Skocz do zawartości

[hamulce] mocowanie hamulca

Manitexx

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym wymienić hamulce  v- brake na tarczowe. Tutaj niestety pojawia się problem ponieważ mój rower jest z 2007 roku i nie wiem czy to jest możliwe:

Tył: 

fmuGT54.jpg

Przód : 

N9zVEET.jpg

Rozumiem, że z przodem nie będzie problemu, wystarczy zwykły adapter. Co z tyłem ?

Czy system tarcza przód+ v- brake tył się sprawdzi ?

Czemu miał by się nie sprawdzić? Wyjeżdżają ze sklepu rowery na takiej opcji i jakoś jeżdżą , sam taką mam. Jeśli z przodu założysz tarcze hydrauliczne to może być ciężko opanować hamowanie ale z czasem się uda. Jeśli natomiast mechaniki to nie będziesz miał problemu typu mylenie która klamka jak idzie itp.

Najchętniej bym został przy v-brake ale chciałbym wymienić amortyzator i trudno cos dostać z piwotami 

V-brake to w zasadzie hamulce tylko na suche warunki , czemu chciał byś przy nich zostać? Bo np. ja wolałbym mieć 2x tarcze bo w v-kach niszczy się obręcz , klocki w miarę szybko schodzą i skuteczność w mokrym mała.

Ychu coś mieszasz. Spokojnie można mieć hydraulikę na przodzie, a V-Ke z tyłu polecam coś konkretnego np Shimano M615 lub coś tego pokroju, a na tył V-Ka Shimano Alivio T4000 z klamką Avid FR5, do tego w miarę firmowe linki i pancerze Jagwire i zestaw extra klasa. Klocki do tego trójskładnikowe np Kellys, Author, Kool Stop.

@@Ychu, jak się przesiądziesz na szybko na inny rower np taki z 4`ro tłoczkowym zaciskiem na tarczy 203 mm to walisz OTB a wracając na taki z V`kami to od razu dzwon  ścianę  bo się nie umiesz przyzwyczaić ? 

:)

Słabe to :)

V`ki z tyłu + Tarcza z przodu jak najbardziej OK ... niezależnie od tego czy tarcza będzie mechaniczna czy hydrauliczna. 

Przy mechanicznej ograniczysz wydatki bo możesz zastosować klamkę z V`ek.

Pozdro

Jeżeli szukasz porady to to miejsce jest najmniej odpowiednie ...

No chyba że doradzą ... ty kupisz ... i na tym kontakt się urwie a na koła będziesz czekał i czekał :) ...

Ceny mają nie do pobicia ale obsługa klienta to ich pięta Achillesowa. Osobiście tego doświadczyłem.

Jest duży temat w tej sprawie na forum.

Pozdrawiam 

Nie, nie ... chodzi o to że Bikestacja ma dość kiepska opinię jeżeli chodzi o solidność dostaw ... 

Często się zdarza że niby mają na stanie a nie mają , zamówienia dostarczają niekompletne, lub źle skompletowane, długi czas oczekiwania na realizację, kiepski kontakt...

Ty tak właściwie potrzebujesz tylko przednie koło, z tyłu rama nie jest do tego przystosowana.

Pozdrawiam

Co myślicie o takim zestawie ?

Jeżeli Ci nie przeszkadza różna szerokość obręczy i oczywiście wygląd to OK. Piasty i obręcze dobrej jakości.

Ja jednak bym poszukał kół na piastach D041 i D042 i do tego jednakowe obręcze pod V'ki . 

Korzyść z tego taka że będziesz mógł zakładać jednakowej szerokości opony, a może w przyszłości Ci się trafi jakaś fajna niedroga rama z możliwością montażu tarczówek.

Sam kiedyś kupiłem takie kółka za około 450 zł. Wtedy jeździłem na V'kach a później się przerzuciłem na tarcze. Piasty naprawdę dobrej jakości i przy mojej dużej wadze ładnie się spisują.

Pozdrawiam

Możesz , przeczytaj jeszcze raz mojego posta :) . Piasty na przód i tył D041/42 czyli mocowanie pod tarcze, a obręcze takie same jakieś pod V'ki. Wtedy na przodzie zamontujesz tarcze , a z tyłu będziesz miał jak dotychczas zwykłe Vbrake. Czyli krótko mówiąc koła uniwersalne, sam na takich jeżdżę .

To że będziesz miał zamontowaną obręcz pod V to nie znaczy że nie da się tarczy zamontować i to że będziesz miał z tyłu piastę pod tarcze to nie znaczy że nie możesz na v'kach jeździć. Przynajmniej koła będą wyglądać tak samo i może kiedyś ramę wymienisz to tylna piasta pod tarczę będzie jak znalazł :)

Jakbyś nie mógł znaleźć takich kółek to napisz do użytkownika z allegro 1bemar1 . Dla mnie zaplótł koła takie jakie chciałem i wystawił aukcję. Szybka wysyłka i dobra jakość. 

Już jakiś czas katuje te koła i pod moją wagę dają radę :) .

PS. A z ciekawości pytam , zdecydowałeś już jakie hamulce na przód ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...