Skocz do zawartości

[Cross]Jaki rozmiar ramy?

Minutnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.. sprawa wygląda tak że mam kupować rower za około 1000zł i padło na Lazaro Integral V2 (1100zł) bo nic innego sensownego nie upatrzyłem i będę go zamawiał ale nie wiem jaką wielkość ramy wziąć.. jest 17 i 19 (i 21 ale to już raczej na jakiegoś byka ;p )

Moje gabaryty to 175cm wzrostu i 82cm - wymiar od podłogi do krocza.. jaka rama będzie najlepsza?

Napisano

No ok dzięki za  pomoc i jesze jedno pytanie mam.. chciałbym dynamo w piaście ale takie kosztuje jakieś ponad 100zł i znalazłem całe koło z dynemem za 150zł

byłoby dobre do tego lazaro?:

http://allegro.pl/kolo-28-dynamo-w-piascie-pradnica-stozkowe-kross-i5339117196.html
  • 3 miesiące temu...
Napisano

Witam,

mam pytanie odnośnie dobierania rozmiaru ramy roweru crossowego.

Znalazłem dwie trochę sprzeczne informacje:

- rozmiar dobiera się przelicznikiem jak dla roweru trekkingowego, czyli długość nogi wewnętrzna x 0,63

- rozmiar dobiera się nieco mniejszy niż dla roweru trekkingowego, czyli przelicznik x 0,6...

Co jest o tyle w moim wypadku istotne, że przy 83,5cm potrzebuję albo 20 cali, albo 21. Trasy to będą ścieżki leśne i polne, lekki teren generalnie z unikaniem asfaltu, aczkolwiek takie asfaltowe przejazdy też będą. MTB używam 18,5 cala i jest ok. Jeżdżę rekreacyjnie, wyczyn czy rekordy mnie nie dotyczą, ale zależy mi na komforcie. Znalazłem odpowiadający mi rower ale ma rozmiar 20 cali i obawiam się, czy nie będzie odrobinę za krótki i w konsekwencji niewygodny.

Jak wspomniałem wyżej ma to być rower crossowy jako uzupełnienie roweru mtb na 26 calowych kołach (ten typowo do trójmiejskich lasów i górek) i miejsko-trekkingowej Gazeli (ta z kolei do kontemplacyjnej jazdy po ścieżkach rowerowych).

pozdrawiam Stanisław

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.