LukisM Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, zakupiłem miesiąc temu rower Kross B2 2015. Po około 50 km oba hamulce zaczęły wydawać takie dźwięki przy hamowaniu... https://youtu.be/Qa9Q_ArXpr8 https://youtu.be/Ev8q7r_bEJg Skąd ten dźwięk i jak się go pozbyć? Człowiek kupuje nowy markowy rower za nie małe (przynajmniej dla mnie) pieniądze a tu takie coś, dźwięk jak w starym zniszczonym rowerze... Dodam, że na początku hamulce chodziły naprawdę cicho, problem pojawił się z czasem. Ponadto przy hamowaniu przednim hamulcem cały przód wpada jakby w wibracje. Proszę o pomoc. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez LukisM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Pewnie tarcze tektro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no1 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Jak wyżej, Też tak mam, choć troszkę ciszej, hamulce te same , to normalny odgłos tarcz trekto, ten typ tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 2000zł za nowy rower to jest takie rozsądne minimum, w tej cenie nie ma szału, taka prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) to jest przede wszystkim często przypadłość wielu hydraulików, jeśli przeszkadza to są dwa rozwiązanie wymiana klocków i/lub jeśli to nie pomoże wymiana tarczy. Najczęściej metaliczne klocki piskają - więc jeśli takie masz, a bardzo Ci to przeszkadza, to je wymień - aczkolwiek nie musisz, bo to nic groźnego przy hydraulikach (bezpośrednio z samym w sobie hamulcem nie ma to nic wspólnego) Edytowane 17 Czerwca 2015 przez iza121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Nie wiem gdzie jeździsz, ale po 50km te hamulce nie są pewnie nawet dotarte. A co dopiero snuć jakieś teorie spiskowe o tarczach tektro. Tak a propos drogie-tanie to w rowerze w tym budżecie są to najprostsze możliwe tarczówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 A co dopiero snuć jakieś teorie spiskowe o tarczach tektro. Nie jeden temat był o tym problemie i wszędzie jest że to tarcze tektro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4Ri3L Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Panowie wytarczy przewinąć ekran o kilka wątków w dół. Temat już został poruszony. http://www.forumrowerowe.org/topic/183601-hamulec-tarczowy-hydrauliczny-dziwne-zgrzyty-przy-hamowaniu/?p=1703447 Nie ma po co prowadzić tej samej dyskusji w różnych wątkach. Winne są klocki Tektro A10.11 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 klocki są w 100% nie winne tej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walek809 Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Tak to działa niestety. Zmień tarcze na sh*tmano nawet najniszy model a odczujesz różnice odrazu. Dzis przetestowałem. Tarcze tektro to szrot nie maja niż wspólnego z hamowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi