Manitexx Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Cześć, Chciałbym wymienić hamulce v- brake na tarczowe. Tutaj niestety pojawia się problem ponieważ mój rower jest z 2007 roku i nie wiem czy to jest możliwe: Tył: Przód : Rozumiem, że z przodem nie będzie problemu, wystarczy zwykły adapter. Co z tyłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Przód to adapter i oczywiście piasty z mocowaniem tarcz hamulcowych. Tył to otwory pod bagażnik , możesz kupić adapter do ram bez mocowań Jednak nikt nie da Ci pewności że rama wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedź. W takim razie zapytam się jeszcze o 1 rzecz. Czy system tarcza przód+ v- brake tył się sprawdzi ? Najchętniej bym został przy v-brake ale chciałbym wymienić amortyzator i trudno cos dostać z piwotami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Czy system tarcza przód+ v- brake tył się sprawdzi ? Czemu miał by się nie sprawdzić? Wyjeżdżają ze sklepu rowery na takiej opcji i jakoś jeżdżą , sam taką mam. Jeśli z przodu założysz tarcze hydrauliczne to może być ciężko opanować hamowanie ale z czasem się uda. Jeśli natomiast mechaniki to nie będziesz miał problemu typu mylenie która klamka jak idzie itp. Najchętniej bym został przy v-brake ale chciałbym wymienić amortyzator i trudno cos dostać z piwotami V-brake to w zasadzie hamulce tylko na suche warunki , czemu chciał byś przy nich zostać? Bo np. ja wolałbym mieć 2x tarcze bo w v-kach niszczy się obręcz , klocki w miarę szybko schodzą i skuteczność w mokrym mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Czemu? Przede wszystkim koszt, sama moc hamulca v-brake mi wystarcza. Warunki mokre tylko wtedy gdy deszcz mnie złapie. Teraz pytanie jak dobrać koła żeby ten zestaw jakoś działał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Zależy czy gotowe czy sam je chcesz skompletować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Ychu coś mieszasz. Spokojnie można mieć hydraulikę na przodzie, a V-Ke z tyłu polecam coś konkretnego np Shimano M615 lub coś tego pokroju, a na tył V-Ka Shimano Alivio T4000 z klamką Avid FR5, do tego w miarę firmowe linki i pancerze Jagwire i zestaw extra klasa. Klocki do tego trójskładnikowe np Kellys, Author, Kool Stop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Spokojnie można mieć hydraulikę na przodzie, a V-Ke z tyłu Wiem że można ale wtedy gorzej się przyzwyczaić do tego , przynajmniej ja tak miewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 @@Ychu, jak się przesiądziesz na szybko na inny rower np taki z 4`ro tłoczkowym zaciskiem na tarczy 203 mm to walisz OTB a wracając na taki z V`kami to od razu dzwon ścianę bo się nie umiesz przyzwyczaić ? Słabe to V`ki z tyłu + Tarcza z przodu jak najbardziej OK ... niezależnie od tego czy tarcza będzie mechaniczna czy hydrauliczna. Przy mechanicznej ograniczysz wydatki bo możesz zastosować klamkę z V`ek. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Dzięki za rady. Co do kół to napisałem do bikestacja, może mi coś doradzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Jeżeli szukasz porady to to miejsce jest najmniej odpowiednie ... No chyba że doradzą ... ty kupisz ... i na tym kontakt się urwie a na koła będziesz czekał i czekał ... Ceny mają nie do pobicia ale obsługa klienta to ich pięta Achillesowa. Osobiście tego doświadczyłem. Jest duży temat w tej sprawie na forum. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Czyli lepiej samemu kupić wszystkie części i zlecić komuś zaplatanie ? Możesz coś polecić do 500 zł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Nie, nie ... chodzi o to że Bikestacja ma dość kiepska opinię jeżeli chodzi o solidność dostaw ... Często się zdarza że niby mają na stanie a nie mają , zamówienia dostarczają niekompletne, lub źle skompletowane, długi czas oczekiwania na realizację, kiepski kontakt... Ty tak właściwie potrzebujesz tylko przednie koło, z tyłu rama nie jest do tego przystosowana. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Żeby już nie zakładać nowego tematu. Co myślicie o takim zestawie ? http://allegro.pl/kolo-26-przod-alexrims-sx44-novatec-d041sb-tarcza-i5457106697.html + http://allegro.pl/kolo-26-tyl-alexrims-ace18-novatec-maszyna-kola-i5379791062.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Co myślicie o takim zestawie ? Jeżeli Ci nie przeszkadza różna szerokość obręczy i oczywiście wygląd to OK. Piasty i obręcze dobrej jakości. Ja jednak bym poszukał kół na piastach D041 i D042 i do tego jednakowe obręcze pod V'ki . Korzyść z tego taka że będziesz mógł zakładać jednakowej szerokości opony, a może w przyszłości Ci się trafi jakaś fajna niedroga rama z możliwością montażu tarczówek. Sam kiedyś kupiłem takie kółka za około 450 zł. Wtedy jeździłem na V'kach a później się przerzuciłem na tarcze. Piasty naprawdę dobrej jakości i przy mojej dużej wadze ładnie się spisują. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 no właśnie w tym problem, że nie mogę mieć takich samym obręczy ponieważ z przodu tarcza, z tyłu v-brake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Możesz , przeczytaj jeszcze raz mojego posta . Piasty na przód i tył D041/42 czyli mocowanie pod tarcze, a obręcze takie same jakieś pod V'ki. Wtedy na przodzie zamontujesz tarcze , a z tyłu będziesz miał jak dotychczas zwykłe Vbrake. Czyli krótko mówiąc koła uniwersalne, sam na takich jeżdżę . To że będziesz miał zamontowaną obręcz pod V to nie znaczy że nie da się tarczy zamontować i to że będziesz miał z tyłu piastę pod tarcze to nie znaczy że nie możesz na v'kach jeździć. Przynajmniej koła będą wyglądać tak samo i może kiedyś ramę wymienisz to tylna piasta pod tarczę będzie jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 dzięki wielkie, teraz zrozumiałem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jakbyś nie mógł znaleźć takich kółek to napisz do użytkownika z allegro 1bemar1 . Dla mnie zaplótł koła takie jakie chciałem i wystawił aukcję. Szybka wysyłka i dobra jakość. Już jakiś czas katuje te koła i pod moją wagę dają radę . PS. A z ciekawości pytam , zdecydowałeś już jakie hamulce na przód ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 wydaje mi się ,że wybiorę shimano m615 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 wydaje mi się ,że wybiorę shimano m61 Dobry wybór , od ponad roku używam tych deorek i jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Taki zestaw zaproponowano w bikestacja : 600 zł Piasty Novatec 771/772 czarne disc 6śrub lub centerlockObręcze Accent Trackliner 26" czarne v-brake Szprychy DT Swiss Competition czarne Nyple DT Swiss alu prolock czarne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Jeżeli masz na zbyciu tyle kasy to koła jak najbardziej OK. Jeżeli jednak chcesz trochę przyoszczędzić to proponuje coś takiego http://allegro.pl/kola-26-alexrims-dh19-novatec-041-042-8-9-10s-cz-i5141716111.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manitexx Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Dzięki i koniec ot bo moderator się jeszcze wkurzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.