KUSY1 Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Cześć, jeżdżę na rowerach górskich od roku. Nigdy nie miałem nigdy problemów zdrowotnych (mam 15 lat). Niestety od jakiegoś czasu zauważyłem, że lekko strzyka mi w kolanie. Nie wydaje to żadnego dźwięku, ale czuję to podczas dużego wysiłku. Na BikeMaratonie jestem blisko przeskoczenia do 3 sektora, także na kolana może działać już spora siła. Jem dość mało mięsa i myślę, że to z tego się wzięło. Czytałem trochę na internecie i uznałem, że najlepiej będzie jak pojadę do ortopedy i zacznę jeść żelatynę. Może znacie jakąś dobrą markę. Nie ma mowy, żebym jadł świńskie nóżki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weland Napisano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Zanim zaczniesz cokolwiek jeść, to może jednak odwiedź najpierw lekarza internet nie jest najlepszym źródłem informacji o chorobach i o ich leczeniu. Mnie też (mniej więcej w Twoim wieku) zaczeło coś "strzykać w kolanie". Nie napiszę Ci dokładnie jak lekarz nazwał tą dolegliwość (po prostu nie pamiętam) ale w każdym razie powiedział, że moża to leczyć jedynie operacyjnie. Na operację oczywiście się nie udałem, ale jak zmieniłem dietę i znacznie zwiększyłem aktywność fizyczną to przeszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUSY1 Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Żelatyna jest naturalna i dobrze działa na stawy, a aktywności fizycznej mam aż nadto . Co do operacji, to wątpię, żeby moje chrupanie było tak groźne. Martwię się tylko, czy się nie rozwinie. Zamierzam jutro pojechać do lekarza rodzinnego. Może on coś będzie wiedział. Prawdopodobnie przestawiło mi się coś stawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weland Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 wiem, że żelatyna jest naturalna jedynie wiem, że są pewne wątpliwości co do tego, czy działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knedlyk Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Miałem też delikatne strzykanie, potem za jakiś czas pod czas wysiłku zaczęło trocha boleć z boku kolana, dwa dni temu udałem się do lekarza ortopedy, dostałem diagnozę "chondromalacja rzepki I stopnia". Dostałem lek i dziś byłem pierwszy raz na rehabilitacji. Nie radzę lekceważyć, trza od razu udać do lekarza ortopedy, i przy tym fajnie by było aby on był lekarzem sportowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carrion Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Wizyta u specjalisty i to raz dwa. Wielu z nas lata temu zlekceważyło sygnały wysyłane przez kolana i teraz bywają tego efekty. Ja żelatynę też stosuję, ale to i tak po konsultacji z lekarzem i fizjoterapeutą. Pomóc może, ale co Ci po żelatynie, gdy coś poważniejszego w nodze się dzieje? Dla spokoju ducha uderzaj do fachowca, taka moja rada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUSY1 Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 A znacie może jakiegoś dobrego ortopedę? Mieszkam na Dolnym Śląsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUSY1 Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Wreszcie zebrałem się, żeby pojechać do ortopedy (w Świdnicy). Trochę mnie popytał, zrobił USG i poruszał nogą. Powiedział, że coś tam jest z czworogłowym (nie zapamiętałem dokładnie). Uciska rzepkę i stąd to chrupanie. Powiedział, że to częste u kolarzy i kazał rozciągać codziennie oba czworogłowe i po kilku tygodniach powinno minąć, ale żebym nie spodziewał się natychmiastowych efektów. Robiłem to przez parę dni i przestało chrupać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.