DanielCk Napisano 17 Czerwca 2015 Napisano 17 Czerwca 2015 Witam wszystkich. Stanąłem się przed dylematem doboru nowych opon. Jako laik myślałem, że to prościzna jednak po przejrzeniu wielu stron internetu okazało się to sporym problemem. Uznałem, że na tym forum zdobędę najbardziej kompetentne informacje. Na wstępie garść informacji o sprzęcie i o mnie. Jeżdżę na rowerze Unibike Fusion. Felgi Airline One 559x19c. Do tej pory toczyłem się na oponach Maxxis Larsen Oriflame 26x2.0. Pomijając fakt, że środek bieżnika jest już prawie łysy, to łapię po 5-6 przebić na sezon (opony mają dwa sezony) i piszę tego posta po 3 przebiciu w tym miesiącu. Ważę 110 kg i w sezonie jeżdżę około 600 km miesięcznie. 80% mojej jazdy to asfalt, 20% utwardzone ścieżki leśne. Preferuję twarde (ok 5 bar) koła. Nie dysponuję bardzo wygórowanym budżetem i myślę, że 50-70 zł za oponę to max jaki mogę w tej chwili przeznaczyć. Przy wyborze opon chciałbym przede wszystkim postawić na wytrzymałość na przebicia, wytrzymałość i jeszcze raz antyprzebicie a w drugiej kolejności na niski opór toczenia na asfalcie. Co do przebijania opon nabawiłem się już jakieś traumy bo co kilka km, będąc z dala od domu, sprawdzam czy moje koła mają jeszcze dusze i tym zaprzątam sobie myśli, tracąc całą przyjemność z jazdy. Liczę na fachową pomoc z Waszej strony. Pozdrawiam.
Mod Team adamos Napisano 17 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 17 Czerwca 2015 Coś z serii Schwalbe Marathon/Marathon Plus/Marathon Plus Tour 26x1,50-1,75 z wkładką antyprzepięciową (Green Guard/Smart Guard).Przy czym ze swoim budżetem jesteś skazany na cięższe drutówki.http://allegro.pl/opona-schwalbe-marathon-26x1-50-greenguard-drut-i5458001917.htmlhttp://allegro.pl/promo-opona-schwalbe-marathon-plus-26x1-75-reflex-i5395396672.html
DanielCk Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Napisano 17 Czerwca 2015 Dziękuję za cenne informacje Wkładka antyprzebiciowa na poziomie 6 to na pewno to czego szukam i potrzebuję. Co do wagi to przez pierwsze 2 lata od kupienia roweru, nie świadomy znaczenia opon, woziłem się na Smart Samach, które miałem od nowości, a które nie nadają się w ogóle do przeważającej jazdy po asfalcie, o czym dowiedziałem się dzisiaj przeglądając internet.
DanielCk Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Napisano 18 Czerwca 2015 Nie znalazłem opcji edycji poprzedniego posta dlatego piszę kolejny. Po przejrzeniu opisów opon Schwalbe Marathon Plus a w sszczególności po zapoznaniu się z systemem SmartGuard jestem przekonany, że to jest produkt jakiego szukałem i zawsze potrzebowałem. Waham się jednak pomiędzy Marathon Plus Reflex i Marathon Plus Tour. Zastanawiam się jak Plus Reflex poradzi sobie np. z całodniową jazdą po leśnych utwardzanych ścieżkach o suchej nawierzchni i czy w takim wypadku Plus Reflex da radę czy jednak biorąc pod uwagę okoliczność, lepiej skłonić się ku Marathon Plus Tour. Proszę o opinię znawców.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.