Skocz do zawartości

[Opony] Slicki do 559x18

zbyslaw1998

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam MTB Lazaro Evolution v2 i do niego opony z terenowym bieżnikiem 53 - 559 (26 x 1,95) i obręcze od Kandsa 559x18, ale z racji tego, że jeżdżę bardzo często po asfalcie, (rzadko do lasu wjadę, ale jeżeli już to tylko utwardzone ścieżki) chciałbym zmienić te oponki na jakieś slicki (głównie zależy mi na mniejszych oporach toczenia). Myślałem nad Kendami Kwest 26 x 1,5 (559 x 32). Po przestudiowaniu różnych wykresów w internecie stwierdziłem, że nie będzie żadnych problemów jeżeli chodzi o włożenie ich do moich obręczy. Czy możecie powiedzieć mi coś na ten temat? Nie za bardzo znam się na tych sprawach i zdam się na opinię bardziej doświadczonych kolegów :D

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

A jak zwykle z ciekawości spytam co spowodowało zakup roweru a la MTB do jazdy praktycznie wyłącznie po asfalcie? ;)

Dh z krawężnika
Napisano

Okej, przyznaję się do błędu, to był nieprzemyślany zakup, ale jeździ mi się na nim bardzo dobrze. A co sądzicie o Kendach K841C 1.95"? Semi slicki więc i w las można w nich wjechać, a i dętek nie będę musiał zmieniać.

Napisano

Generalnie popularne dętki występują w dwóch rozmiarówkach: dla opon 1...1,5" i dla opon 1,5"-2,2". Więc jeśli masz obecnie kapcie 1,95", to posiadane dętki będą prawdopodobnie pasować do opon od 1,5" w górę.

Napisano

Kenda Khan jest całkiem sprawdzoną oponą typu semi-slick. Kup w rozmiarze  1,75' i nie pompuj na maksa - dętki zostają i w terenie też da radę (suchym). Jest też wersja antyprzebiciowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...