Hardcore90 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Witam Po zmianie adaptera okazało sie ze aktualne avidowskie tarcze (G3CS) nie pasują do zacisku. Chaczą nierownoscią o zacisk. Maja swoja lata, tak więc rownież pora na wymiane. Czym rożnią sie te dwie aukcje, poza wyglądem tarcz ? Błąd w nazwie ? Hamulce to Shimano Zee Montowanie IS (6 śrub) Przód 180mm, tył 160mm. Wydaje mi sie, że jednak szersza powłoka scieralna będzie miała wiekszą siłe hamowania. Czy pierwsza aukcja to nie przypadkiem model RT86 ? http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-xt-sm-rt76-180-mm-i5431697417.html http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-xt-sm-rt76-180mm-6-srub-i5404437001.html Które wybrać ? Edytowane 17 Czerwca 2015 przez Hardcore90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1289 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Coś jest nie tak. Albo gość wstawił nie takie zdjęcie albo coś pomieszał w opisie. Moim zdaniem patrząc po cenie i po opisie to te same tarcze tylko w pierwszej aukcji wstawione jest zdjęcie od SM-RT86. W drugiej aukcji zdjęcie się zgadza (mam takie tarcze). Edytowane 17 Czerwca 2015 przez michal1289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Tak też myślałem. Zadałem pytanie do sprzedającego. Tak więc muszę szukać RT86. Ta szerokość będzie się pokrywać w całości z klockami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Wydaje mi sie, że jednak szersza powłoka scieralna będzie miała wiekszą siłe hamowania. Co masz na myśli? Bo jeśli chodzi ci o powierzchnię styku to ona nie ma wpływu na współczynnik tarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 W tym pierwszym przypadku wydaje mi się, ze to jest model z ICEtechem czyli domieszką aluminium a to by oznaczało większą cenę niż "zwykła" stalowa. Czy jest różnica w hamowaniu?? Ja mam w Zee RT66 i biorąc pod uwagę jaka jest moc to nie wiem czy da się wycisnąć jeszcze więcej. Tu bardziej idzie o ciepło wytwarzane przy hamowaniu. Gdybym zmieniał to tylko na RT76. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1289 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Ta szerokość będzie się pokrywać w całości z klockami? Jeśli masz dobrze dobrany adapter to musi się pokrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 SM-MA90 przód 180mm, tył 160mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Jeśli zmieniasz tylko tarcze czyli zostawiasz ich średnicę z adapterami to pozostaje Ci tylko wybór tarczy. Powierzchnie cierne nie ulegają zmianie. Warto by było tylko do tak drogich tarcz z ICEtechem wymienić również klocki hamulcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Hamulce są nowe. Maja 200km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 W takim razie nie ma tematu. Kupuj tarcze i jazda w teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dzięki wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Potrzebna znowu pomoc. Na allegro jest jeden wielki burdel.. Opisy takie a zdjęcia inne.. Macie jakieś sprawdzone źródło gdzie dostane w dobrej cenie (~120zł) model RT86 180mm? Może być allegro, sklep, dostępny kurier, tak co by na weekend dotarło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Potrzebna znowu pomoc. Na allegro jest jeden wielki burdel.. Opisy takie a zdjęcia inne.. Macie jakieś sprawdzone źródło gdzie dostane w dobrej cenie (~120zł) model RT86 180mm? Może być allegro, sklep, dostępny kurier, tak co by na weekend dotarło. Ja swoje smrt86 180mm kupowałem po120 zł w sklepie VIRTUALBIKE, polecam ten sklep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Bardzo szybka wysyłka http://www.cyklomania.pl/shimano-tarcza-deore-xt-sm-rt86-ice-tech-180mm-6sr,id1245.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 W cyklomani wysyłają do 14. Wiec udało się. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Tak wiec dostałem już tarcze. Zaraz zabieram sie za montaż. Jak dobrze je zamontować aby nie pękły przy pierwszym hamowaniu ? Smarować czymś gwinty, kręcić na przemian, z jaka siłą mając do dyspozycji zestaw kluczy rowerowych za 50zl. ? Niby jest wszystko w instrukcji włącznie z wygniecie tych zabezpieczeń, ale chce sie upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Przecież śruby z kompletu są już posmarowane odpowiednim specyfikiem, a po resztę wystarczy sięgnąć do dokumentacji od Shimano, np.: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=zyaEVbOcK4rMygOl4ICYCA&url=http://cycle.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI_8J20A/SI-8J20A-002-ENG_v1_m56577569830667789.pdf&ved=0CB4QFjAA&usg=AFQjCNGzE37COmgctGlbZtw9GuTb4Hci6A&sig2=wq2KSGQbGXVqNd6xSF0lqg A zresztą piszesz, że masz wszystko w instrukcji. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez modrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Czy blaszki zabezpieczające powinny być po trzy na każdą tarcze ?w 160mm mam dwie a w 180mm mam jedna.. Dobra, znalazłem w osobnym woreczku pomiędzy instrukcjami.. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez Hardcore90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Ja blaszek nie montowałem i też wszystko trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi