprzęcie.

Mam do wydania 2400 zł.

jazda w górach, po asfaltach i po lesie, ale też w mieście.

Pooglądałem trochę rowerów w tej cenie i szczególnie spodobał mi się Giant Talon 3 27,5

dokładnie taki: http://e-giant.pl/talon-27-5-3.html

wydaje się być fajny, lekki, hydrauliczne hamulce, ciekawa geometria ramy.

Poczytałem jednak trochę forum i martwi mnie amortyzator SR SUNTOUR XCM HLO. 

Nie wiem, czy dobrze rozumiem specyfikację tego amortyzatora - jak wynika z moich informacji jest to absolutne dno dolnej półki suntour, zgadza się? Rozumiem też, że to amortyzator, który ma w obu komorach sprężyny, czyli bardzo niedobrze i nie jest to również amortyzator sprężynowo olejowy, czyli tłumienie jest mizerne lub go w zasadzie brak. Poza tym jest twardy i niewiele amortryzuje.

W ogóle mam wrażenie, że lepiej nie mieć amortyzatora niż mieć ten - potwierdzacie to?

Może więc jakaś alternatywa dla tego roweru? W tej cenie mogę mieć coś lepszego? Powinienem szukać czegoś innego?

Napisano

Do zrobienia, ale to istotna różnica, naprawdę odczuwalna?

Jeżeli mógłbym prosić o opisanie, co różni te amory?

Widzę, że XCR dla mniejszych rozmiarów (26") jest powietrzny, ale dla 27,5" to ciągle sprężynowiec. 

Napisano

Oglądałem wczoraj tego Talona 3 LTD

rzeczywiście widelec XCR pracuje zdecydowanie inaczej niż XCM, posiada lepszą, bardziej precyzyjną regulację.

Jeszcze jedno pytanie - XCR to widelec sprężynowo-olejowy? Doradca w sklepie powiedział, że najpewnie tak, ale nie był przekonany.

Ponadto w LTD są znacznie lepsze przerzutki - z tyłu ma deore.

ogólnie rower mi się podoba, jest bardzo wygodny. Mógłby być tylko w ciemniejszych kolorach :)

Napisano

To doradca w sklepie nie wie ? w XCR jest sprężyna stalowa a tłumik jest olejowy., a teraz udaj się na poszukiwanie 100 zł ...

Napisano

Dzięki!!

Po porównaniu tych amortyzatorów wstyd byłoby nie dopłacić i nie kupić wersji Talona LTD z amorem CXR. 

Martwią mnie opinie o jego pracy w niskiej temperaturze, ale w tej cenie chyba ciężko dostać lepszy rower - od kilku dni porównuję różne modele.

Najtańsza opcja na coś z RockShox'em XC to wydatek ok. 2800 zł, a tego Talona mogę mieć być może nawet za 2.100 zł. Można się uprzeć i spróbować sprzedać tego XCRa i kupić RS XC. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...