Skocz do zawartości

[Hamulec] Promax v-brake linka się zwija

Kurwert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc, posiadam rower maxim Complete 211. Moje hamulce delikatnie mówiąc nie hamowaly dlatego próbowałem je wyregulowac generalnie problem polega na tym że linka hamulca tylnego nie zaciska klocków jakoś bardzo przesuwają się one ku koła delikatnie a następnie gdy zwalniam hamulec on nie wraca do standardowej pozycji hamulce zostają w miejscu a linka żwija się ramą. Nie wiem co robić regulowalem sprężyny linka wygląda ok klocki nie są aż tak bardzo wytarte.

Wg, mnie 2 opcje:

1. Brudna, zardzewiała, postrzępiona linka ma ostatnim odcinku ( w końcowym pancerzu). 

2. Zardzewiałe lub zapaprane piwoty, uszkodzona sprężyna w hamulcu

Odkręć linkę od hamulca lub prościej-wyjmij fajkę z jarzemka. Jeśli szczęki odskoczą a linka dalej zostanie luźna to pkt1 - wtedy wymień linkę i pancerze/fajkę. Jeśli linka się cofnie a szczeki dalej będą dosunięte do kola to zdejmij szczeki z piwotów, wyczyść, nasmaruj piwoty,  sprawdź, czy sprężyna nie jest pęknięta (wyczyść cały ten mechanizm ze sprężyną). Jeśli wszystko będzie OK a problem nie zniknie możesz przełożyć sprężyny w inne otwory-zwiększyć ich napięcie ( jeśli konstrukcja szczęki lub ramy ma taką możliwość), Wkręć mocniej śruby regulujące napięcie sprężyny (po obu stronach). I wymień linkę i pancerz-to zawsze warto zrobić przy problemie z hamulcem.

I popraw zacisk siodełka bo dźwignia sterczy w bok i na dół (choć na działanie hamulca to nie ma wpływu).

Klocków nie masz za wysoko? Na zdjęciu wyglądają jakby tarły o oponę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...