Negator Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Cześć Podczas jazdy najechałem na niewielką koleinę, amortyzator był odblokowany, często znosił dużo gorsze nierówności, ale tym razem coś strzeliło i się zapadł. Gdy wróciłem do domu napompowałem go ponownie i trzyma powietrze (przynajmniej na sucho, w pokoju). Czym to mogło być spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Nie wiem jak dokładnie jest zbudowany ale zapewne rozszczelniła się komora powietrzna. Na moje oko to jak raz stało się coś takiego to i stanie się drugi. Użytkownik ACTIVIA na pewno pomoże Ci w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Trochę poczytałem i wnioskuję,że takie coś może się zdarzyć, ale skąd ten trzask? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Wadą jest to że fabrycznie na uszczelkę tłoczka nie daja oleju lecz jakis smar. Teraz wejś spuść powietrze i odkręć korek komory powietrznej, ten co jest z wentylem. Tam z góry wytrzyj w srodku szmata ten stary smar i wlej ok 3ml oleju min. 80W (przekładniowy) tak żeby pokrył tą górną warstwę tłoka. Potem zakręć korek i napompuj powietrze Edytowane 17 Czerwca 2015 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Nie naruszy to zasad gwarancji? Rower ma kilka mies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Jak korka nie złamiesz to gwarancji nie stracisz. W Suntourze można sobie samemu serwisować nie tracąc gwarancji w porównaniu do Rock Shox-a lub Marzocchi Edytowane 17 Czerwca 2015 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dziękuję za rady. Wstrzymam się jednak do czasu, aż sytuacja się nie powtórzy (mam nadzieję, że się nie powtórzy). Nawet w tej chwili nie posiadam takiego oleju. Wszedłem na stronę (chyba) twojego sklepu czy Olej Marzocchi A80W-90 był by odpowiedni? (tak na przyszłość). Ma ktoś pomysł czym wywołany mógł być trzask po którym amortyzator się zapadł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Jak chcesz to mogę ci za parę groszy wysłać tą małą tubkę oleju, lecz nie czekaj do końca. Zrób to wcześniej bo uszczelka ci szlak trafi całkowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi