Skocz do zawartości

[rower] Kands elite pro alivio . Czy to dobry wybór?

aras1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam doświadczonych użytkowników. Pytanie jak w temacie, co myślicie o tym rowerku. Jedno wiem, że za 1500zł takiego osprzętu nie oferuje żaden producent. Jeżeli się mylę to proszę o odpowiedź. Rower ma służyć na weekendowe wypady, ewentualnie do pracy. Tzn nie będzie mocno eksploatowany. Ma służyć mi i mojej dziewczynie. Oczywiście każde z nas będzie miało swój. Chyba, że zaproponujecie coś lepszego, tylko proszę nie podawajcie droższych opcji bo to i tak zwiekszony budżet. Pozdrawiam Arek

Napisano

Jeśli pasuje ci rama 21" (chyba że są tam też mniejsze a nie wpisane) to alivio masz też w

http://allegro.pl/rower-trekingowy-scud-expedition-shimano-alivio-i5314584898.html?source=mlt  a sporo taniej.

Jeszcze do niedawna alivio 3x8 było w  trekkingach lazaro senatore v3 , acera w lazaro senatore v2 - ale co w miarę dobre i nie najdroższe to - niestety dla was -  się wyprzedaje .... Może będą "dokładki" ?

Można sprawdzić jeszcze te z rocznika 2014 pod względem rozmiarówki

http://allegro.pl/2014-men-lazaro-senatore-v3-mocny-trekk-alivio-21-i5443992618.html

http://allegro.pl/2014-lazaro-senatore-v3-mocny-trek-na-alivio-lady-i5444054895.html

Jeśli nie planujecie wytężonej eksploatacji - to może nawet elite pro na acera będzie wystarczające ? a jak się osprzęt zużyje z czasem to zmienicie na wyższą grupę....

I ostatni wariant - trekkingi wybraliście  z uwagi na bardziej wyprostowaną pozycję czy dodatkowy osprzęt ? Bo jeśli to ostatnie to może wziąć crossy na lepszym osprzęcie i dołożyć bagażniki / błotniki ?

Napisano

Wybraliśmy trekkingi ze względu na gotowy produkt, oczywiście gotowy dla mnie bo tego właśnie potrzebuje. Ostatecznie cross plus dodatki pewnie wyjdzie drożej. Może jakiś użytkownik tego kandsa się znajdzie? Wcześniej brałem pod uwagę dlA nas kross trans siberian 2014, jak oceniacie porównanie z kands. Jest też rama 19-stka,ja mam 180 cm wzrostu Ale ze względu na dłuższe łapy i to , że jestem gietki to myślę, że wygodniej będzie mi na 21 calach. Dziewczyna 167 cm raczej 19 cali, a lepiej gdyby było to 18 . Wszystko zależy od budowy, każdy jest krzywy na swój sposób hehe. Pozdrawiam

Napisano

Do ram męskich bardziej istotna jest długość nogi podłoga -krocze niż sam wzrost - chyba że już nie planujesz ojcostwa :)

Jak długie ekspedycje są w planach i jak szybkie ? - bo pozycja na trekkingu jest wybitnie aerodynamiczna :) :)

Zauważ też, że trekkingi mają na ogół słabszy osprzęt ( a co najmniej mniej nowoczesny) niż crossy a z kosztami doposażenia nie jest aż tak źle (zwłaszcza jeśli się pozakłada graty samemu) - ale to w końcu twoje pieniądze ....

Rzuć też okiem na trekkingi northeca (bergon / boudicca)  bo raczej rama 20 i 18 , a  to właśnie u nich ...

Trans siberian ma wolnobieg z tyłu - nie kupuj niczego co ma 3x7 - co najmniej 3x8 powinno być.

Napisano

Jazda na rowerze to ma być relaksik. Pracuje ciężko fizycznie i treningu na rowerze nie potrzebuje. Nie mówię, że mu nie depne czasami Ale o aerodynamike się nie przejmuję. Dziękuję za wrzucone inne propozycje, ale tematu nie zamykam. Do zakupu został jeszcze miesiąc więc co nie co może się zmienić, ale przy treku zostanę chociażby z tego powodu że ma gotowe oświetlenie, a planuje nocne wypady poza miasto żeby popatrzeć przez teleskop lub lornete na gwiazdki. Pozdrawiam Arek

Jeszcze jakies propozycje bo na razie kandsa nic nie przebija.

Napisano

To "oświetlenie"  to jest żeby ciebie widzieli, a nie żebyś ty drogę widział w nocy ...

A jak będziesz całą sylwetką stawiał opór-  to życzę powodzenia w "deptaniu" :)

Dyskutowałbym czy bergon nie jest lepszy od elite-pro :)

Napisano

Dyskutowałbym czy bergon nie jest lepszy od elite-pro :)

Litości, kto do trekkingowego roweru zakłada łańcuch UG-51? Przecież to chyba jeszcze gorsze od HG-40.

W ogóle to rowery Northteca mnie nie przekonują. Fakt, że są ładne ale takie kwiatki jak powyższy, czy HG-40 w Caledonie - podczas gdy konkurencja wrzuca praktycznie wszędzie klasę wyżej jest dla mnie niezrozumiała.

Do autora - mylisz się. Już to jest dużo lepsze:

http://allegro.pl/rower-trekkingowy-romet-wagant-4-0-gazela-deore-i5430063338.html

- lepsza korba

- łańcuch na zdjęciu hg 53, ale upewnij się jeszcze

- dynamo - chociaż to zbędny balast

- napęd 9rz - w treku to trochę bez sensu

- brak blokady amora - chociaż nie wiem czy będziesz używał.

- przerzutka tylna deore.

Napisano

nic nie wyszło . Doloze bagażnik ,błotniki, światła i lizne 2000zł . 1500 za sztukę to maks, miałem wydać 2500 dołożyłem do trzech. Więcej mieć nie będę, a podkreslam będzie to jazda dla relaksu nie dla sportu i osiągów. Rowery to Twoje hobby, moje opisałem powyżej. To ma być weekendowy dupowoznik i bagażnik dla mojej Pani musi być, innego nie da rady, a chcę taki sam jak ja tylko odpowiednio mniejszy

Ten wagant gazela to jakiś miks chyba. Pierdy takie piszą, że szok. Trzeba być czujnym. A osprzęt wolę mieć cały alivio nuż mieszankę deore z altusem

Napisano

To bierz tego z mojego ostatniego linku (jest też wersja damska u tego sprzedawcy ) - dopóki jeszcze są, bo co i raz ubywa asortymentu z grupy "przyzwoity osprzęt za rozsądną cenę" ....

Napisano

Jeśli chcesz się zmieścić w 2,5k za dwa, to przemyśl:

http://allegro.pl/spartacus-premier-28-aluminiowy-shimano-acera-2015-i5432457860.html

http://allegro.pl/rower-spartacus-premier-28-aluminiowa-solidna-2015-i5423469936.html

- przednia przerzutka badziew ale wystarcza, do normalnej jazdy

- hamulce najwyżej wymienisz na tektro za 50zł

- korbę wymienisz jak się zużyje

- łańcuch na connexa 800 - 40zł i śmigasz.

Zawsze masz możliwość rozbudowy jak się wkręcisz.

Napisano

Nie zauważyłem, że ta damska wersja jest na wolnobiegu - ale porażka.  Ten kands też ma korbę tourney, więc takie gadanie, że cały Alivio.

Napisano

Wiem ale widzę, że w trekking-ach rama często opada ku tylowi. Do tej pory jeździła na męskim mtb. na pewno sprawdzimy przed zakupem. Został miesiąc może trochę krócej, wcześniej nie kupię choćbym bardzo chciał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...